Grijanje

Published on travanj 7th, 2015 | by Marko Fertelmeš

44

Kotao na drva i akumulacijski spremnik

Većina kućanstava koja su prije napravila centralno grijanje, kao alternativa plinskom bojleru imaju instaliran kotao na drva. To je dobra opcija jer je u kući puno toplije, a opet jeftinije nego da grijete na plin.


Postanite naš fan na Facebook-u


Sigurno ste se susreli da Vam je u kući bilo prevruče (šta je i dobro jer sa plinom to neće biti nikad), a u kotlu je još ostalo drva i žara. U tom slučaju klapna dovoda zraka se zatvori (jer je postignuta željena temperatura kotla), a u kotlu se kondenzira i stvara smola koja se hvata na stijenke kotla i dimnjaka. Nakon nekog vremena, od tolike smole, se može i dimnjak zapaliti (meni je). Čim je klapna zatvorena, a u kotlu imate drva i žara, bespotrebno gubite energiju. To nije problem ako se dogodi jednom, ali kroz cijelu sezonu grijanja imate oko 20% – 30% gubitaka.

007Ti problemi se riješavaju ugradnjom akumulacijskog spremnika. Sa spremnikom dobivate uštedu na potrošnji drva od oko 30% te produžujete vijek kotla. Osim toga dobivate na komociji jer kada se jednom ta količina vode zagrije, ona u spremniku traje tako da se ne mora ići stalno u peć. Ako je navečer spremnik zagrijan ne mora se ići ložiti do podne.

Spremnik se ugrađuje između kotla i radijatora. Kotao grije vodu u spremniku, a prema potrebi ta zagrijana voda se distribuira od spremnika do radijatora. Šema spajanje je prikazana na slici dolje.

akumulacija_kotao

Dodatna pumpa se postavlja na izlazu iz spremnika i ona se pali kada je u kući potrebno da se zagrije. Sa tom pumpom upravlja termostat koji se nalazi u kući, on mjeri temperaturu i pali pumpu ovisno o potrebi. Kada se u kući postigne željena temperatura on gasi pumpu i toplina ostaje u spremniku. I ako se u kotlu ugasila vatra sustav radi i dalje jer ima topline u spremniku.

Akumulacijski spremnik možete kupiti na ovom linku: https://goo.gl/9cd3CG


ISKUSTVA KORISNIKA

Mi imamo ugrađen takav spremnik i jako smo zadovoljni. Super nam je što smo dobili regulaciju grijanja koju prije nismo imali. Ako negdje idemo i nema nas cijeli dan, ujutro naložimo, spremnik se zagrije, na termostatu namjestimo na manju temperaturu. Kada dođemo u kući je toplo, voda u spremniku zagrijana, bez toga u kući bi bilo hladno jer se kotao ugasi i više ne grije. Kuća je potpuno neizolirana i ima lošu stolariju. Ujutro bi nam znala temperatura biti i 17*C. Od kada smo ugradili spremnik temperatura nikad nije pala ispod 20*C i nisam morao ići u ponoć zadnji put u peć da bi mi ujutro bilo toplo u kući.

Zima je bila topla tako da nemogu procijeniti koliko smo manje potrošili drva, ali uštedjelji jesmo. Jedino je greška što nisam uzeo spremnik koji ima u sebi spiralu za spajanje na solarni sustav.

Jako dobar sustav koji bi svakom preporučili tko ima kotao na drva.


POPIS POTREBNE OPREME (pritiskom na tekst idete direktno na opis proizvoda):

– Akumulacijski spremnik

– Troputni mješajući ventil
– Cirkulacijska pumpa


 

Tags: ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.44 Responses to Kotao na drva i akumulacijski spremnik

 1. Marijan says:

  Poštovani,

  kuća katnica, prizemlje 140m2 kat isto ali se gore ne živi. Grijanje trenutno centralno na plin i klasične peći na drva. Građena blokom, fasada stiropor 3cm te na to fasadna cigla. Zanima me jačina kotla za navedenu kvadraturu te dali je to moguće spojiti na postojeći sustav grijanja. Također vidim da se tu spominje nekakav akumulacijski spremnik vode. Zanima me također dali je to moguće korisitit i kao sanitarnu vodu odnosno za tuširanje itd…?

