Grijanje

Published on travanj 7th, 2015 | by Marko Fertelmeš

43

Kotao na drva i akumulacijski spremnik

Većina kućanstava koja su prije napravila centralno grijanje, kao alternativa plinskom bojleru imaju instaliran kotao na drva. To je dobra opcija jer je u kući puno toplije, a opet jeftinije nego da grijete na plin.


Postanite naš fan na Facebook-u


Sigurno ste se susreli da Vam je u kući bilo prevruče (šta je i dobro jer sa plinom to neće biti nikad), a u kotlu je još ostalo drva i žara. U tom slučaju klapna dovoda zraka se zatvori (jer je postignuta željena temperatura kotla), a u kotlu se kondenzira i stvara smola koja se hvata na stijenke kotla i dimnjaka. Nakon nekog vremena, od tolike smole, se može i dimnjak zapaliti (meni je). Čim je klapna zatvorena, a u kotlu imate drva i žara, bespotrebno gubite energiju. To nije problem ako se dogodi jednom, ali kroz cijelu sezonu grijanja imate oko 20% – 30% gubitaka.

007Ti problemi se riješavaju ugradnjom akumulacijskog spremnika. Sa spremnikom dobivate uštedu na potrošnji drva od oko 30% te produžujete vijek kotla. Osim toga dobivate na komociji jer kada se jednom ta količina vode zagrije, ona u spremniku traje tako da se ne mora ići stalno u peć. Ako je navečer spremnik zagrijan ne mora se ići ložiti do podne.

Spremnik se ugrađuje između kotla i radijatora. Kotao grije vodu u spremniku, a prema potrebi ta zagrijana voda se distribuira od spremnika do radijatora. Šema spajanje je prikazana na slici dolje.

akumulacija_kotao

Dodatna pumpa se postavlja na izlazu iz spremnika i ona se pali kada je u kući potrebno da se zagrije. Sa tom pumpom upravlja termostat koji se nalazi u kući, on mjeri temperaturu i pali pumpu ovisno o potrebi. Kada se u kući postigne željena temperatura on gasi pumpu i toplina ostaje u spremniku. I ako se u kotlu ugasila vatra sustav radi i dalje jer ima topline u spremniku.

Akumulacijski spremnik možete kupiti na ovom linku: https://goo.gl/9cd3CG


ISKUSTVA KORISNIKA

Mi imamo ugrađen takav spremnik i jako smo zadovoljni. Super nam je što smo dobili regulaciju grijanja koju prije nismo imali. Ako negdje idemo i nema nas cijeli dan, ujutro naložimo, spremnik se zagrije, na termostatu namjestimo na manju temperaturu. Kada dođemo u kući je toplo, voda u spremniku zagrijana, bez toga u kući bi bilo hladno jer se kotao ugasi i više ne grije. Kuća je potpuno neizolirana i ima lošu stolariju. Ujutro bi nam znala temperatura biti i 17*C. Od kada smo ugradili spremnik temperatura nikad nije pala ispod 20*C i nisam morao ići u ponoć zadnji put u peć da bi mi ujutro bilo toplo u kući.

Zima je bila topla tako da nemogu procijeniti koliko smo manje potrošili drva, ali uštedjelji jesmo. Jedino je greška što nisam uzeo spremnik koji ima u sebi spiralu za spajanje na solarni sustav.

Jako dobar sustav koji bi svakom preporučili tko ima kotao na drva.


POPIS POTREBNE OPREME (pritiskom na tekst idete direktno na opis proizvoda):

– Akumulacijski spremnik

– Troputni mješajući ventil
– Cirkulacijska pumpa


 

Tags: ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.43 Responses to Kotao na drva i akumulacijski spremnik

 1. milan says:

  poštovani, molim Vas za što konkretniji odgovor kako biste mi pomogli da učinkovito riješim postavljanje pufera uz kotao centr. grijanja. Kuća koju grijem je 100m2 neto prostora, u dvije etaže,sve etaže su izolirane sa 3 cm stiropora u glazurama a na tavanskoj ploči je 7 cm tvrdog tervola. Kuća zidana blok opekom debljine zida 30 cm + žbuka + 5 cm stiropora (sva četiri vanjska zida obložena), stolarije je drvena. Radijatori koji su postavljeni po kući ukupno imaju 20 kw, a peć je na kruto gorivo (nije pirolitička) buderus snage 30 kw. U kući mi je stvarno uvijek toplo jer tako volimo ( uvijek oko 25-26 stupnjeva). Sada želim instalirati pufer kako bih imao veći komfor u loženju i prvenstveno da akomuliram toplinu jer je imam i previše, te tako uštedim na drvima a razmišljam da bih mogao imati i kraće intervale loženja s time da svakako želim i dalje u kući istu temperaturu. Moje pitanje je koji spremnik odabrati – dvoumim se između CAS 800 ili CAS 1000 ne zbog razlike u cijeni istih nego zato što bi mi ovaj veći vrlo teško ušao u kotlovnicu . Koji bi od ova dva više zadovoljio postavljenim zahtjevima a da kasnije nemam problema

 2. Pingback: Kotao na drva i akumulacijski spremnik | MaloTrosi

 3. Goran says:

  Molim savijet kako napraviti sistem grijanja i sanitarne vode sa kombinacijom kondenzacijskog bojlera, peći na drva i akumulacijskog spremnika.

