Kolumne

Published on 5 siječnja, 2014 | by Bojan Žnidaršić

0

Eliminacija plijesni

Prije dva mjeseca smo upoznali uzroke pljesni http://zeelena.com.hr/uzroci-plijesni/, sada se možemo pripremiti na eliminaciju. Na početku treba napomenuti, da je eliminacija plijesni bez otklanjanja uzroka sizifov rad. Ne zaboravimo, da je pljesan – kao groznica kod ljudi – samo vidljivi znak grešaka kuće. Za održavanje relativne vlažnost između 40 i 60 % – idealno je 50 % – moramo poduzeti neke od mjera, koje predstavljamo u produžetku. Bez obzira na (ne)poteškoće sa kondenzacijom ili plijesni, uvjek pratimo % relativne vlage u zraku na higrometru. Za reguliranje ili smanjenje vlage u stanu imamo tri razine djelovanja. Koji ”lijek” odaberemo zavisi od težine “bolesti”. Besplatne organizacijske mjere su ventilacija kroz prozore, uklanjanje uzroka i pomicanje namještaja od vanjskih zidova. Ako to nije dovoljno, počnemo sa malim investicijama. Obično je to grijanje na višu temperaturu, koristimo odvlaživač zraka ili instaliramo lokalnu ili centralnu rekuperaciju zraka. Veća ulaganja se izvode na toplinskom ovoju zgrade (fasada, krov, strop u podrumu ili tla u potkrovlju), naravno bez toplinskih mostova. Tek što smo za uvijek smanjili relativnu vlažnost zraka na 40 – 60% počnemo sa obnovom zidnih boja. Enciklopedija preko 100 grešaka i rješenja ima u rubrici ”Energetski kiksi”. http://nep.vitra.si/?kiksi=1

Izvori vodene pare u stanu

U normalnom životu jedna obitelj od 4 člana proizvrede u 24 sata između 10 i 15 litara tekućine. Tu počinje prvi krug borbe protiv pljesni. Naravno, da nečemo prestati disati, a moramo naći način, da uklonimo iz stana izvore vlage, kao cvijeće ili sušenje rublja na radijatorima. Uz pomoć donjih brojki možemo tu veliku količinu vlage bitno smanjiti.

 • Jedna sijedeča osoba proizvodi disanjem i znojenjem oko 50 g/h.
 • Tijekom umjerenog rada proizvodi 100 g/h, tjekom intenzivnog rada oko 200 g/h.
 • Tuširanje jedne osobe šalje u zrak 1100 grama, a kupanje u kadi 1700 grama (1,7 litara).
 • Kuhanje proizvodi 400 – 900 g/h.
 • Otvoreni akvarij šalje oko 180 g/h, što je više od 4 litre u 24 sati.
 • Jedno cvijeće u tegli proizvodi 15 – 25 g/h.
 • Stroj za pranje posuđa proizvodi do 200 g po ciklusu, a stroj za pranje rublja 200 – 350 grama.

Organizacijske mjere

Pošto su jednostavne, besplatne i efikasne, upotrebljavamo ih uvjek i svugdje, bez obzira na probleme pljesni.

Ventilacija sa propuhom kroz potpuno otvorene prozore, kao i vanjska i unutrašnja vrata je prva akcija i najefikasniji ”lijek”. To uradimo svaki dan najmanje 3 puta, uvjek najviše na 3 – 4 minute, uvijek čitav kat.

Pravilo 5 cm znači, da ima namještaj uvijek najmanje 5 cm udaljenosti od poda, vanjskog zida i plafona. Jedino u tom slučaju omogućena je dobra vertikalna cirkulacija unutrašnjeg zraka. Sa time se kondezacija unutrašnje vlage na toplinskim mostovima smanji ili eliminira. Tako nema preduvjeta za rast pljesni.

eliminacija_plijesni_slika1Na fotografiji vidimo vanjski zid i plafon stana u bloku bez toplinske izolacije fasade i hladnog potkrovlja. Pljesan je posljedica nemogućnosti strujanja zraka između vanjskog zida i kuhinjskih elemenata.

Za uklanjanje uzroka moramo prvo 100% utvrditi izvor vlage. Najčešće je problem samo u unutrašnjoj vlagi, koja se kondenzira na toplinskim mostovima. Često je problem izvan stana, jer nam vanjska vlaga dolazi u prostorije putem lošeg krova, puknute cijevi ili loše hidroizolacije temelja. Za uklanjanje vanjske vlage je često nužna veća sanacija, za uklanjanje unutrašnje su obično dovoljne organizacijske mjere. Neke sklonimo (cvijeće, akvarij, sušenje rublja, …) a druge pokušamo smanjiti. To znači, da nakon tuširanja otvorimo prozor kupaonice na 2 – 4 minute, prilikom kuhanja uključimo napu ili djelomično otvorimo prozor.

eliminacija_plijesni_slika2Na fotografiji vidimo čest uzrok pljesni kod prozora. Krivac nije PVC prozor nego vanjska polica od kamena, montirana na beton, što uzrukuje jaki toplinski most. Dodatan uzrok pljesni je slaba ventilacija i (pre)visoka vlaga u stanu.

Male investicije

Trošak je različit i zavisi od izabrane mjere. Male investicije koristimo kad sa organizacijskim mjerama ne uspijemo smanjiti relativnu vlažnost ispod 70 %.

Monitoring je alfa & omega efikasne upotrebe energije. Kod pljesni upotrebimo higrometar, koji nam pokazuje % relativne vlage u zraku.