 2. milan says:

  poštovani, molim Vas za što konkretniji odgovor kako biste mi pomogli da učinkovito riješim postavljanje pufera uz kotao centr. grijanja. Kuća koju grijem je 100m2 neto prostora, u dvije etaže,sve etaže su izolirane sa 3 cm stiropora u glazurama a na tavanskoj ploči je 7 cm tvrdog tervola. Kuća zidana blok opekom debljine zida 30 cm + žbuka + 5 cm stiropora (sva četiri vanjska zida obložena), stolarije je drvena. Radijatori koji su postavljeni po kući ukupno imaju 20 kw, a peć je na kruto gorivo (nije pirolitička) buderus snage 30 kw. U kući mi je stvarno uvijek toplo jer tako volimo ( uvijek oko 25-26 stupnjeva). Sada želim instalirati pufer kako bih imao veći komfor u loženju i prvenstveno da akomuliram toplinu jer je imam i previše, te tako uštedim na drvima a razmišljam da bih mogao imati i kraće intervale loženja s time da svakako želim i dalje u kući istu temperaturu. Moje pitanje je koji spremnik odabrati – dvoumim se između CAS 800 ili CAS 1000 ne zbog razlike u cijeni istih nego zato što bi mi ovaj veći vrlo teško ušao u kotlovnicu . Koji bi od ova dva više zadovoljio postavljenim zahtjevima a da kasnije nemam problema

 3. Pingback: Kotao na drva i akumulacijski spremnik | MaloTrosi

 4. Goran says:

  Molim savijet kako napraviti sistem grijanja i sanitarne vode sa kombinacijom kondenzacijskog bojlera, peći na drva i akumulacijskog spremnika.

  • Pavao Zec says:

   Kondenzacijski bojler ostaviti za vrijeme ljeto i ostali period kad se ne loži, tako kako je sad. Grijanje izvesti sa novim kombiniranim bojlerom i sa spremnikom kako ste naveli. Ako ima mogućnosti korištenja sunca tada je dobro uzeti spremnik sa spiralom za kolektor. Kolektor se može i naknadno izvoditi. Moguće i spremnik bez spirale pa grijati kombinirani bojler kolektorom preko ljeta.

 5. Marko says:

  Da li mi mozete poslat shemu spajanja na pufer .
  Pec centrometalova 30kw s bojlerom grijem 200 kvadrati kuće.I jos odgovor na ovo pitanje ima samo jedan termostat u kući,a na radijatorima imam termatske ventile.sta bi bilo najbolje napraviti ugraditi vise termostate ili?
  Hvala vam

 6. Danijel says:

  Pozdrav!
  Trebam peć uzeti na drva da grijem 120-130 m2 kuću, molim Vas neku preporuku ( Centrometal ili šta, piroliza ili obična), molim preporuku za jačinu iste. Uz to htio bi ugraditi pufer 1000lit ili 800lit (ovisi o obliku i izvedbi pufera i prostora u koji ga treba smjestiti) dali mi je to dovoljno da nemoram svaki čas ložiti i naravno želim dvije pumpe ako treba i sobnu regulaciju.
  Nadalje,ujutro svi odemo iz kuće i nema nikoga do 16.00 sati.Do tad će se pufer sigurno ohladiti a ja kad ponovo založim, trebat će min 2sata da počne grijanje. Jel ima kakav sistem spajanja da najprije vruća voda ide u radijatore pa kad zagrije prostor onda puni pufer ili mora peć-pufer pa pufer- radijator?
  I još bih Vas zamolio nacrt spajanja.

