Stolarija

Published on 14 travnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

4

Gubici topline kroz prozore

Gubici kroz prozore su transmisijski (oni kroz zatvoren prozor) i ventilacijski (oni kroz otvoren prozor). Kada se zbroje jedni i drugi, kroz prozore se ostvaruje preko 50% ukupnih toplinskih gubitaka zgrade.

Prozora ima mnogo različitih vrsta, a njihov koeficijent prolaznosti topline kreće se od 0,8 W/m2K kod najboljih prozora s trostrukim staklima i plinskim punjenjem pa sve do 3,5 W/m2K kod starih jednostrukih prozora. Kvalitetniji prozori smanjuju transmisijske gubitke, dok se gubici ventiliranjem mogu smanjiti ugradnjom ventilacijskog sustava ili pomoću senzora otvorenosti prozora koji se povezuje direktno sa kontrolom grijanja/hlađenja i isključuje sustav kada se prozor otvori. Na taj način se smanjuju gubici ventiliranjem.

Na transmisijske gubitke utječe više detalja. Osnovni je svakako koeficijent prolaznosti topline staklene površine i profila prozora. Koeficijent prolaza topline na staklima se smanjuje ugradnjom dvostrukih i trostrukih stakala, čiji su među prostori punjeni zrakom, ili bolje inertnim plinom (argonom) koji djeluje kao toplinski izolator. Na vanjskoj površini svakog stakla trebao bi postojati tzv. Low-E premaz (premaz niske emisivnosti), koji smanjuje zračenje topline preko prozora. Postavljanjem tog sloja samo sa vanjskih površina stakala dozvoljava se ulaz topline ali ne i izlaz, tako da staklo djeluje poput toplinskog ventila. Low-E premaz je bezbojan i ne utječe na prolazak svjetla.

Prozor kao građevni element ima funkciju osigurati zadovoljavajuću zvučnu i toplinsku izolaciju, kao i funkciju prirodnog provjetravanja prostora, što se postiže primjenom adekvatnih materijala i konstrukcijskih profila.

U-vrijednost-koeficijent prolaza topline

Ψ-vrijednost-prolaz topline kroz spojne detalje-toplinski mostovi

a-vrijednost-provjetravanje

g-vrijednost-toplinski tok iz vanjskih izvora

ZBROJ OVIH VRIJEDNOSTI ODREĐUJU UKUPNE TOPLINSKE GUBITKE PROZORSKOG ELEMENTA

/assets/images/post/527/list/thumb/prozori_5.png

Prema podacima proizvođača, mijenjanje starog jednostrukog prozora novim dvostrukim (s U=1,3 W/m2K kao i Low-E premazom) isplaćuje se financijski kroz dvije sezone grijanja. Prozori do 1,1 W/m2K su u sličnom razredu isplativosti, dok oni s koeficijentom prolaza topline ispod 1 W/m2K postaju značajno skuplji u odnosu na uštedu te se koriste samo u izgradnji pasivnih kuća.

Tags: ,


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.4 Responses to Gubici topline kroz prozore

 1. Avatar anto says:

  uzalud vam dobar prozor ako nije dobro ugrađen,tj.veza štok prozora i zida,te imate velike gubitke na vezi prozora i zida!

 2. Avatar Faribo says:

  Pvc prozori sa trostrukim staklima su bolje resenje, ali oni umanjuju suncevu prirodnu svetlost. Dvostruka stakla sa plemeniotm gasom su sasvim dobro resenje.

 3. Avatar mond says:

  osim visestrukog stakla kako je opisano u tekstu, na energetsku vrednost uticu i profili, najbolje je da imaju 6-7 komora ispunjeni zrakom koji je izolator. ramovi moraju biti zavrani na coskovima a ne srafeni

 4. Avatar Sasa says:

  Prema podacima proizvođača, mijenjanje starog jednostrukog prozora novim dvostrukim (s U=1,3 W/m2K kao i Low-E premazom) isplaćuje se financijski kroz dvije sezone grijanja. Prozori do 1,1 W/m2K su u sličnom razredu isplativosti, dok oni s koeficijentom prolaza topline ispod 1 W/m2K postaju značajno skuplji u odnosu na uštedu te se koriste samo u izgradnji pasivnih kuća.
  Ovo je razlog zasto treba mijenjati stari jednostruki prozor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?