Vijesti

Published on 14 srpnja, 2014 | by #zeelena

0

[EKO ŠKOLA] Novi prozori i žarulje uštedjeli 100 tisuća kn

OŠ Ljube Babića već je sedam godina u međunarodnom sustavu Eko škola. Promijenjena aluminijska stolarija smanjila je račune grijanja za 39 posto.

Do prije nešto više od godinu dana ogromna zgrada Osnovne škole Ljube Babića u Jastrebarskom, koja je sagrađena prije četrdeset godina, po energetskoj učinkovitosti više je nalikovala na baraku nego na zdanje sagrađeno od betona. Učenici koji su sjedili do prozora, kako kaže ravnateljica Sanja Sertić, zimi su cvokotali od hladnoće, a potkraj školske godine, kada je sunce pržilo ogromne prozore, nisu mogli nastavu pratiti od velike vrućine. Dotrajala drvena stolarija na školi nije samo uzrokovala nevolje učenicima nego je svaki mjesec stvarala sve veći minus u školskom budžetu namijenjenom za plaćanje troškova grijanja i električne energije.

Obnavljaju i fasadu

– Danas tih problema nemamo, a samo prošle godine otkako smo drvenu stolariju zamijenili novom aluminijskom, od siječnja 2013. godine, na grijanju smo uštedjeli 87 tisuća kuna, smanjivši račune za čak 39 posto. Dodatnu uštedu na potrošnji energije napravili smo i zamjenom starih, fluorescentnih cijevi LED rasvjetom. Time smo na računima za struju uštedjeli 19 tisuća kuna. Za to je utrošeno 3,8 milijuna kuna – kaže ravnateljica Sertić.

Iduće školske godine očekuju još manje račune za grijanje, jer je upravo ovih dana započelo postavljanje nove termo fasade. Taj posao, vrijedan oko dva milijuna kuna, trebao bi biti gotov do početka nove školske godine, pa će nakon toga njihova škola biti primjer i drugima na području Zagrebačke županije kako da koriste izdašna sredstva koja županija ulaže u obnovu i energetsku učinkovitost svojih javnih ustanova.

– Najveće zasluge za to ima Zagrebačka županija koja jako dobro prati školstvo nastojeći mu osigurati što bolje materijalne uvjete – otkriva tajnu realizacije projekta energetske učinkovitosti ravnateljica Sertić.

Školski domar Stjepan Celić, koji je zadužen i za kotlovnicu, svjedoči nam o ogromnoj uštedi energije tvrdeći da, otkako je promijenjena stolarija, ponedjeljkom u ranu zoru kada dolazi upaliti plinske peći, njihova škola, koja se ne grije preko vikenda, puno je toplija nego prije.

U školu ide 1145 učenika

Zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije obnovljeno je i svih osam područnih škola koje pripadaju OŠ Ljube Babića, koja nije jedinstvena samo po svojoj veličini nego i po čak 60 razrednih odjela i 1145 učenika.

Kako je ta škola od 2007. u međunarodnom sustavu Eko škola, učitelji i nastavnici, koji djecu uče kako uštedjeti energiju, sada i na primjeru svoje osnovne škole mogu slikovito djeci dočarati koliko je isplativo ulagati u projekte energetske učinkovitosti.

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?