EE kuće

Published on 18 siječnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

6

Autonomne kuće i kuće s viškom energije


Postanite naš fan na Facebook-u


/assets/images/post/486/list/thumb/autonomous house.jpgAutonomna (nezavisna) kuća (eng. autonomous building,house with no bills) je zamišljena da normalno funkcionira nezavisno od infrastrukturne podrške izvana. Prema tome nema priključka na mrežu za distribuciju električne energije, vodovod, kanalizaciju, odvodnju, komunikacijsku mrežu, a u nekim slučajevima nema ni priključka na javne prometnice.

Autonomna kuća je mnogo više od energetski učinkovite kuće – energija je u ovom slučaju samo jedan od resursa koje je potrebno dobiti iz prirode.


/assets/images/post/491/list/thumb/energy plus house.jpgKuća s viškom energije (engl. energy plus house) je kuća koja u prosjeku tokom cijele godine proizvede više energije koristeći obnovljive izvore energije nego što je uzme iz vanjskih sustava. Ovo se postiže upotrebom malih generatora električne energije, niskoenergetskih tehnika gradnje poput pasivnog solarnog dizajna kuće te pažljivog odabira lokacije za kuću.

Mnoge kuće s viškom energije su gotovo nerazlučive u odnosu na tradicionalne kuće jer jednostavno koriste najefikasnija energetska rješenja (aparati, grijanje, …) kroz cijelu kuću.

U nekim razvijenim državama distributeri električne energije kupuju višak energije iz takvih kuća i tim pristupom kuća umjesto troška predstavlja izvor prihoda za vlasnika.

Tags: ,


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.6 Responses to Autonomne kuće i kuće s viškom energije

 1. Fenomenalno. Zasto ljudi vole ziveti u zgradama kada im montazna kuca daje slobodu, komfor i mnogo vise privatnosti?

 2. Avatar mond says:

  kuca sa viskom energije postoji samo u odredjenim intervalima, ne znam za kucu koja preko cele godine ima visak, to je vec elektrana

 3. Avatar Montaznekuce says:

  Odlican tekst. Hvala za deljenje.

 4. Avatar Danijel Rihtar Habulin says:

  ljubazno bih vas molio oko male pomoci usvezi niskoenergetskih kuca … poceo sam sa gradnjom niskoenergetske kuce prizemnice , pa me interesira na koji natijecaj i kamo tocno se moram obratiti za sufinanciranje projekta .. Hvala

 5. Avatar Ivan says:

  Molio bih vaše tekuće vijesti. Hvala!

 6. Avatar Miodrag says:

  Veoma interesantno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?