Stolarija

Published on 25 studenoga, 2013 | by #zeelena

2

Kakvu stolariju kupiti i kako uštedjeti na gubicima energije

Zbog loše izoliranih prozora i vrata gubi se u domu čak 50 posto toplinske energije. Spriječite to boljom izolacijom.

Stolariju dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti više funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera. Prozori moraju biti svjetlopropusni zimi, svjetlonepropusni ljeti, moraju biti pomični, ali sigurni od provale, lagani, ali dovoljno čvrsti.

stolarija2

I ekologija je važna

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal koristi drvo, PVC, aluminij ili kombinacija drvo-aluminij. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija. Nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena. PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva. Aluminijska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima.

U stambenim objektima je idealna kombinacija aluminija na fasadi i drveta s unutrašnje strane, čime se ostvaruje puno ugodniji ambijent od primjene samog aluminija. Nedostatak takvih prozora je jako visoka cijena pa su rijedak izbor. Vanjska stolarija je osjetljiva zona što se tiče toplinskih gubitaka. Oko 50 posto ukupnih toplinskih gubitaka objekta događa se upravo na vanjskoj stolariji. Za kvalitetu toplinske izolacije važan je materijal od kojega je stolarija izvedena, sa svim svojim elementima, ali najkritičnije točke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i kutovi krila te sami materijal. Upravo zbog tih osobina, poželjno je da je vanjska stolarija što jednostavnijeg oblika, tj. što veće površine stakla. Drvo kao materijal je najbolji toplinski izolator. PVC je lošijih karakteristika, a aluminij je, kao materijal, najlošiji izolator. Prozorski profili, neovisno o materijalu, moraju osigurati dobro brtvljenje, nizak koeficijent prolaska topline, prekid toplinskog mosta.

stakloStaklo je također važan element za postizanje toplinskih ušteda. Standardno je ostakljenje dvoslojnim izolacijskim staklom 4/16/4 sa različitim koeficijentima toplinske izolacije, a moguća je izvedba s troslojnim staklom, što podiže izolacijska svojstva, ali i cijenu. Za poboljšanje toplinske izolacije se umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može ispuniti inertnim plinom argonom.

 

 

 

Autor: Arhitektica Izabela Galović Ninić

Tags: , , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.2 Responses to Kakvu stolariju kupiti i kako uštedjeti na gubicima energije

 1. Avatar Sasa says:

  Mozda gresim ali posto prozor vise od 70% cini staklo posebnu paznju treba obratiti na kvalitet stakla.

 2. Avatar mond says:

  ekologija i energetska efikasnost je postala ne vazna nego najvaznija uloga stolarije. 50% (a mozda i vise) gubitaka nije malo, energija je skupa, nemamo je, tako da se mora stedeti. zameniti staru stolariju je investicija, ne trosak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?