EE kuće

Published on 12 siječnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

0

Načela gradnje pasivne kuće

Gradite li novu kuću, zašto ne bi ste dozvolili suncu da vam uštedi energiju i novce za grijanje?


Postanite naš fan na Facebook-u


Evo nekoliko osnovnih pravila pri projektiranju pasivnih kuća:

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_1.png

Projektirajte kuće tako da je većina dnevnih prostora locirana na jednoj strani kuće, pri čemu su prozori u tim prostorijama najveći. Strana kuće koja ima najviše staklenih površina trebala bi biti orijentirana prema jugu kako bi maksimalno iskoristili sunčevo zračenje, dok na sjevernoj strani prozori trebaju biti manji kako bi spriječili toplinske gubitke. Na sjevernoj strani kuće treba smjestiti kuhinje, hodnike, spavaće sobe, kupaone i ostave.

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_2.png

U zimskom periodu sunčevu energiju pored grijanja koristimo i za prirodnu rasvjetu.

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_3.png

Zimski vrt na južnoj strani kuće pomaže pri iskorištavanju sunčeve energije.

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_4.png

Fasada treba biti svjetlijih boja s reflektirajućom površinom. Toplina akumulirana u zidovima tijekom dana zrači u prostor tijekom noći.

Vegetacija posađena na sjevernoj strani kuće osigurava zaklon od hladnih sjevernih vjetrova.

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_5.png

U ljetnom periodu lišće na drveću ili sjenila blokiraju sunčevo zračenje.

 /assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_6.png

Ventilirajte kuću tijekom noći kad je vanjska temperatura niža. Vanjska strujanja zraka pomažu pri hlađenju kuće i dovodu svježeg zraka. Za višekatnice se može koristiti efekt uzgona zbog činjenice da se topli zrak uzdiže, a hladni zrak pada.

/assets/images/post/492/list/thumb/nacela_gradnje_pasivne_kuce_8.png

Koristite rolete ili sjenila na prozorima. U zimskom periodu rolete i zavjese treba koristiti u noćnom periodu kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Neke rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%. U ljetnom periodu vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 6-8oC. Potreba za hlađenjem u nekim prostorijama je smanjena, dok u nekim slučajevima hlađenje uopće nije potrebno.

Kako odrediti veličinu nadstrešnice?

Kako bi spriječili upad sunčevog zračenja u ljetnom periodu, a s druge strane omogućili sunčevom zračenju upad u zimskom periodu, nadstrešnicu na južnoj strani zgrade bi trebali projektirati u ovisnosti o geografskoj širini na kojoj se kuća nalazi. Tako bi kutevi α i β trebali približno biti:
Zagreb i Rijeka: α = 27o i β= 64o
Split: α = 25o i β= 62o
Dubrovnik: α = 24o i β= 61o

Tags:


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?