Energetska obnova

Published on 4 travnja, 2016 | by #zeelena

8

Fond za zaštitu okoliša opet sufinancira obnovu kuća i zgrada, te kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila

Fond bi u srpnju trebao objaviti javni natječaj za građane namijenjen poticanju energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove će godine građanima sufinancirati sve uspješne programe energetske učinkovitosti iz prošle godine, pa tako građani mogu očekivati poticaje od oko 45 posto za obnovu obiteljskih kuća i zgrada, te za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja A+++ i eko vozila.

Fond bi u srpnju trebao objaviti javni natječaj za građane namijenjen poticanju energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada, a tijekom godine očekuju se i natječaji za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila, rekao je Hini njegov direktor Sven Müller. Za to su Hrvatskoj već dostupna sredstva iz EU fondova, ali će se morati smanjiti postotak sufinanciranja, koji će u prosjeku iznositi oko 45 posto.

»Za programe kakve provodi Fond, Hrvatskoj su već dostupna i europska sredstva. Kako bismo građanima i tvrtkama olakšali povlačenje tih sredstava i poštedjeli ih kompleksnih procedura, Fond će sredstva povući direktno i onda ih dijeliti kroz javne natječaje«, rekao je Müller.

To podrazumijeva određene prilagodbe hrvatskih programa europskim uvjetima financiranja, tako da će se smanjiti postotak sufinanciranja na otprilike 45 posto. Lani je Fond osigurao oko 500 milijuna kuna za energetsku obnovu 9.400 obiteljskih kuća, a državni poticaji kretali su se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji.

Müller je najavio da se ove godine neće bitno smanjivati proračun Fonda u odnosu na prošlu godinu, koji se financirao iz prodaje emisijskih jedinica, a sada će to zamijeniti europska sredstva. »Država ove godine planira energetski obnoviti oko 4000 kuća, koliko ih je do sada već obnovljeno zahvaljujući prošlogodišnjim poticajima«, kaže Müller.

Osim na programima energetske obnove Fond surađuje s UNDP-om na projektu elektrifikacije ruralnih sredina, te radi na razvoju posebnog programa za problem energetskog siromaštva, odnosno obnovu kuća socijalno ugroženih građana.

»Dio građana živi u energetski jako lošim kućama i nema minimalne uvjete za pristojan život. Tu definitivno vidim ulogu Fonda – da se bori protiv energetskog siromaštva upravo energetskom učinkovitošću«, poručio je Müller.

U vezi energetske obnove višestambenih zgrada, Müller navodi da je obnovu ugovorilo već 366 zgrada, a uskoro će biti objavljeni rezultati natječaja koji su provedeni krajem prošle godine, tako da će uskoro krenuti radovi na brojnim zgradama.

IZVOR: Hina

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.8 Responses to Fond za zaštitu okoliša opet sufinancira obnovu kuća i zgrada, te kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila

 1. Avatar Srđan says:

  Poštovani,
  živimo na otoku Lastovu, “park prirode Lastovsko otočje”,
  interesira nas subvencija za solarno grijanje vode.
  0917641092
  LP

 2. Avatar BOŽICA FILIPČIĆ says:

  Dali je otvoren natječaj za subvencioniranje energetske učinkovitosti kuća?
  Hvala

 3. Avatar darijan says:

  Postovani zanima me imate li kakvu informaciju o sufinanciranju fonda , konkretno za grijanje ( centralno ) obiteljskih kuca i u kojem postotku na podrucju vukovarsko – srijemske zupanije grad ilok i kad bi natjecaj trebao biti objavljen

 4. Avatar olga šuman pavlović says:

  da li mogu promjeniti pvc vrata i prozore iz sredstava fonda

 5. Avatar Ivanka says:

  Dobar dan!Hoce li se natjecaj odnositi i na obnovu stolarije u stanovima i znaju li se uvjeti.?Hvala unaprijed,pozdrav

 6. Avatar ivan says:

  dali još uvijek ide obnova fasada i stolarije sa sufinanciranjem iz fondova do 80%,kako je bilo lani?ivan

  • Avatar davorka štifanić says:

   poštovani
   da li imate neka saznanja kad možemo opet očekivati sufinanciranja vezana za obnove fasada i stolarija.
   Hvala

 7. Avatar ivan says:

  Srdačan pozdrav!
  Zanima me dali fond još uvijek subvencira kupovinu energetsko učinkoviti el. uređaja.
  Unaprijed zahvaljujem!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?