Vijesti

Published on 20 studenoga, 2011 | by #zeelena

0

EE info centar za energetsku učinkovitost

U Kutini je otvoren EE info centar u zgradi gradske tržnice. Dio je to projekta «Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj» u kojem su partneri tvrtka «SF klima, grijanje», grad Kutina i UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj.

Tvrtka SF klima, grijanje nakon 15 godina rada unapređuje svoj rad i za opremanje stanova, poslovnih prostora i proizvodnih pogona, a nudi i korištenje obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljiv način korištenja postojećih energenata. Rekao je Marko Fertelmeš iz tvrtke SF klima.

„Centar je otvoren prije svega da bi educirao građane i približio im sve te uređaje, opreme kako bi mogli uštedjeti. To nije ušteda u smislu da se odriču svoje komocije, komocija ostaje ista uz smanjene troškove“.

Vrijeme jeftine energije je prošlo, a izvori fosilnih goriva su ograničeni. Nužno je smanjiti i zagađenja u okolišu. «I uz ta ograničenja moguće je ostvariti gospodarski napredak i smanjiti troškove energije.», rekao je Goran Čačić, UNDP-ov voditelj SGE projekta u gradovima i županijama.

„Kroz projekt Sustavno gospodarenje energijom želimo omogućiti i olakšati postizanje tog cilja tako da gradovima i županijama pružimo pristup informacijama i edukaciju o tome što i kako mogu učiniti. Nakon toga da uspostavimo suradnju gradova i županija sa tvrtkama i obrtnicima, da se sva ta silina informacija približi građanima kojima je to najviše potrebno.“

U Hrvatskoj je u sklopu projekta Sustavnog gospodarenja energijom otvoreno 50 EE info centara, te je 100 gradova i županija potpisalo Energetsku povelju. Gradonačelnik Kutine Davor Žmegač istaknuo je kako je i Kutina potpisnik povelje, te je zato i partner u ovom EE info centru.

„Ovo nisu projekti od danas do sutra, ovo su dugoročni projekti. Ovo je spoj energetski učinkovitih elemenata, proizvodnje i ideje da građani i gospodarstvo imaju što bolje informacije kako smanjiti troškove. Grad Kutine će temeljem ovog projekta ići dalje u projekt poticanja ovakvih elemenata u kućanstvima i poduzećima.“

Gradonačelnik Kutine je na kraju najavio kako će grad Kutina, za primjer svim građanima, u okviru EE projekta za dva tjedna postaviti prve stupove štedljive LED javne rasvjete.


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?