Kolumne

 • Avatar#zeelena

  Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.


 • Bojan ŽnidaršićBojan Žnidaršić

  Bojan Žnidaršič iz Slovenije je energetski savjetnik za domaćinstva (ENSVET), koji od 1994 godine djeluje u Cerknici. Poslije zanatske kvalifikacije za zidara završio je i srednju građevinsku školu. Poslije diplome na krajobrazni arhitekturi u Ljubljani je sedam godina predavao tri predmeta na višoj stručnoj školi Izraz, smjer komunala. Formalno i neformalno dobivene komunikacijske vještine pomognu mu kod jednostavnog i razumljivog prijenosa znanja i informacija. Tako se mogu domaćinstva u privatnim kućama ili višestambenim zgradama na osnovi relevantnih kriterija lakše odlučiti za optimalne investicije u efikasnu upotrebu energije ili u obnovljive izvore energije. Kao osnivač i direktor nevladine udruge Vitra Cerknica, 2008 godine je osnivao portal NEP Slovenija, gdje mu članci, dobri i loši primjeri iz prakse, komentari, video snimci i obilje fotografija omogućuju širenje dobre energetske prakse. Na portalu je sada 660 zgrada iz cijele Slovenije, koje se može slobodno posjetiti i vidjeti, kako svaka radnja djeluje u praksi. Na FB svaki dan stavi bar jedan primjer dobre ili loše energetske prakse.


 • Edo JerkićEdo Jerkić

  Vjetroelektrane.com je specijalizirani internet portal namijenjen promociji vjetroelektrana i praćenju vijesti i tržišta vjetroelektrana. Portal sadrži najnovije vijesti, praktične savjete za pojedince koji se žele baviti ovim poslom, bazu znanja i stručne članke o vjetroelektranama. Cilj portala je promoviranje vjetroelektrana kao čistog i isplativog izvora energije za sadašnjost i budućnost.


 • Ljubomir MiščevićLjubomir Miščević

  je redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te naš vodeći stručnjak na području energetski učinkovite gradnje. Uz nastavni i profesionalni rad obnaša funkciju predsjednika Hrvatske sekcije u međunarodnom udruženju za sunčevu energiju (ISES), Centra za obnovljive izvore energije (CERES) i Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu u Hrvatskoj komori arhitekata (OEUOA HKA). Kontinuirano istražuje, projektira i objavljuje radove na domaćim i međunarodnim skupovima na temu energetski učinkovite i održive arhitekture.


 • Marko FertelmešMarko Fertelmeš

  - vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.


 • Obnovljivi.comObnovljivi.com

  Obnovljivi.com je internet portal namijenjen podizanju javne svijesti o svekolikoj dobrobiti obnovljivih izvora energije (OIE), kao i educiranju šire javnosti o prednostima i manama takvih izvora energije. Isto tako namijenjen je i stručnjacima kao sredstvo informiranja o novim tehnologijama i kretanjima u svijetu OIE.


 • POLiSTOLPOLiSTOL

  Polistol prozori i vrata brand su firme Eurošlep koja je u 100% privatnom vlasništvu i posluje od 1993. godine. Poslujemo u vlastitom proizvodno-skladišnom prostoru, a naš pogon opremljen je modernom proizvodnom linijom strojeva njemačkog proizvođača URBAN. Prateći Europske trendove, naš program se temelji na proizvodnji PVC prozora i vrata, te ostalih pratećih proizvoda i opreme renomiranih svjetskih proizvođača; INOUTIC/DECEUNINCK , Gu GmbH. Schuring,Schachermayer,VBH,GRAD EXPORT.. Kompletan se proizvodni program izrađuje prema visokim standardima i bez problema prolazi sve kontrole potrebne za izradu pojedinih elemenata.


 • Saša CvetojevićSaša Cvetojević

  uspješan je poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu. Specijaliziran je za upravljanje ljudskim resursima , upravljanje projektima i zdrastvenim institucijama, te poslovne pregovore . Vrlo je aktivan član CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Tijekom dosadašnjeg investiranja, stekao je iskustvo u predstavljanju projekata investitorima na EU i SAD tržištu. Neki od projekata u koje je investirao već posluju kao etablirane tvrtke na domaćem i stranim tržištima. Član je Hrvatske udruge poslodavaca te Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva.


 • UNDP HrvatskaUNDP Hrvatska

  Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.


 • Vjeran PiršićVjeran Piršić

  U zadnjih dvadesetak godina intenzivno se (volonterski) bavim implementacijom ideja održivog razvoja na Kvarneru, istočnoj obali Jadrana i Mediteranu. U sklopu toga aktivan sam kako na proaktivnim projektima (gospodarenje otpadom, obnovljivi izvori energije...), tako i na reaktivnim kampanjama civilnog društva na sprečavanju planiranih (ili već postojećih) projekata realizacija kojih bi (ili već je) ozbiljno ugrozila ne samo okoliš, već i zdravlje pa i živote građan u zoni utjecaja. Sve to radim kao jedan od osnivača (i aktualni predsjednik) udruge "Eko Kvarner", jedan od osnivača (i aktualni koordinator) mreže ekoloških i zavičajnih udruga i građanskih inicijativa (uglavnom sa Jadrana) "Plavi forum" te jedan od osnivača energetske zadruge "Otok Krk". Da bi se naši projekti mogli u realnosti implementirati, kandidirao sam se i izabran sam (već drugi mandat) za nezavisnog vijećnika u Općini Omišalj.Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?