Subvencije

Published on 18 travnja, 2015 | by #zeelena

19

LAKŠE DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA OBNOVU KUĆA

Vlada Republike Hrvatske na sjednici je donijela Odluku o izmjeni Programa energetske obnove obiteljskih kuća, donesenog u ožujku prošle godine. Izmjenama programa je olakšana i ubrzana procedura prijave te je omogućena prijava svih građanima Hrvatske, bez obzira na lokaciju. Od ove godine će se građani za sredstva moći prijaviti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nositelj programa sufinanciranja.

Građani će svoje prijave moći slati na adresu Fonda nakon što se objavi Javni poziv u kojem će biti objavljen popis potrebne dokumentacije i ostali uvjeti. Javni poziv bit će objavljen na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u travnju.

Od mjera energetske učinkovitosti Fond će građanima sufinancirati zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice i zamjenu sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima. Od obnovljivih izvora energije, sufinancirat će se sunčani toplinski kolektori, kotlovi na biomasu te dizalice topline. Sve mjere trebaju zadovoljavati tehničke kriterije koji će biti objavljeni uz Javni poziv.

Jedna kuća će se moći prijaviti za sufinanciranje više mjera, a maksimalan iznos poticaja će biti definiran za svaku pojedinu mjeru. Postotak poticaja će se kretati od 40-80% i ovisi o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća.

U Programu je izmijenjena i definicija obiteljske kuće, pa će se sada za sufinanciranje moći prijaviti isključivo postojeće kuće kojima je više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše 3 stambene jedinice i građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2 . Prioritetnima za obnovu se smatraju kuće građene između 1945. i 1987. godine, s obzirom da imaju najlošija energetska svojstva.

Izmjenama se usvaja ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova te energetski pregled i energetski certifikat po njihovom završetku. Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Izradu energetskog pregleda građani mogu zatražiti od ovlaštenih certifikatora s liste koju će Fond za zaštitu okoliša objaviti uz Javni poziv. U tom slučaju će Fond u potpunosti financirati trošak energetskog certifikatora.

Tri su koraka prijave za sredstva:

 1. Prvo je potrebno uputiti zahtjev energetskom certifikatoru za inicijalni pregled kuće. Trošak certifikatora u potpunosti snosi Fond, a popis ovlaštenih certifikatora koji su se uključili u Program će se nalaziti na stranicama Fonda, uz Javni poziv.
 2. Certifikator će prilikom inicijalnog pregleda utvrditi odgovara li kuća zahtjevima programa te ima li svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga će izraditi prvi energetski pregled u kojem će predložiti mjere energetske obnove i na temelju kojeg se zatim traži detaljna ponuda izvođača radova.
 3. U Fond se poštom dostavlja prijava za sufinanciranje, kojoj su uz ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom priloženi i Izvješće o energetskom pregledu te ponuda izvođača.

fondAko je dostavljena sva potrebna dokumentacija i prijava ocijenjena valjanom, u roku 45 dana Fond donosi odluku o sufinanciranju i šalje Ugovor. Po završetku radova, potrebno je ponovo kontaktirati odabranog certifikatora, koji radi završni energetski pregled i izdaje energetski certifikat. Certifikat se, uz ostalu dokumentaciju navedenu u Javnom pozivu, prilaže Zahtjevu za isplatu bespovratnih sredstava. Zahtjev se ponovo dostavlja Fondu poštom, a isplata sredstava se može očekivati u roku 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva.

Tags: , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.



19 Responses to LAKŠE DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA OBNOVU KUĆA

 1. Avatar Valentino says:

  Pozz….dobio sam staru kucu 1930 godine sagrađena….dali imam pravo kao mladi bracni par nekakva srestva da se kuca srusi i napravi nova i kome se moram obratiti?

