Grijanje

Published on 19 siječnja, 2015 | by Marko Fertelmeš

2

GRIJANJE TOPLIM ZRAKOM SA PEĆI NA DRVA

Ako imate običnu peć na drva instaliranu u dnevnoj sobi ili u nekoj drugoj prostoriji gdje boravite, sigurno imate problem grijanja okolnih prostorija. Kroz ovaj članak ćemo Vam prikazati kako je to napravio moj otac u svom novom životnom prostoru.

U kući gdje je živio prije imao je običnu peć na drva s kojom je grijao taj prostor u kojem boravi i imao je upravo taj problem grijanja prostorija udaljenih od peći. Kad je krenuo sa sređivanjem nove kuće smislio je način kako da to riješi.

20141114_150601_mniU toj kući treba dodatno grijati dvije prostorije (kuhinju i kupaonu). Nije htio ugrađivati izmjenjivač u peć i spajati se na radijatore nego neki drugi način. Pošto se dosta energije gubi kroz dimovod htio je iskoristiti tu toplinu.

Iskoristio je staru peć na drva.

Napravio je kamin. Oko peći je zazidao zid od stare opeke, a iznad peći je postavio gipsane ploče te napravio kutiju u kojoj će dimovod zagrijavati zrak.

Na vrhu te kutije postavio je dvije cijevi te ih provukao do kupaonice i kuhinje. Na prednjoj strani kamina postavio je dvije rešetke koje će grijati prostor u kojem se nalazi peć.

Interesantna stvar je ta što će unutarnje jedinice od klima uređaja iskoristiti za distribuciju zraka u prostorije.

Iz njih je izvadio isparivač, a ostavio elektroniku te motor s ventilatorom. Ostavio je senzor koji će mjeriti temperaturu u prostoriji i po potrebi paliti i gasiti ventilator. Gornju stranu jedinice je zatvorio kako bi uzimala zrak samo iz cijevi koja je spojena sa zadnje strane, a ne odozgo iz prostorije.

Klime je postavio u prostorije na već postavljene cijevi.

klime_zajedno

U sljedećem članku prikazati ćemo kako sustav funkcionira.

Tags: , , ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.2 Responses to GRIJANJE TOPLIM ZRAKOM SA PEĆI NA DRVA

  1. Avatar Takota Sino says:

    Uvjek me cudilo zasto u Evropi koriste uglavnom radijatore a u Americi topli zrak koji se grije plinom ili strujom. I zasto se nemoze u Evropi naci ovakav sistem za kupit? Cijeli sistem sa ugradnjom u kucu 150-200m2 kosta oko $5000 do $7000. Zasto se jednostavno takav sistem ne uveze iz Amerike?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?