  Hvala unaprijed!

 7. endy says:

  radi sr o opkladi……

 8. endy says:

  dali je kolicina energije koja je potrebna da se zagreje 1000 litara sa 70 na 90 stepeni ista kao kad grejemo sa 50 na 70 stepeni

 9. Kruno says:

  Pozdrav!
  Zanima me shema spajanja dviju peći zajedno buderus kotla s121/2 38kw i buderus kotla na ulje,na akumulacijski spremnik CAS od 1000 litara i buderus bojlerom za sanitarnu vodu od 500 litara i na radijatorsko grijanje! Hvala

 10. Mario says:

  Molim vas za savjet ugradnje kotlovnice sa akumulacijskim spremnikom.
  Stanje kuće je:
  -Obična fasada i drvena stolarija gradnja 1969 godina
  -Kvadratura grijanog prostora je 160 m2
  U podrumu je plinski bojler 24 kW i stara kotlovnica na drva.
  Planiramo kupiti i ugraditi:
  -VIADRUS U26 5čl./22-30kw
  -Akumulacijski spremnik (pufer) CENTROMETAL CAS 801, 800 litara
  Zbog visine podruma od 1,95 m ne stane nam aku spremnik od 1000 litara pa me zanima hoće li ovaj spremnik i kotlovnica zadovoljavati naše potrebe grijanja.

 11. Hrvoje says:

  Poštovanje,
  Imam peć Protherm 45kw na drva, te zagrijavam stambeni prostor od 215 kvadrata. Namjeravam ugraditi spremnik tople vode s zagrijavanjem sanitarne vode. Da li mi možete dati savjet ili shemu izgleda toga sustava sa i bez mogućnosti spajanja na solarne kolektore.

  Hvala!!

 12. Tomica Kosec says:

  Postovani!
  Molio bih vas shemu sapajanja peci na drva Buderus Lagano 34KW sa 1000 L akumulacijskim spremnikom,zahvaljujem!

 13. Maja Slunjski says:

  Planiramo u kuću (novogradnja 120m2+kat) staviti podno grijanje spojeno na kamin Senko 35 kw, kroz akumulacijski spremnik Centrometal Cas-BS 1000 L sa ugrađenom spiralom za solarno te spremnikom za sanitarnu vodu, i za početak 2 vakumska solarna kolektora. Zanima nas da li ćemo kroz ljetne mjesece moći ugrijati sanitarnu vodu sa solarnim kolektorima bez dodatnih izvora energije?
  Te da li ćemo moći koristiti u proljeće i jesen solarnu energiju za dogrijavanje podnog grijanja (naravno kad bude sunca)?

 14. Andrija says:

  Ugradio sam spremnik za toplu vodu od 800 litara, na peć od 35 kW. Kako se peć hladi, tako mi se i hladi voda u puferu. Da li je možda spremnik za toplu vodu malen za ovu peć?

  • #zeelena says:

   Koliko m2 grijanog prostora ima objekt?

   Inaće se računa 50 lit spremnika za 1kW jačine kotla, ali ovisi svašta nešta.

   Jel imate termostat za upravljanje pumpama?

