Vijesti

Published on 11 lipnja, 2012 | by #zeelena

0

ČEPIN PASIVNA KUĆA

1Profesionalno djelujemo u periodu u kojem energetsko certificiranje građevina u Hrvatskoj postaje zakonskom obvezom. Paralelno su u medijima vrlo intezivno prisutne teme energetski učinkovite gradnje i obnovljivih izvora energije. Nižu se green seminari i kongresi koji obrađuju zelene teme.

 

Seminare pokreću neprofitne udruge do interesnih skupina proizvođača i izvođača specijaliziranih materijala. Probuđen je sveopći interes i stvoren generalni dojam čvrste usmjerenosti “zelenoj gradnji” na nacionalnom nivou. No, trenutno iskustvo projektiranja jednog takvog projekta, svakog od nas sudionika u tom procesu dovodi pred pitanje: “Postoji li realna profesionalna logistika na tržištu za realizaciju potaknute potražnje energetski učinkovitih građevina?”.Prepoznavši tržišni deficit specijaliziranih projektanata i izvođača takvih građevina, mala obiteljska tvrtka Energea grupa d.o.o. odlučila je iz prve ruke steći znanje i iskustvo i samostalno oformiti tim projektanata i realizirati pasivnu obiteljsku kuću, izmjeriti njezine energetske parametre tijekom trogodišnjeg korištenja, prezentirati iskustva i rezultate, te se nastaviti profesionalno baviti realizacijom takvih kuća.

Ono što kuću koju planiraju izvesti svrstava u kategoriju pasivne kuće jest nadprosječna energetska štedljivost postignuta vrlo dobrom toplinskom izolacijom, zrakonepropusnšću vanjske ovojnice i internim ventilacijskim sustavom. Maksimalna godišnja potrošnja energije za potrebe grijanja limitirana joj je do 15 kWh/(m2a) što ju svrstava u energetski razred A+. Potrebnu toplinsku energiju osigurava davanjem prednosti alternativnim izvorima energije, no nije energetski samodostatna, te minimalno koristiti električnu energiju. U bazi koristi deset puta manju količinu energije za grijanje od standardne kuće. Ključna je primjena tehnoloških principa sprečavanja neželjenih gubitaka ili dobitaka energije u kuću. Ne koristi tradicionalne “aktivne” načine grijanja i hlađenja, već u glavnini zračno grijanje / hlađenje putem sustava za prozračivanje, unutar kojeg se obavezno vrši rekuperacija (svježi zrak preuzima toplinski nivo “iskorištenog”). Po potrebi koristi dizalicu topline i niskotemperaturni velikoplošni podni sustav grijanja i hlađenja.

U proces koncipiranja ovakve kuće investitori su uključili i podlogu sa shemom podzemnih vodenih tokova relativno izraženih na području naselja Čepin, predmetnoj lokaciji kuće. Naselje se nalazi 9 km jugozapadno od Osijeka, u kraju kojem je suživljenje s plodnim tlom iskreni način života i realni izvor prihoda. Investitori, kao domicilni stanovnici ovog naselja, žele ustrojiti svojevrsnu preobrazbu tradicionalnog sustanovanja i suživljenja sa zemljom na tehnološki osuvremenjen način. Nekoliko otkupljenih manjih parcela (usitnjenih procesima nasljeđivanja) okrupljeno je u parcelu površine 2600 m2, koja je lociranjem kuće podijeljena u stambenu i gospodarsku zonu. Suprotno današnjim trendovima maksimalne izgradnje, postavljena je situacija sa samo 11% izgrađene površine, 14% kolno-pješačke površine i s bogatih 75% parcele rezerviranih za poljoprivredno gospodarenje (zona za separiranje otpada, zona povrtnjaka s kompostištem, travnjak, akumulacijsko jezero za kišnicu, voćnjak).

Kuća je koncipirana kao nepodrumljena prizemnica kompaktnog volumena “utorenog” u tlo. Upravo veza s tlom doprinosi dobroj energetskoj bilanci kuće, kroz nadovezivanje ravnog i kosog neprohodnog zelenog krova na sjeverni “ozemljani zid” bez ijednog otvora (volumen zemlje iskopan za potrebe temeljenja kuće nasipat će se kao izolacija uz sjeverni zid). Na taj je način vrlo bitna vanjska ovojnica rješena s minimalnih 6 ploha od kojih su čak 3 plohe ozemljane i čine zamjetnih 74% ovojnice (U < 0.12 W/m2K), svega 2 plohe su ozidane i čine malih 12% ovojnice (U < 0.15 W/m2K), te je 1 ploha ostakljena s bitnih 14% ovojnice (U < 0.8 W/m2K). U načelu su primjenjeni projektantski principi sokratove kuće. Sve primarne prostorije su isključivo orjentirane na jug (s prihvatljivih 19.9 stupnjeva otklona) preko uzdužnog trijema s maksimalnom vizulanom i direktnom fizičkom vezom s okolišem, dok su sve servisne prostorije provućene uz sjeverni zatvoreni zid.

