Energetska obnova

Published on travanj 4th, 2016 | by #zeelena

8

Fond za zaštitu okoliša opet sufinancira obnovu kuća i zgrada, te kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila

Fond bi u srpnju trebao objaviti javni natječaj za građane namijenjen poticanju energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove će godine građanima sufinancirati sve uspješne programe energetske učinkovitosti iz prošle godine, pa tako građani mogu očekivati poticaje od oko 45 posto za obnovu obiteljskih kuća i zgrada, te za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja A+++ i eko vozila.

Fond bi u srpnju trebao objaviti javni natječaj za građane namijenjen poticanju energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada, a tijekom godine očekuju se i natječaji za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila, rekao je Hini njegov direktor Sven Müller. Za to su Hrvatskoj već dostupna sredstva iz EU fondova, ali će se morati smanjiti postotak sufinanciranja, koji će u prosjeku iznositi oko 45 posto.

»Za programe kakve provodi Fond, Hrvatskoj su već dostupna i europska sredstva. Kako bismo građanima i tvrtkama olakšali povlačenje tih sredstava i poštedjeli ih kompleksnih procedura, Fond će sredstva povući direktno i onda ih dijeliti kroz javne natječaje«, rekao je Müller.

To podrazumijeva određene prilagodbe hrvatskih programa europskim uvjetima financiranja, tako da će se smanjiti postotak sufinanciranja na otprilike 45 posto. Lani je Fond osigurao oko 500 milijuna kuna za energetsku obnovu 9.400 obiteljskih kuća, a državni poticaji kretali su se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji.

Müller je najavio da se ove godine neće bitno smanjivati proračun Fonda u odnosu na prošlu godinu, koji se financirao iz prodaje emisijskih jedinica, a sada će to zamijeniti europska sredstva. »Država ove godine planira energetski obnoviti oko 4000 kuća, koliko ih je do sada već obnovljeno zahvaljujući prošlogodišnjim poticajima«, kaže Müller.

Osim na programima energetske obnove Fond surađuje s UNDP-om na projektu elektrifikacije ruralnih sredina, te radi na razvoju posebnog programa za problem energetskog siromaštva, odnosno obnovu kuća socijalno ugroženih građana.

»Dio građana živi u energetski jako lošim kućama i nema minimalne uvjete za pristojan život. Tu definitivno vidim ulogu Fonda – da se bori protiv energetskog siromaštva upravo energetskom učinkovitošću«, poručio je Müller.

U vezi energetske obnove višestambenih zgrada, Müller navodi da je obnovu ugovorilo već 366 zgrada, a uskoro će biti objavljeni rezultati natječaja koji su provedeni krajem prošle godine, tako da će uskoro krenuti radovi na brojnim zgradama.

IZVOR: Hina

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?