 2. Avatar Sanela says:

  Dobar dan!Zanima me kupili smo kucu 2016 god stariju gradnja negdje 66 god.energetska ucinkovitost ako se ne varam je E razreda.Prozori su drveni i stari mislim kao i kuca vrata takodjer.Mi zivimo u njoj pa me zanima dali imamo pravo na obnavljanje kuce iz eu fonda i fasada je dosta stara.Krov takodjer ali naglasavam mi zivimo u njoj znaci nije rusevina samo je dosta stara i potrebno je dosta adaptirati.Dali imamo pravo kao peteroclana obitelj na taj fond.Hvala

 3. Avatar Gordana Ćavarušić says:

  Vlasnica sam stare kuće građene 50-60g počela sam obnovu kuće stavila plastičnu osim ulaznih vrata.Kuća se nalazi u Virovitici . Potrebno je staviti fasadu .Dali se može još uvijek prijaviti za taj fond za obnovu i kome i koje dokumente treba .Unaprijed hvala Gordana Ćavarušić

 4. Avatar Branko says:

  vlasnik sam stare kamene kuce.
  gradnja negdje oko 1920 godine.
  jos je krov na njoj.
  ima li poticaja na takve gradevine???

 5. Avatar Ruzica says:

  Postovani, vlasnica sam kuce u Dubravi kraj Vrbovca. To je drvena kuca (drvo cigla) 9×7 mt, koja je gradjena vjerojatno 30 godina proslog stoljeca. Zeljela bih ju renovirati. Dodati solarno dobivanje energije, osim toga fasadu. Da li postoje kakvi uvjeti zta dobivanje bespovratnih sredstava obzirom da bih ulozila i svoja sredstva.Namjena stanovanje…

 6. Avatar Milan says:

  Vlasnik sam kuće sa svom pratećom dokumentacijom , kuća je neuseljiva na kojoj će se tokom proljeća izvoditi radovi za organiziranu ugradnju. Moje pitanje dali mogu konkurisati za dodjelu sredstava za toplinsko grijanje.

 7. Avatar Ivan says:

  Poštovani,
  obnovila bi staru kuću za potrebe turizma u Vinodolskoj općini Lukovo, kako mogu doći do sredstava pošto mi nedostaje novca?
  Hvala

 8. Avatar Tomislav Maskalan says:

  Poštovani,

  vlasnik sam stambenog objekta koji se nalazi u Plaviću 39,Zagorska Sela. Stambeni objekat je izgrađen do 15.2.1968 godine.Površina stambenog prostora je 72 kvadratna metra, i nalazi se na zaštićenom državnom području. Želio bih se prijaviti na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstva iz EU fondova.Moje pitanje glasi kome se u vezi toga mogu obratiti.
  Sa štovanjem,
  Unaprijed hvala.
  Tomislav Maskalan

 9. Avatar Marina2207 says:

  Poštovanje…imam kuću u kojoj živim na otoku Viru…nemam rijeseno grijanje, zime su gadne i na moru, posebno kad bura udari, s toga previše novca mi ode na grijanje na radijator na struju. Postoji li mogućnost da preko te subvencije koju drzava daje dobijem mogucnost nabave peci na pelet, sto bi me spasilo od visoke rate struje zimi. I koje dokumente bih trebala priloziti, ako ostvarujem prava na subvenciju. Hvala unaprijed…

 10. Avatar Hrvoje says:

  Poštovani,da li tu spadaju i stare dalmatinske kuće na kat.Kuća ima oko 90 m2.Veliki dotrajali krov.Ima svoj dvor,vanjske skale,vrt?Plan je da na katu budu sobe,u prizemlju konoba.

 11. Avatar TANJA says:

  Poštovani,

  molim Vas recite mi nastavlja li se program dodjele bespovratnih sredstava za obnovu kuća u 2016 godini?

  Zahvaljujem.

  S poštovanjem,

  Tanja

 12. Avatar vjekoslav car says:

  prvi puta se javljam za obnovu starih kuća. ja imam kuću u crikvenici izgrađenu 1886g. vlasnici smo ja i sestra. možete mi odgovoriti dali ima mogućnosti da dobijemo sredstva za obnovu i kako to možemo saznati? kamo da se javimo?