  • Pavao Zec says:

   Kondenzacijski bojler ostaviti za vrijeme ljeto i ostali period kad se ne loži, tako kako je sad. Grijanje izvesti sa novim kombiniranim bojlerom i sa spremnikom kako ste naveli. Ako ima mogućnosti korištenja sunca tada je dobro uzeti spremnik sa spiralom za kolektor. Kolektor se može i naknadno izvoditi. Moguće i spremnik bez spirale pa grijati kombinirani bojler kolektorom preko ljeta.

 4. Marko says:

  Da li mi mozete poslat shemu spajanja na pufer .
  Pec centrometalova 30kw s bojlerom grijem 200 kvadrati kuće.I jos odgovor na ovo pitanje ima samo jedan termostat u kući,a na radijatorima imam termatske ventile.sta bi bilo najbolje napraviti ugraditi vise termostate ili?
  Hvala vam

 5. Danijel says:

  Pozdrav!
  Trebam peć uzeti na drva da grijem 120-130 m2 kuću, molim Vas neku preporuku ( Centrometal ili šta, piroliza ili obična), molim preporuku za jačinu iste. Uz to htio bi ugraditi pufer 1000lit ili 800lit (ovisi o obliku i izvedbi pufera i prostora u koji ga treba smjestiti) dali mi je to dovoljno da nemoram svaki čas ložiti i naravno želim dvije pumpe ako treba i sobnu regulaciju.
  Nadalje,ujutro svi odemo iz kuće i nema nikoga do 16.00 sati.Do tad će se pufer sigurno ohladiti a ja kad ponovo založim, trebat će min 2sata da počne grijanje. Jel ima kakav sistem spajanja da najprije vruća voda ide u radijatore pa kad zagrije prostor onda puni pufer ili mora peć-pufer pa pufer- radijator?
  I još bih Vas zamolio nacrt spajanja.

  Hvala unaprijed!

 6. endy says:

  radi sr o opkladi……

 7. endy says:

  dali je kolicina energije koja je potrebna da se zagreje 1000 litara sa 70 na 90 stepeni ista kao kad grejemo sa 50 na 70 stepeni

 8. Kruno says:

  Pozdrav!
  Zanima me shema spajanja dviju peći zajedno buderus kotla s121/2 38kw i buderus kotla na ulje,na akumulacijski spremnik CAS od 1000 litara i buderus bojlerom za sanitarnu vodu od 500 litara i na radijatorsko grijanje! Hvala

 9. Mario says:

  Molim vas za savjet ugradnje kotlovnice sa akumulacijskim spremnikom.
  Stanje kuće je:
  -Obična fasada i drvena stolarija gradnja 1969 godina
  -Kvadratura grijanog prostora je 160 m2
  U podrumu je plinski bojler 24 kW i stara kotlovnica na drva.
  Planiramo kupiti i ugraditi:
  -VIADRUS U26 5čl./22-30kw
  -Akumulacijski spremnik (pufer) CENTROMETAL CAS 801, 800 litara
  Zbog visine podruma od 1,95 m ne stane nam aku spremnik od 1000 litara pa me zanima hoće li ovaj spremnik i kotlovnica zadovoljavati naše potrebe grijanja.

 10. Hrvoje says:

  Poštovanje,
  Imam peć Protherm 45kw na drva, te zagrijavam stambeni prostor od 215 kvadrata. Namjeravam ugraditi spremnik tople vode s zagrijavanjem sanitarne vode. Da li mi možete dati savjet ili shemu izgleda toga sustava sa i bez mogućnosti spajanja na solarne kolektore.

  Hvala!!

 11. Tomica Kosec says:

  Postovani!
  Molio bih vas shemu sapajanja peci na drva Buderus Lagano 34KW sa 1000 L akumulacijskim spremnikom,zahvaljujem!