Grijanje prostorija na višu temperaturu smanjuje % relativne vlage u zraku. Ako je dignemo za 4 ° C (26 ° C umjesto 22 ° C) smanji se udio relativne vlažnosti za 10 %, što je obično dovoljno. Ova mjera treba uvijek biti u kombinaciji sa redovitom ventilacijom na oko 2 sata (2 – 4 min, propuh, sve prostorije etaže) i praćenje rezultata na higrometru.

Odvlaživač koristimo u slučajevima kada se uzrok vlage ne može ukloniti. U slučaju plijesni upotrebimo električni, koji izgleda kao kalorifer. Ima ventilator i hladnu ploču na kojoj se kondenzira vlaga iz zraka i sabira u posudi ispod. Njihova cijena je između 200 i 400 € za kapacitet 10 – 20 litara u 24 sata.

Veće investicije

Za pljesan mora biti uvjek ispunjena dva preduvijeta. To je toplinski most i više od 80% vlage u zraku u blizini toplinskog mosta. Kad eliminiramo jedan preduvijet, rješili smo pljesan. Preporučuje se, da uvijek počnemo sa toplinskom izolacijom na vanjskoj strani zgrade. Osim eliminacije pljesni, time ćemo bitno smanjiti i toplinske gubitke, što znači uštedu na grijanju. Za taj posao trebamo majstore, kojima moramo kazati šta trebamo, isto ih moramo kontrolirati. Ne zaboravimo, da je đavo u detaljima. Preporučujem studij tematskih članaka na poralu NEP Slovenija http://nep.vitra.si/?nid=50. Za eliminaciju pljesni su bitni svi, koji obrađuju toplinsku izolaciju na tlaku http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Toplotna_Izolacija_Tlaki.pdf; fasadi http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Toplotna_Izolacija_Fasade.pdf i krovu http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Toplotna_Izolacija_Strehe.pdf.

eliminacija_plijesni_slika3Kontakt stropa bez toplinske izolacije na potkrovlju i vanskog zida bez izolacije na fasadi je mjesto, gdje možemo gotovo 100% očekivati pljesan. Na slici se lijepo vide betonska rebra monta stropa.

Instaliranje centralne ili lokalne ventilacije sa rekuperacijom je druga mogućnost. Sistem koji je profesionalno planiran, ugrađen i održavan nam daje uvjek istu kvalitetu zraka, bez suvišne vlage, mirisa, prašine, … pogotovo bez propuha i buke. Samo moramo biti svjesni, da rekuperacija nije klima uređaj. Više se može usporediti sa našim plućima, koje koristimo cijeli život, zato se i rekuperacija nikad ne gasi.

Uklanjanje plijesni

Tek kada smo uspješno uklonili sve uzroke za nastanak plijesni, počnemo sa eliminiranjem plijesni same sa kemijskim preparatima i na kraju krečenjem zidova. Kod svih kemijskih preparata potrebna je velika mjera opreznosti i obavezna zaštita tijela i lica. Prije svega, potrebno je pročitati upute rada sa agresivnim kemikalijama. Nakon završenog rada moramo obavezno provjetravati prostorije, čime eliminiramo i jak miris. Klor je kemijski element, koji uništi pljesan. U praksi ga možemo dobiti kao bjelilo, neka od komercijalnih imena su Bref s aktivnim klorom ili CLOX u sprej pakovanju. Pljesan uvjek elimiramo kemijski, nikad mehanički.

eliminacija_plijesni_slika4Slika prikazuje veliku snagu vlage, koja ulazi u zid kod temelja bez ili sa slabom hidroizolacijom. Kad ne može ispariti zbog pogrešnog materiala (na fotografiji je to sinkolit) se može digniti preko 2 m.

eliminacija_plijesni_slika5Nezavršeni radovi ili betonske kostrukcije su uzrok pljesni. Na coklu i špaletama so toplinski mostovi, vanjske stepenice su hladno rebro.

eliminacija_plijesni_slika6Loš i neodržavan krov omogučuje ulazak kiše u zidove. Vlaga sa vanjske strane je u kombinaciji sa unutrašnjo kondenčno vlago garancija za pljesan na obe strane vanjskog zida.

Tags: , , , , ,


About the Author

Bojan Žnidaršić

Bojan Žnidaršič iz Slovenije je energetski savjetnik za domaćinstva (ENSVET), koji od 1994 godine djeluje u Cerknici. Poslije zanatske kvalifikacije za zidara završio je i srednju građevinsku školu. Poslije diplome na krajobrazni arhitekturi u Ljubljani je sedam godina predavao tri predmeta na višoj stručnoj školi Izraz, smjer komunala. Formalno i neformalno dobivene komunikacijske vještine pomognu mu kod jednostavnog i razumljivog prijenosa znanja i informacija. Tako se mogu domaćinstva u privatnim kućama ili višestambenim zgradama na osnovi relevantnih kriterija lakše odlučiti za optimalne investicije u efikasnu upotrebu energije ili u obnovljive izvore energije. Kao osnivač i direktor nevladine udruge Vitra Cerknica, 2008 godine je osnivao portal NEP Slovenija, gdje mu članci, dobri i loši primjeri iz prakse, komentari, video snimci i obilje fotografija omogućuju širenje dobre energetske prakse. Na portalu je sada 660 zgrada iz cijele Slovenije, koje se može slobodno posjetiti i vidjeti, kako svaka radnja djeluje u praksi. Na FB svaki dan stavi bar jedan primjer dobre ili loše energetske prakse.



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •  



 • Forgot?