Vijesti

Published on 5 prosinca, 2013 | by #zeelena

0

Energetski neovisna osnovna škola Ostrog

Grupno financiranje u Hrvatskoj dobiva novu dimenziju. Osnovna škola Ostrog iz Kaštel Lukšića uz pomoć UNDP-a i Energetske zadruge Kaštela pokrenula je kampanju za grupno financiranje kako bi postala energetski neovisna.

Ideja iza ove kampanje je da se na krovu osnovne škole postave solarni paneli putem kojih će proizvoditi vlastitu energiju i dobiti dodati izvor prihoda. S tim prihodom škola će moći financirati dodatne mjere za smanjenje potrošnje energije, te pribaviti prijeko potrebnu opremu i nastavna pomagala koja će djeci učiniti učenje i boravak u školi ugodnijim i ljepšim.

20131205-230636.jpg

UNDP Hrvatska i energetska zadruga Kaštela koji su pokrenuli kampanju za osnovnu školu
Cilj u ovoj kampanji je prikupiti iznos od 10.000 dolara odnosno 55.000 kn što bi trebalo biti dovoljo za kompletan projekt elektrane, a instalirana snaga će ovisiti o tome koliko će se novca putem kampanje prikupiti.

Grupnim financiranjem do početkog kapitala

Razgovarao sam sa Makom Đukanom iz UNDP-a koji vodi crowdfunding kampanju za školu i pitali ga zašto su izabrali crowdfunding kao model financiranja ovog projekta

Projekti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj se većinom financiraju putem bankarskih zajmova. Dobivanje zajma podrazumijeva investiciju u projektnu dokumentaciju. Za razliku od privatnih firmi, energetske zadruge ne raspolažu inicijalnim kapitalom koji je potreban za pribavljanje ove dokumentacije, a korištenjem crowdfundinga kao modela financiranja omogućuje se pristup kapitalu, koji im je potreban za pokretanje prvih projekata.

Napravili smo dobru pripremu

Ideja UNDPa bila je pronaći najbolji primjer iz zajednice za koji bi napravili kampanju energetske neovisnosti, a potom educirati zadrugare o ovakvom modelu financiranja. UNDP je proveo energetski pregled škole te napravio procjenu što bi bilo najbolje napraviti po pitanju energetske neovisnosti s obzirom na kapacitete imaju.

Jedna od mjera je uvođenje sustava upravljanja energijom, što podrazumijeva edukaciju korisnika zgrade, imenovanje osobe koje je zadužena za provedbu nekih mjera (da su svijetla i računala ugašena i slično) te koja na mjesečnoj razini provjerava račune za potrošnju energije.
No osim toga pripremili su medijsku strategiju te će cijela priča biti pristuna u domaćim medijima, a svoje aktivnosti koordiniraju sa regionalnim uredom pa će priču pogurati i na međunarodnoj razini.

Kampanja je dosta dobro pripremljena i kampanja je već primila prve uplate u prvim minutama nakon što je postala online.

Ova škola nije odabrana slučajno, Osnovna škola Ostrog krenula je u smjeru zaštite okoliša još otkako je njihov školski botanički vrt proglašen zaštićenim spomenikom parkovne hortikulture i dan danas je jedini takav spomenik u Hrvatskoj. Od 1983. godine u školi djeluje i Učenička zadruga Maslina kroz koju je prošao velik broj generacija koje su se uz sam botanički vrt brinu i o školskom masliniku.

Cijela škola sudjeluje u berbi maslina

20131205-230958.jpg

Grupno financiranje za školu Ostrog je dio #GivingTuesday kampanje koju je pokrenula crowdfunding platforma Indiegogo na kojoj se i prikuplja novac za školu. Giving Tuesday je globalni pokret kojim se želi potaknuti darivanje i filantropija kao protuteža potrošačkoj groznici Crnog petka koja u americi označava predbožićne rasprodaje. Tako će Indiegogo će za svakih 20 dolara uplaćenih u kampanji na današnji dan uplatiti dodatni dolar.

Kampanju možete pogledati ovdje: Energestki neovisna škola @ Indiegogo
Autor: Hrvoje Hafner, crowdfunding.hr

Tags: , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?