Vijesti

Published on 1 svibnja, 2015 | by #zeelena

3

Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

Teslin osnivač Elon Musk predstavio je Tesla Energy, kompanijin novi ambiziozni projekt koji će doprinijeti u napajanju cijelog svijeta električnom energijom. Kao što se i ranije nagađalo, zapravo se radi o bateriji namijenjenoj kućnoj upotrebi koja zapravo ima cilj osloboditi potrošače ovisnosti o ostatku mreže.

Proizvod dolazi pod jednostavnim nazivom Powerwall, a na tržište stiže već za nekoliko mjeseci. Cijena će mu biti oko 3500 američkih dolara što objašnjavaju dugi vijek trajanja i fenomenalne karakteristike, a tu je također i veća verzija iste baterije koja dolazi pod nazivom Powerpack.

Možda zvuči ludo, no želimo promijeniti cijelu infrastrukturu distribucije električne energije i smanjiti ovisnost tržišta o ugljiku, rekao je Musk na press konferenciji nakon samog predstavljanja u Tesla Design Centru. 

Također je rekao kako je Powerwall u potpunosti siguran i sve što trebamo je 20 milijuna Powerwall baterija kako bi zadovoljili svjetsku potrebu za električnom energijom, a osvrnuo se i na siromašne zemlje u kojima ne postoji razvijena infrastruktura pa će Powerwall biti idealno rješenje za napajanje takvih država i gradova. Baterija stiže u dvije verzije, onu od 7kWh i onu od 10kWh, a maksimalna snaga pod kojom može biti duže vrijeme opterećena je 2kW, dok je vršna 3kW. Tu je i garancija od 10 godina kao i mogućnost povezivanja s još jednim Powerwallom radi povećanja kapaciteta.

models_powerwall_640x297

Što se tiče dizajna, dimenzije uređaja su otprilike 90 cm x 120 cm x 15 cm pa bi trebao stati unutar svake električne trafostanice, no prvobitna namjena je kućna, kaže Musk. Powerwall će biti potrebno povezati na Internet kako bi se mogla stvoriti mapa lokalnih “pametnih mreža” koja će u svakom slučaju imati veliku ulogu u razvijanju manjih Powerwall zajednica neovisnih o ostatku mreže.

Musk ima udio u kalifornijskoj tvrtki koja se bavi solarnom energijom Solar City, a u suradnji s partnerskim tvrtkama Treehouse, Solar Edge i Green Mountain Power dogovoreno je kako će one zakupiti dio proizvodnje kako korisnici neće u početku morati plaćati puni iznos cijene. 

Powerwall također stiže i u Njemačku krajem godine, izjavio je Musk na press konferenciji. 

Foto: TheVerge/Mashable Izvor: Zimo.co

Tags: , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.3 Responses to Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

 1. Avatar Izvan Kutije says:

  Teško da će ta baterija zaživjeti

 2. Avatar nenad says:

  ovo moze da dovede do revolucije. Ukoliko je moguce skladirati energiju, domacinstva ce se iskljucivati sa elektromreze. U kopmletu sa obnovljivim izvorima, boljoj izolaciji fasada, podova, prozora i vrata kuce ce manje trositi, proizvoditi dio svojih energetskih potreba, visak ce moci skladirati i postaju neovisni od elektro mreza. Pitam se da li ce drzave da dozvole to, potrebno je naplatiti poreze i proizvedenu struju

 3. Avatar Robert Faraguna says:

  Powewall – Opet Amerika
  još jedan Tesla, Bill Gates! Da je to otkrio kod nas , vjerojatno bi morao u Ameriku radi realizacije projekta jer u našoj “mjesnoj zajednici ” Hrvatskoj (kažu da po broju stanovnika u Kini Hrvatska ne bi zadovoljila kriterij za osnivanje mjesne zajednice) ne bi naišao na nekoga tko ima sluha i love za pametnu stvar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?