Vijesti

Published on 21 kolovoza, 2016 | by #zeelena

2

NACIONALNI PARK KRKA KORAK BLIŽE ENERGETSKOJ NEOVISNOSTI

Javna ustanova „Nacionalni park „Krka“ obnovila je recepciju na ulazu u manastir Krka u cilju poboljšanja radnih uvjeta djelatnika i održivog poslovanja. Ovaj projekt je prvi korak na putu do energetske neovisnosti Nacionalnog parka „Krka“ i potpunog prelaska na obnovljive izvore energije

Na objektu su sanirana oštećenja i nedostaci, ugrađen učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja te je na njega postavljen otočni fotonaponski sustav koji će zadovoljavati sve potrebe djelatnika na toj lokaciji. Fotonaponski sustav je nazivne snage 2,80 kW te sadrži baterijski paket kapaciteta 5kWh kako bi električna energija bila dostupna u trenutcima kada nema dovoljno sunčeve energije za trenutnu potrošnju. U sklopu rekonstrukcije postavljeni su i sustav alarmne zaštite i video nadzora.

„Osim podizanja standarda rada djelatnika NP „Krka“ ovaj projekt ima za cilj educirati posjetitelje i lokalno stanovništvo o energetskoj učinkovitosti i potaknuti ih na korištenje obnovljivih izvora energije. Posjetiteljima se, ovim i drugim projektima Nacionalnog parka „Krka“, želimo pružiti dodatni sadržaji osim prirodnih i kulturno povijesnih znamenitosti koji će ih potaknuti na dulji boravak u Parku i širenje popularnosti Nacionalnog parka „Krka“ kao destinacije pogodne za aktivni i edukativni odmor“ističe Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.

Trenutno je u završnoj izradi veliki projekt „Eko kampus Puljane“ i ulaz Laškovica koji će se financirati vlastitim financijskim sredstvima NP Krke te su pri kraju radovi na izvedbenom projektu za glavni kopneni ulaz Lozovac. U planu za budućnost je na sve recepcije i info pultove postaviti foto naponske sustave, a početkom ove godine postavljena je u pogon brza punionica za električna vozila na lokaciji Lozovac te će jedna biti postavljena i na ulazu Laškovica kada okoliš bude uređen. Nabavljena su i hibridna vozila za kretanje po parku.

Prelaskom na obnovljive izvore energije JU „NP Krka“ želi očuvati izvornu prirodu te svojim primjerom osnažiti i motivirati druge institucije i lokalno stanovništvo na korištenje modernih tehnologija u svrhu povećanja energetske učinkovitosti.

 

IZVOR: HRturizam.hr

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.2 Responses to NACIONALNI PARK KRKA KORAK BLIŽE ENERGETSKOJ NEOVISNOSTI

 1. Avatar Kalimero says:

  Prelepo mesto sa puno sadrzaja. Kada dodjete iz centra grada kao da ste u drugom univerzumu. Pozdravljam akciju prelaska na obnovljive izvore energije, prirodu treba cuvati i brinuti o njoj!

 2. Avatar Daca says:

  Odlican projekat. Ipak su prirodni resursi nesto najbitnije planeti i treba ih cuvati. Inace, ovaj nacionalni park je predivan i vredi ga posetiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?