 15. Pavao Zec says:

  5 godina koristim sistem sa spremnikom CAS 501-480 litara, spojila tvrtka koja se bavi grijanjem.
  Iskustva loša, prvo se puni spremnik pa iz spremnika grijem kuću i posebnom pumpom bojler za sanitarnu vodu.
  Ove godine prepravak izveden iz iskustva 5 godina muke i patnje, ušteda preko 50 posto potrošnje drva, grijanje savršeno.
  Redoslijed spajanja iz peći Viadrus U 25 od 5 članaka sa cijevi izlaza iz peći, topli krak, premosnica ( bajpas ) prema radijatorima ventil 5/4, ulaz u VTA 322 kojim reguliram temperaturu za radijatore, ulaz za bojler sanitarne vode, ulaz u posudu CAS 501 gornja cijev. Povrat iz grijanja spojen na drugu stranu VTA 322 i u donju cijev CAS 501 i u peć povrat preko VTC 512 termoventila koji drži temperaturu povratnog voda na 60 stupnjeva.. Povrat iz sanitarnog bojlera u treću cijev CAS 501
  Pumpa za sanitarni bojler kontrolirana termostatom u kući koji se na večer gasi, kao i grijanje preko VTA 322, zatvara se ventil za grijanje.
  Zadnja vatra pola peći drva ide u posudu CAS 501, ako je ista oko 60 stupnjeva..Ujutro se uključi pumpa za sanitarni bojler i preko iste grijem kuću oko 2 sata bez loženja. U ljetnom periodu ista pumpa za sanitarni bojler grije vodu u bojleru preko koncetracijskog kolektora ( sam svoj majstor ) površine 1,5 m2 koji se može zakretati prema suncu nekoliko puta dnevno i voda u bojleru oko 60 stupnjeva od 4 do kraja 9 mjeseca.

  • #zeelena says:

   Dosta mali spremnik za veličinu kotla s kojim ga grijete.

   • Pavao Zec says:

    Pogrešno sam naveo peć je Viadrus U22 a ne 25, članaka je 5. Više nego što treba, 4 bi bilo sasvim dovoljno. To je za kasniju nadogradnju. Spremnik bi mogao biti veći ali i sa ovim sam zadovoljan. Po danu se puni i na večer su sve zone od 70 do 80 stupnjeva.To je sad u vrijeme zime ( minus 7 ) vani dovoljno da digne temperaturu u kući za 2 stupnja u roku od oko 1 sat. Ujutro prije ustajanja dovoljno za zagrijavanje prostora koji grijem. Pražnjenje do 40 stupnjeva u spremniku. Najveća ušteda je u količini drva koje sam trošio prije i sada, za 13 sati radi kotla pri vanjskoj temperaturi od oko -5 stupnjeva, unutarnja 18 do 20 stupnjeva, drvo ne kvalitetno, joha, topola, breza, kesten, 4 do 5 punjenja. Za 15 dana 2 metra rasutih sitnih drva ili 1X1 cjepanice. Grijani prostor 70 m2, visina 2,4, članci radijatora 78 X 180 W na 80 stupnjeva oko 14000 W. Pri regulaciji od 60 do 65 stupnjeva polazni vod, to bi bilo oko 10800 W snaga radijatora.

  • Anto says:

   Možete mi poslat broj od majstora imam isti problem samo sa dva spremnika od 800 l vode samo peć jačine 40,7 kw isto viadrus.

   • Pavao Zec says:

    Ja majstor, mogu vam poslati nacrt spajanja i pojašnjenje, kontakt 044892060

    • Zlatko Vuković says:

     Molim Vas pošaljite i meni shemu spajanja.
     Hvala unaprijed!

    • ivan says:

     molim šemu spajana bez ladomata imam peć central 25kw,+cas1000l, vtc512,troputni mjšalni ventil ,sobni termostat dali treba nepovratne ventile. pozdrav

    • Dubravko says:

     Pozdrav!
     Imam peć na drva Viadrus U22 (5 članaka,24-29kw)i grijem 100 m2 kuću. Htio bi ugraditi pufer 1000lit ili 800lit (ovisi o obliku i izvedbi pufera i prostora u koji ga treba smjestiti).
     Zamolio bi Vas vaše mišljenje jeli ovaj od 800lit dovoljan da akumulira tolko temperature da se nemoram dizat po noći trpati drva u peć.
     Nadalje,ujutro svi odemo iz kuće i nema nikoga do 16.00 sati.Do tad će se pufer sigurno ohladiti a ja kad ponovo založim, trebat će min 2sata da počne grijanje. Jel ima kakav sistem spajanja da najprije vruća voda ide u
     radijatore pa kad zagrije prostor onda puni pufer ili mora peć-pufer pa pufer- radijator?
     I još bih Vas zamolio nacrt spajanja, to kako ste sebi riješili grijanje jer se teško snalazim iz ovog vašeg objašnjenja u prethodnom postu.