Ključna energetska bilanca svake pasivne kuće primarno ovisi o kvalitetnom tehnološkom konceptu. Strojarske analize sustava grijanja i hlađenja ove kuće utvrđuju da je od grijanja energetski zahtjevnije hlađenje kuće. Za klimatske uvjete našeg pdoneblja su karakteristični veliki rasponi temperatura od -20 zimi do +40 ljeti, te prema dijagramima fizike, duži i intezivniji period godine postoji potreba za hlađenjem nego za grijanjem kuće. To ukazuje da bi limitiranje energetskih segmenata i u smislu hlađenja bitno poboljšalo energetsku bilancu kuće u smislu energetski obnovljivih izvora.

U fazama koncipiranja ove kuće iskristalizirao se niz elemenata koji su u suprotnosti s opće prisutnom percepcijom o pasivnoj gradnji. U startu se investitori suočavaju s neočekivanim manjkom projektantskih timova specijaliziranih za projektiranje pasivnih kuća. Potom se projektatnti susreću s relativno površnom stručnom informacijskom podrškom za potrebe konkretnog projektiranja što dovodi do bitno skupljeg istraživačkog, interdisciplinarnog projektiranja s višestruko većim satnicama cijelog projektantskog tima koje investitori nisu spremni platiti. U konačnici se dolazi do problema da se odabir ovlaštenih izvođača stručnih i zahtjevnih detalja na ovakvim kućama svodi na vrlo mali broj tvrtki, što opet dovodi do većih cjenovnih razreda. Stoga je ukupna realna cijena realizacije u medijima načelno podcijenjena što neugodno iznenadi investitore u konačnim tenderima i dovodi projekte do upitnosti investiranja. U fazama projektiranja investitore zbunjuje i činjenica da bi u startu trebali odustati od tradicionalne kuće i u potpunosti se prilagoditi energetskim zahtjevima kuće. Tradicionalno oblikovane kuće se mogu doraditi do nivoa pasivne kuće, no izvorni principi projektiranja pasivne kuće u svojoj bazi ne podržavaju koncepte tradicionalnog oblikovanja (klasična krovišta, višestruka orjentiranost prostorija i razvedenost tlocrta s balkonima i slično). Nakon svladavanja ovih barijera slijedi finalna vrlo osjetljiva faza projekta – mjerenje uspješnosti realizacije. Ukoliko se pasivna kuća želi certificirati u nekom od inozemnih instituta, mora se podvrgnuti mjerenju izvedenog stanja, za razliku od energetskog certificiranja novih kuća u Hrvatskoj koje se svrstavaju u energetske razrede samo na osnovu projektirane kategorije bez mjerljive provjere. Kroz snimke “termalnom kamerom” i ispitivanje zrakonepropusnosti “blower door” testom, kvaliteta izvedene kuće je egzaktno provjerljiva. I projektanti i izvođači su na taj način podvrgnuti testu kvalitete svog profesionalnog rada. To je zanimljiv i rijedak slučaj takve valorizacije u našem profesionalnom okruženju. Pitanje je koliko je u našoj sredini projektanata koji su spremni i stručni sudjelovati u takvom procesu.

Konačno, troškovi ulaganja i troškovi održavanja pasivne kuće u našem trenutnom tržišnom okruženju ne vode tome da je takva kuća u dogledno vrijeme isplativa, već prije tome da je korisnik takve kuće jednostavno ekološki odgovoran. Iskustvo energetskog koncipiranja pasivne kuće vodi do jasnog zaključka da je svaka obiteljska kuća ekološki luksuz, no standardna kuća je za razliku od pasivne – ekološki i neodrživa. U medijima prisutni atraktivni primjeri razvedenih, ekološki bahatih stambenih vila koje koriste alterantivne izvore grijanja samo kako bi smanjile svoje devijantne troškove održavanja, stvaraju u javnosti upravo suprotan efekt. Pri tom svrstavaju obnovljive izvore energije u kategoriju servisiranja “elitne gradnje” umjesto da ih učine dostupnim “malim” korisnicma koji koriste glavninu stambenog nacionalnog fonda. U duhu ekološkog redefiniranja nacionalnog stambenog fonda moguće je kroz djelovanje medija i posebno projektanata, poticati opće, nacionalno racionaliziranje naših stambenih potreba i načina života. Ne zato što je to isplativo, već zato što je to ekološki nužno.Pasivna kuća – naziv: “Kuća vječnog proljeća
idejno rješenje izradila Sabina Majdandžić, dipl.ing.arh.

www.energea-grupa.hr

o2
o3
o4
4
5
6


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?