Vijesti

Published on 2 rujna, 2014 | by #zeelena

1

Najveći brod na solarni pogon posjetio Dubrovnik


 Postanite naš fan na Facebook-u


Planet Solar 31-metarski brod, katamaran, najveće plovilo sa solarnim pogonom u svijetu ovih je dana plovio dubrovačkim akvatorijem na putu iz Grčke prema Veneciji. Prekriven je s više od 500 četvornih metara solarnih ploča snage 93 kW koje opskrbljuju energijom pogone dva elektromotora broda, a energija koja se ne potroši pohranjuje se u litij-ionske baterije koje teže 8,5 tona te čine značajnu masu plovila. Bez sunčeve svjetlosti može ploviti oko 3 dana.

Planet Solar je krenuo na put oko svijeta 27. rujna 2010. iz Monaka. Preplovio je preko 40 000 kilometara i obišao sve važnije svjetske luke, kako bi upozorio na isplativost ulaganja u obnovljive izvore energije. Nakon napuštanja luke u Monaku, brod je preko Atlantika krenuo u smjeru Panamskog kanala. Uslijedila je plovidba Tihim oceanom, Indijskim oceanom, te povratak u Sredozemlje Sueskim kanalom. Značajna stanica na ovom putovanju bila je Cancun, Meksiko , tijekom 2010. u vrijeme održavanja sjednice Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Planet Solar srušio je dva rekorda :najbrži prelazak Atlantika te najduži put ikad prevaljen vozilom na solarni pogon. Tehnički problemi s propelerom broda prisilno su usidrili brod na dva tjedna tijekom putovanja u azijskim vodama. Planet Solar vratio se u Monako, 4. svibnja 2012 , nakon 584 dana plovidbe oko svijeta i time okončao dvije godine dug pothvat koji je privukao veliku pozornost svjetske javnosti na ulaganje u obnovljive izvore energije i očuvanje svjetskih mora.

2012. obišao je Mediteran, a 2013. proputovali su 20 000 morskih milja diljem svijeta u međunarodnoj znanstvenoj ekspediciji, vezanoj za proučavanje planktona. U Dubrovnik je Solar Planet stigao iz Grčke gdje je sudjelovao u arheološkim istraživanjima, a nakon krstarenja Jadranom stići će na krajnje odredište u Veneciju.

 

dubrovniknet team

Tags: ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.One Response to Najveći brod na solarni pogon posjetio Dubrovnik

  1. Avatar ante aljinović says:

    oduševljen sam dizajnom,smještajem fotonaponskih čelija , ukupnom snagom koju dobija iz fotonaponskog polja a i načinom kvalitete skladištenja energije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?