     Hvala unaprijed!

     Dubravko. mail: dubravko.perez@yahoo.com

    • vlastimir todović says:

     grijem 400m2 prostora sa centrometalovom peći 90 kw.u pitanju su 14 sob a sa 14 kupatila.za sanit. toplu vodu imam dva bojlera centrometalov solarni 300l i bošov solarni 1000l.trošim 10m prosrornih drva jeli to puno i treba li mi akumulator toplote?

  • Dejan says:

   Poštovanje,

   Možete li mi poslati šemu spajanja?

   e-mail adresa: nikolcorp@gmail.com

   Hvala

 16. Dario says:

  Ja imam taj sistem grijanja sa spremnikom. Grijani prostor je oko 100m2 i imam spremnik od 500 L. Zanimam me dali je dovoljno 500 L. ili bi trebao možda promjeniti za veći? I zanima me koji sobni termostat se može ugradit u takav sistem da mi se ne troši voda iz spremnika kada ne treba? Dali to može Vaillant termostat VRT 30?

  • #zeelena says:

   Da li objekat ima termo izolaciju (i koliko)? Obavezno si ugradite termostat. Može se spojiti sa VRT30.

   • Dario says:

    Imam na tavanskim prostorjama 10cm stiripora i tanka glazura pošto je plafon od greda i dasaka. U kući spušten strop sa knaufom i između 10cm staklene vune.
    Sa sjeverne strane imam 10cm stiropora. sa prednje strane kuće 5cm stiropora, jedan dio nemam stiropor. Fasada je nova.

 17. ivan says:

  Bok imam buderus logano36d i dva cas 800 spremnika pa bi molio semu spajanja .

 18. ŽELJKO says:

  Imam obit. kuću na tri etaže centralno grijanje na plin kao alternativu a grijem se na drva .Površina dvije gornje etaže po 100m2 a prizemlje oko 70m2 . imam i jedan kolektor fiesman za toplu vodu.Kraj peći od 35 kw imam bojler od 200 lit Bojler ima dvije serpentine i elekt. grijač .Po vašem iskustvu koliki spremnik za akumuliranu toplu vodu bih morao ugraditi a da bude zadovoljavajuća ušteda.Kakvu izolaciju imaju ti veliki spremnici da zadrže toplinu

  Hvala na odgovoru

 19. nikola says:

  koliko kosta spremnik sa ugradnjom za kucu od 180m2 sada imam kotao od29 kilovata

 20. bojan says:

  I ja sam imal buderus logano s 21 a mi je nakon 5 godina procurila radi nestručnog spajanja, a sad imam delta 20 i jako dobro mi radi a i spojena je prema nacrtu koji je u nju. A dok nije spojena po nacrtu ovlašteni serviser ti je neče stavit u pogon.

 21. ZLATKO says:

  Zašto kod nas ne funkcionira takav sustav grijanja. Peć je Buderus i imamo 2 spremnika po 1000 l. Zagrijavamo kuću od cca 240 m2 (katnica) i poslovnih prostora cca 350 m2. Peća je potrebno stalno ložiti jer se u protivnom podhladi pa joj treba dodatni napor do zagrijavanja spremnika na željenih 80C.
  Molim komentar ili savjet
  Hvala…

 22. Bruno says:

  Imam Viadrus 46 kw na drva i katnica kuca 2x 90 m2. Ugradjen bojler za toplu vodu putem centralnog/spirala od 100 l. Odlicno toplo…ali zbog ustede drva zanima me koliki bi taj spremnik… dosao i sve s tim u svezi. HVALA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?