Energetska obnova

Published on 15 veljače, 2016 | by #zeelena

2

Hrvatska je ostvarila ciljeve proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine

Hrvatska je ostvarila svoje nacionalne ciljeve proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, objavljeno je danas u Eurostatovom izvješću. U strukturi proizvodnje energije je osim iz hidroelektrana primjetan porast proizvodnje iz ostalih obnovljivih izvora, čemu su dijelom doprinijele i brojne mogućnosti sufinanciranja putem Fonda. “OIE nemaju alternativu, osobito ne u Hrvatskoj koja ima izuzetno veliki potencijal.“ rekao je direktor Fonda.

Hrvatska je ostvarila svoje nacionalne ciljeve proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, objavljeno je danas u Eurostatovom izvješću o udjelu obnovljivih izvora energije u potrošnji na razini Europske Unije. Dok se Europa približava zacrtanom cilju od 20% te je trenutno na 16%, samo je devet zemalja članica svoje ciljeve premašilo, među kojima prednjači Švedska sa 52,6%.

Hrvatska je 2014. godine proizvela 27.9% energije iz obnovljivih izvora, uglavnom zahvaljujući hidroelektranama. Međutim, primjetan je porast proizvodnje i iz ostalih obnovljivih izvora, čemu su dijelom doprinijele i brojne mogućnosti sufinanciranja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Korištenje obnovljivih izvora energije osim za okoliš ima i pozitivan utjecaj na naše gospodarstvo, smanjuje ovisnost o uvozu energije, omogućava zapošljavanje, a građanima smanjuje troškove i povećava kvalitetu života. Obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, osobito ne u Hrvatskoj koja ima izuzetno veliki potencijal.“ rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. Fond u svojim programima predviđa poticanje gradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te instalacije sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama i industriji. U zadnjih 10 godina je sufinancirano više od 420 projekata obnovljivih izvora energije, dok je samo u zadnje dvije godine sufinancirano njih 179. Radi se o projektima vrijednima oko 200 milijuna kuna za koje je Fond osigurao oko 100 milijuna kuna. Među njima se ističu solarne elektrane poput nedavno otvorene elektrane Sinerot u Medincima, gradnja male hidroelektrane u Pleternici, ali i veliki broj sustava za korištenje solarne ili energije biomase u objektima turističke i javne namjene.

„Naravno, osim ovako velikih projekata, Fond potiče i primjenu obnovljivih izvora energije u kućanstvima, koji u ukupnoj potrošnji energije sudjeluju s 30%. Samo u 2015. godini je u sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća odobreno 18 milijuna kuna sufinanciranja za 1.020 sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Uglavnom je riječ o sustavima sa sunčanim kolektorima i kotlovima na biomasu, a među njima je i 30 fotonaponskih elektrana.“ objavio je Müller, dodavši kako Fond surađuje s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i na projektu u sklopu kojeg se kućanstvima udaljenima od elektro-mreže doniraju takve elektrane kako bi imali energiju za svoje osnovne potrebe. „Razmišljamo i o programu u kojem bi se obnova kuća uz korištenje obnovljivih izvora energije omogućila i našim građanima koji su u teškoj financijskoj situaciji. Željeli bismo poticanje energetske učinkovitosti upotrijebiti kao mehanizam borbe protiv energetskog siromaštva.“ dodao je.

Tags: , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.2 Responses to Hrvatska je ostvarila ciljeve proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine

 1. Avatar nenad says:

  ipak je glavni dio dosao iz hidroelektrana,ovo drugo je zanemarljivo, naravno trend je odlican treba nastaviti. Ali pitanje kako ce se ostvariti naredni cilj posle 2020

 2. Avatar bernarda horvat says:

  Molim Vas da li postoje subvencije za kupnju pećo za centralno grijanje na pelete?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?