Vijesti

Published on 30 listopada, 2013 | by #zeelena

1

Energetski učinkovito ‘Novo lice Šibenika’

U sklopu projekta Grada Šibenika, koji je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo projekt ‘Novo lice Šibenika’, u Uredu Gradonačelnika Burića danas je potpisano 39 ugovora o sufinanciranju troškova obnove fasada i stolarije u obiteljskim kućama na području grada.

Sveukupna vrijednost potpisanih ugovora je oko 700 tisuća kuna, a 15 Šibenčana novac je dobilo za stolariju, dok će njih 14 Grad sufinancirati obnovu fasada. Ako je investicija manja od 75.000 kuna, sufinancirat će se s 50 posto koje je izvođač ispostavio predračunom, a ako je veća, maksimalni iznos koji kućanstvo može dobiti je 37.500 kuna.

Dogradonačelnik Mileta objasnio je da je za ulazak u program sufinanciranja bitno bilo stanje zgrade.

– Što je bila lošija fasada, više bodova se dobivalo, a također su se bodovi dobivali i ako je zgrada na samome vlasniku – naglasio je Mileta.

Među 39 vlasnika zgrada kojima će se sufinancirati energetska obnova kuća bio je i bivši šibensko-kninski župan Paško Bubalo, koji je dobio sredstva za obnovu energetske zaštite krova.

– Čuo sam na radiju za natječaj i došao u gradsku upravu. Ljudi su me uputili koju dokumentaciju trebam predati. Moja zgrada ima grede i crijep, a stručnjaci su mi rekli da će mi krov, primjenom nove izolacije, biti četiri puta efikasniji u zimskim danima, a također će se to osjetiti i ljeti – objasnio je Bubalo.

Natječaji su uglavnom uspjeli za obiteljske kuće u Šibeniku, te na Brodarici i Podsolarskom. U staroj gradskoj jezgri natječaji nisu prošli jer je teško bilo napraviti koeficijent prolaznosti, zbog mišljenja konzerzvatora, objasnio je Petar Mišura, voditelj gradskog Odsjeka za gospodarstvo. Izolacijski stiropor ne smiju stavljati na fasadu, a stavljanje na unutrašnje zidove je zahtijevalo posebne radove, što je dizalo koeficijent prolaznosti, no u gradskoj upravi intenzivno razmišljaju o pokretanju posebnog natječaja za staru gradsku jezgru.

www.sibenik.in

Tags: , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.One Response to Energetski učinkovito ‘Novo lice Šibenika’

  1. Pingback: Energetski učikovite fasade Šibenik | Kantar Gradnja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?