 12. Maja Slunjski says:

  Planiramo u kuću (novogradnja 120m2+kat) staviti podno grijanje spojeno na kamin Senko 35 kw, kroz akumulacijski spremnik Centrometal Cas-BS 1000 L sa ugrađenom spiralom za solarno te spremnikom za sanitarnu vodu, i za početak 2 vakumska solarna kolektora. Zanima nas da li ćemo kroz ljetne mjesece moći ugrijati sanitarnu vodu sa solarnim kolektorima bez dodatnih izvora energije?
  Te da li ćemo moći koristiti u proljeće i jesen solarnu energiju za dogrijavanje podnog grijanja (naravno kad bude sunca)?

 13. Andrija says:

  Ugradio sam spremnik za toplu vodu od 800 litara, na peć od 35 kW. Kako se peć hladi, tako mi se i hladi voda u puferu. Da li je možda spremnik za toplu vodu malen za ovu peć?

  • #zeelena says:

   Koliko m2 grijanog prostora ima objekt?

   Inaće se računa 50 lit spremnika za 1kW jačine kotla, ali ovisi svašta nešta.

   Jel imate termostat za upravljanje pumpama?

 14. Pavao Zec says:

  5 godina koristim sistem sa spremnikom CAS 501-480 litara, spojila tvrtka koja se bavi grijanjem.
  Iskustva loša, prvo se puni spremnik pa iz spremnika grijem kuću i posebnom pumpom bojler za sanitarnu vodu.
  Ove godine prepravak izveden iz iskustva 5 godina muke i patnje, ušteda preko 50 posto potrošnje drva, grijanje savršeno.
  Redoslijed spajanja iz peći Viadrus U 25 od 5 članaka sa cijevi izlaza iz peći, topli krak, premosnica ( bajpas ) prema radijatorima ventil 5/4, ulaz u VTA 322 kojim reguliram temperaturu za radijatore, ulaz za bojler sanitarne vode, ulaz u posudu CAS 501 gornja cijev. Povrat iz grijanja spojen na drugu stranu VTA 322 i u donju cijev CAS 501 i u peć povrat preko VTC 512 termoventila koji drži temperaturu povratnog voda na 60 stupnjeva.. Povrat iz sanitarnog bojlera u treću cijev CAS 501
  Pumpa za sanitarni bojler kontrolirana termostatom u kući koji se na večer gasi, kao i grijanje preko VTA 322, zatvara se ventil za grijanje.
  Zadnja vatra pola peći drva ide u posudu CAS 501, ako je ista oko 60 stupnjeva..Ujutro se uključi pumpa za sanitarni bojler i preko iste grijem kuću oko 2 sata bez loženja. U ljetnom periodu ista pumpa za sanitarni bojler grije vodu u bojleru preko koncetracijskog kolektora ( sam svoj majstor ) površine 1,5 m2 koji se može zakretati prema suncu nekoliko puta dnevno i voda u bojleru oko 60 stupnjeva od 4 do kraja 9 mjeseca.

  • #zeelena says:

   Dosta mali spremnik za veličinu kotla s kojim ga grijete.

   • Pavao Zec says:

    Pogrešno sam naveo peć je Viadrus U22 a ne 25, članaka je 5. Više nego što treba, 4 bi bilo sasvim dovoljno. To je za kasniju nadogradnju. Spremnik bi mogao biti veći ali i sa ovim sam zadovoljan. Po danu se puni i na večer su sve zone od 70 do 80 stupnjeva.To je sad u vrijeme zime ( minus 7 ) vani dovoljno da digne temperaturu u kući za 2 stupnja u roku od oko 1 sat. Ujutro prije ustajanja dovoljno za zagrijavanje prostora koji grijem. Pražnjenje do 40 stupnjeva u spremniku. Najveća ušteda je u količini drva koje sam trošio prije i sada, za 13 sati radi kotla pri vanjskoj temperaturi od oko -5 stupnjeva, unutarnja 18 do 20 stupnjeva, drvo ne kvalitetno, joha, topola, breza, kesten, 4 do 5 punjenja. Za 15 dana 2 metra rasutih sitnih drva ili 1X1 cjepanice. Grijani prostor 70 m2, visina 2,4, članci radijatora 78 X 180 W na 80 stupnjeva oko 14000 W. Pri regulaciji od 60 do 65 stupnjeva polazni vod, to bi bilo oko 10800 W snaga radijatora.

  • Anto says:

   Možete mi poslat broj od majstora imam isti problem samo sa dva spremnika od 800 l vode samo peć jačine 40,7 kw isto viadrus.

   • Pavao Zec says:

    Ja majstor, mogu vam poslati nacrt spajanja i pojašnjenje, kontakt 044892060

    • Zlatko Vuković says:

     Molim Vas pošaljite i meni shemu spajanja.
     Hvala unaprijed!