 13. Avatar zuzi says:

  Postovani,moj otac zivi sam u maloj kuci od socijalne pomoci,u Iloku,branitelj,ja zivim daleko i krpam kraj s kraja u podstanarskom zivotu,sad mene zanima kako bi on mogao ostvarit nepovratne poticaje,bar da ima fasadu posto je nema i zimi je jako hladno,grijanje na šparet i drva…hvala

 14. Avatar VLADO says:

  MAJKA-UMIROVLJENIK,BEZ UŠTEĐEVINE—-BRAT SA OBITELJI JEDVA PREŽIVLJAVA,TAKOĐER UMIROVLJENIK,JA I ŽENA RADIMO,PLAĆAMO OBAVEZE I KREDITE,TAKOĐER BEZ UŠTEĐEVINE————-KUĆA U KOJOJ SVI ŽIVIMO KOMPLETNO ZA OBNOVU-KROV,OTVORI,FASADA———-VI DAJETE POTICAJNA SREDSTVA-O.K.——ALI AKO NAS RADOVI RECIMO STOJE 100 000KN,A DA DOBIJEMO I 80% SREDSTAVA IZ FONDA-ŠTA ĆEMO KADA NEMAMO TIH 20 000 KN?ŠTO BI ZNAČILO—-ONAJ KOJI IMA NOVAC ĆE JAKO DOBRO I NIKADA BOLJE ULOŽITI I DOBITI PUUUNO TUĐIH SREDSTAVA BESPOVRATNO—KO IMA-IMAT ĆE I VIŠE—-KO NEMA-NEMAT ĆE I MANJE–VELIKI VAM POZDRAV

 15. Avatar davor says:

  I ode voz…sad me zvao jedan crrtifikator da su prebukirani i nikaj s toga…A pripremao se dugo na ovo i sad nista.Tresla se brda,rodio se mis

 16. Avatar davor says:

  Sad sam zvao dalje.Traze plus 3 godisnje potrosnje struje,plina,vode….
  Kad i to nabavim me zana kaj buju jos smislili.

 17. Avatar davor says:

  Molim vas skinite taj naslov da je lakse do subvencija.Jer nije.
  Zakomplicirali su do bola sa tim certifikatorima.
  Imam sve papire izvadene,iz gruntovnice,iz katastra,građevinska,ispunjene obrasce za prijavu i sad ne mogu dobiti certifikatora.Neki neznaju,drugi kazu da je ta certifikacija zahebana jer imaju 50 stranica za popuniti i tako…
  STRASNO sam razocaran.Nakon kaj sam ulozio toliko truda u pronalazenju izvodaca radova i oko papira sad ne bu od subvencije nikaj.Radi se o Vž zupaniji.
  Proslu god.bilo jednostavnije.
  Zato vas molim skinite taj naslov da je sad jednostavnije.

 18. Avatar davor says:

  Izgleda da od subvencija nebu ništ.Bilo je da bu pocetkom ozujka,pa krajem ozujka,pa pocetkom travnja pa je vec kraj travnja……

 19. Avatar glozinic dubravka says:

  Postovanje,
  Vlasnik sam stare obiteljske kuce gradjene 40 tih i 50 tih godina ,koja se nalazi u selu Imbriovec posta Djelekovec u Koprivnicko-Krizevackoj zupaniji.
  Krajem 2014. poceli smo sa obnovom stare kuce,krovista i zamjenom starih prozora za nove (energetski ucinkovite) .Koji je postupak i imamo li mi pravo na subvenciju iz fonda o energetskoj ucinkovitosti,
  a u svezi ocuvanja stare jezgre i naselja u Podravini a u svrhu energetske stednje.Kada je rok prijave i kojim redom ,koje dokumente treba predociti.
  Unaprijed hvala,Dubravka Glozinic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •  



 • Forgot?