Grijanje

Published on 12 ožujka, 2015 | by Marko Fertelmeš

0

GRIJANJE TOPLIM ZRAKOM SA PEĆI NA DRVA – 2. dio

U prošlom članku ukratko smo opisali kako napraviti od peći na drva da grijete toplim zrakom okolne prostorije. Sada nakon nekoliko mjeseci rada peći pokazati ćemo kako je grijala te koje temperature uspije postići.

Ukratko šta je napravljeno. Iznad peći nalazi se kanal gdje se sakuplja topli zrak, zagrijava ga toplina dimovoda. Na vrhu su postavljene dvije cijevi koje odvode taj topli zrak do prostorija.Na kanalu su ostavljena 3 otvora tako da po potrebi se dio topline može prebaciti i u prostoriju gdje se nalazi peć.U prostorijama su postavljene maske od unutarnjih klima u kojima je ostavljen ventilator te prerađena elektronika koja upravlja tim ventilatorom ovisno o temperaturi u prostoriji.

20141207_171708_mini

Temperaturu koju postiže kanal iznad peći te na izlazima u prostoriju mjerili smo laserskim mjeračem temperature.

Nakon početnog loženja zrak u tom kanalu podigao se na nekih 63*C i kao takav se distribuira do prostorija.

Sama peć zagrijava prostoriju u kojoj se nalazi.

 

20141207_172058_48_mini

Na izlazu u prostoriji izmjereno je 48*C koliko uspijeva dobiti od početnih 63*C u kanalu.

Prednost grijanja na topli zrak je u tome šta brzo može zagrijati prostoriju. To je dobro za objekte gdje se ne dolazi često i gdje treba brzo da se zagrije prostor (vikendice).

Za sada je jako zadovoljna (korisnik peći tj. majka) sa takvim oblikom grijanja, a vidjet ćemo za dalje. Ima još nekih prepravaka u unutarnjoj jedinici, ali sve funkcionira ok. Naše preporuke.

 

Tags: , , , , , ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?