    • ivan says:

     molim šemu spajana bez ladomata imam peć central 25kw,+cas1000l, vtc512,troputni mjšalni ventil ,sobni termostat dali treba nepovratne ventile. pozdrav

    • Dubravko says:

     Pozdrav!
     Imam peć na drva Viadrus U22 (5 članaka,24-29kw)i grijem 100 m2 kuću. Htio bi ugraditi pufer 1000lit ili 800lit (ovisi o obliku i izvedbi pufera i prostora u koji ga treba smjestiti).
     Zamolio bi Vas vaše mišljenje jeli ovaj od 800lit dovoljan da akumulira tolko temperature da se nemoram dizat po noći trpati drva u peć.
     Nadalje,ujutro svi odemo iz kuće i nema nikoga do 16.00 sati.Do tad će se pufer sigurno ohladiti a ja kad ponovo založim, trebat će min 2sata da počne grijanje. Jel ima kakav sistem spajanja da najprije vruća voda ide u
     radijatore pa kad zagrije prostor onda puni pufer ili mora peć-pufer pa pufer- radijator?
     I još bih Vas zamolio nacrt spajanja, to kako ste sebi riješili grijanje jer se teško snalazim iz ovog vašeg objašnjenja u prethodnom postu.

     Hvala unaprijed!

     Dubravko. mail: dubravko.perez@yahoo.com

    • vlastimir todović says:

     grijem 400m2 prostora sa centrometalovom peći 90 kw.u pitanju su 14 sob a sa 14 kupatila.za sanit. toplu vodu imam dva bojlera centrometalov solarni 300l i bošov solarni 1000l.trošim 10m prosrornih drva jeli to puno i treba li mi akumulator toplote?

  • Dejan says:

   Poštovanje,

   Možete li mi poslati šemu spajanja?

   e-mail adresa: nikolcorp@gmail.com

   Hvala

 15. Dario says:

  Ja imam taj sistem grijanja sa spremnikom. Grijani prostor je oko 100m2 i imam spremnik od 500 L. Zanimam me dali je dovoljno 500 L. ili bi trebao možda promjeniti za veći? I zanima me koji sobni termostat se može ugradit u takav sistem da mi se ne troši voda iz spremnika kada ne treba? Dali to može Vaillant termostat VRT 30?

  • #zeelena says:

   Da li objekat ima termo izolaciju (i koliko)? Obavezno si ugradite termostat. Može se spojiti sa VRT30.

   • Dario says:

    Imam na tavanskim prostorjama 10cm stiripora i tanka glazura pošto je plafon od greda i dasaka. U kući spušten strop sa knaufom i između 10cm staklene vune.
    Sa sjeverne strane imam 10cm stiropora. sa prednje strane kuće 5cm stiropora, jedan dio nemam stiropor. Fasada je nova.

 16. ivan says:

  Bok imam buderus logano36d i dva cas 800 spremnika pa bi molio semu spajanja .

 17. ŽELJKO says:

  Imam obit. kuću na tri etaže centralno grijanje na plin kao alternativu a grijem se na drva .Površina dvije gornje etaže po 100m2 a prizemlje oko 70m2 . imam i jedan kolektor fiesman za toplu vodu.Kraj peći od 35 kw imam bojler od 200 lit Bojler ima dvije serpentine i elekt. grijač .Po vašem iskustvu koliki spremnik za akumuliranu toplu vodu bih morao ugraditi a da bude zadovoljavajuća ušteda.Kakvu izolaciju imaju ti veliki spremnici da zadrže toplinu

  Hvala na odgovoru

 18. nikola says:

  koliko kosta spremnik sa ugradnjom za kucu od 180m2 sada imam kotao od29 kilovata

 19. bojan says:

  I ja sam imal buderus logano s 21 a mi je nakon 5 godina procurila radi nestručnog spajanja, a sad imam delta 20 i jako dobro mi radi a i spojena je prema nacrtu koji je u nju. A dok nije spojena po nacrtu ovlašteni serviser ti je neče stavit u pogon.

 20. ZLATKO says:

  Zašto kod nas ne funkcionira takav sustav grijanja. Peć je Buderus i imamo 2 spremnika po 1000 l. Zagrijavamo kuću od cca 240 m2 (katnica) i poslovnih prostora cca 350 m2. Peća je potrebno stalno ložiti jer se u protivnom podhladi pa joj treba dodatni napor do zagrijavanja spremnika na željenih 80C.
  Molim komentar ili savjet
  Hvala…

 21. Bruno says:

  Imam Viadrus 46 kw na drva i katnica kuca 2x 90 m2. Ugradjen bojler za toplu vodu putem centralnog/spirala od 100 l. Odlicno toplo…ali zbog ustede drva zanima me koliki bi taj spremnik… dosao i sve s tim u svezi. HVALA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?