EE teme

Published on 19 kolovoza, 2015 | by #zeelena

6

Energetska bilanca zgrade

Prema procjenama oko 41% potrošnje energije u Hrvatskoj otpada na kućanstva i zgrade. Zgrade su veliki potrošači energije zbog većeg broja korisnika koji u njima rade ili žive i zbog svog dugog životnog vijeka. Negativni učinak zgrade na okoliš direktno ovisi o aktivnosti koja se u njoj obavlja i količini energije koju zgrada troši. Energija se u zgradama koristi za razne potrebe – grijanje, rasvjetu, pripremu tople vode, klimatizaciju i slično, a količina energije ovisi o karakteristikama sustava unutar zgrade, klimatološkim karateristikama regije u kojoj se grada nalazi, načinu izgradnje i konstrukcijskim karakteristikama materijala te, u konačnici, o navikama korisnika unutar zgrade. Najviše energije otpada na zagrijavanje ili hlađenje prostora kroz godinu i pripremu potrošne tople vode. Energetski učinkovite zgrade uspijevaju zadržati jedanku razinu komfora svojim korisnicima, a da pritom troše znatno manje energije od ostalih. Glavni cilj energetske učinkovitosti u zgradarstvu je trajno smanjenje energetskih potreba rekonstrukcijom postojećih zgrada i izgradnju učinkovitijih novih zgrada.

Proizvedena i dobivena energija u zgradama uravnotežena je sa izgubljenom i potrošenom energijom, što je predstavljeno energetskom bilancom. Energetska bilanca predstavlja količinu energije potrebnu za zadovoljavanje svih toplinskih potreba zgrade. Dok god je toplinska energija dobivena od Sunca i proizvedena jednaka toplinskim gubicima u zgradi se mogu održavati uvjeti toplinske ugodnosti.

To je moguće u slučaju ako vrijedi sljedeća bilanca:

 • Q + Qsun + Qin = Qgg + Qven + Qtrans

gdje su toplinski dobici: Q primarna energija goriva korištenog za grijanje prostora, Qsun dobivena toplinska energija od Sunca i Qin dobivena unutarnja toplinska energija, a toplinski gubici Qgg gubici nastali u sustavu grijanja, Qven gubici u sustavu ventilacije i Qtrans transmisijski gubici.

Energetska bilanca balansira toplinske dobitke s toplinskim gubicima gdje se, u slučaju ravnoteže, postiže toplinska ugodnost. Gubici energije nastaju zbog nesavršenosti sustava. Toplinski gubici sustava grijanja (Qgg) nastaju zbog korištenja goriva koje nije moguće u potpunosti iskoristiti, gubici zbog ventilacijskog sustava postoje zbog provjetravanja i ventilacije zgrade, gdje se sa svakom izmjenom zraka u zgradi dio energije prenosi u okolinu. Transmisijski gubici rezultat su nesavršenosti toplinske izolacije objekta zbog čega se kroz vanjske zidove, prozore, podove i krovove dio energije rasipa u okolinu. Oni ovise o karakteristikama materijala korištenom u izgradnji, kvaliteti toplinske izolacije, kvaliteti stolarije i slično,

Energetski učinkovitije zgrade koriste sustave za grijanje i ventilaciju u kojima se minimiziraju gubici, a kroz obnovu toplinske izolacije zgrade znatno se smanjuju transmisijski gubici. Takve zgrade uspijevaju postići toplinsku ugodnost kod korištenja znatno manje primarne toplinske energije dobivene u sustavima grijanja izgaranjem goriva zbog čega ostvaruju manje troškove i pozitivniji utjecaj na okoliš.

U slučaju energetskog certificiranja ukupan godišnji iznos primarne energije utrošen za zagrijavanje prostora dijeli se na ukupnu površinu zgrade prema čemu se određuje energetski razred. U slučaju manje potrošnje primarne energije energetski razred će biti povoljniji i obratno. Energetski razred pojedine zgrade daje uvid trenutačnim i potencijalnim korisnicima u ukupnu potrošnju energije objekta.

 

IZVOR ČLANKA

Tags:


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.6 Responses to Energetska bilanca zgrade

 1. Sjajan tekst! Ovako bi trebalo da izgleda dokumentacija za svaku zgradu pa i privatne objekte. Jer energije nema na bacanje, niti rasipanje.
  Jednostavno, onda bi prolazili pametni i korisni projekti, odnosno oni koji garantuju ustedu energije svakog objekta.

 2. Avatar pvc prozori says:

  Najefikasnije ce biti kada se propise energetski pasos za zgrade, i kada to sto je propisano pocne i da se sprovodi. Nazalost, ljudi i ne znaju koliko mnogo mogu da dobiju stednjom energije, ili za pocetak nerasipanjem. Izolacija, kvalitetna stolarija, solarni paneli… nacina je mnogo.

 3. Avatar Sasa says:

  Balkan je rekorder u rasipanju energije to mora da se menja.Odlican tekst.

 4. Avatar mond says:

  Postoji koncepat “Pasivnih zgrada” oni imaju izrazito malu potrebu za vanjskim izvorom energije i nisu potrebni aktivni sistemi za grijanje i hladjenje. Ove kuće se greju “pasivno”, koriscenjem unutrasnjih izvora toplote i solarnih dobitaka kroz prozore, kao i minimalnog dogrevanja vanjskim vazduhom.

 5. Avatar Obiraf says:

  Strucan i poucan tekst. Ali, nedostaju podaci o tome koliko se sada rasipa energije zbog loseg planiranaj i izgradnje zgrada i kuca, i kako resiti taj problem gubitka energije u takvim objektima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?