Subvencije

Published on 29 travnja, 2015 | by #zeelena

9

Objavljeni detalji o postupku energetske obnove kuća: Poticaji od 80, 60 ili 40 posto

GRAĐANI koji žele energetski obnoviti obiteljsku kuću uz državni poticaj od 40 do 80 posto moći će se, najavljeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, od ovog tjedna prijaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Javni poziv bit će objavljen krajem ovog tjedna u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a sljedeći tjedan krenut će i oglasna kampanja u medijima, u tisku, na radijskim i TV postajama – rekao je za Hinu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Kazao je da je osigurano dovoljno sredstava za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća.

Jedna kuća se može prijaviti za sufinanciranje jedne ili više mjera energetske obnove

Državni poticaj daje se za energetsku obnovu obiteljskih kuća građevinske bruto površine do 600 četvornih metara ili maksimalno tri stambene jedinice, a pedeset posto površine mora biti namijenjeno stanovanju.

Sufinancira se zamjena vanjske stolarije i toplinska zaštita vanjske ovojnice – vanjski zid, krov, strop, pod i ukopani dijelovi grijanog prostora te pod prema tlu. Sufinancira se i ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora), kotlova na biomasu, dizalica topline, fotonaponskih pretvarača.

Jedna kuća se može prijaviti za sufinanciranje jedne ili više od navedenih mjera energetske obnove uz koju se može kombinirati i jedna mjera obnovljivih izvora energije. Postotak poticaja kreće se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji kuće.

Ovisno o području, poticaji su 80, 60 ili 40 posto

S državnim poticajem od 80 posto sufinancira se energetska obnova kuća u područjima posebne državne skrbi, područjima prve skupine otoka i zaštićenim dijelovima prirode. Građani na tim područjima mogu ukupno dobiti do 168.000 kuna državnih poticaja. Za toplinsku zaštitu vanjske ovojnice kuće mogu dobiti do 60.000 kuna, koliko mogu dobiti i za zamjenu vanjske stolarije. Za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije građani mogu dobiti do 24.000 kuna, koliko mogu dobiti i za ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova.

Sa 60 posto poticaja sufinancira se obnova kuća u brdsko planinskim područjima i područjima druge skupine otoka. Građani u tim područjima mogu ukupno dobiti do 126.000 kuna. Za toplinsku zaštitu vanjske ovojnice kuće mogu dobiti do 45.000 kuna, koliko mogu dobiti i za zamjenu vanjske stolarije. Za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije građani mogu dobiti do 18.000 kuna, koliko mogu dobiti i za ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova.

Sa 40 posto državnih poticaja sufinancira se energetska obnova kuća u svim ostalim područjima Hrvatske gdje građani ukupno mogu dobiti do 84.000 kuna. Za toplinsku zaštitu vanjske ovojnice kuće mogu dobiti do 30.000 kuna, koliko mogu dobiti i za zamjenu vanjske stolarije. Za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije građani mogu dobiti do 12.000 kuna, koliko mogu dobiti i za ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova.

Procedura prijave

Građani se za dobivanje poticaja prijavljuju izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će prijave obrađivati prema redoslijedu zaprimanja. Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća bit će otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava i maksimalno do konca godine.

Građani će prvo morati uputiti zahtjev za inicijalni pregled kuće energetskom certifikatoru s popisa ovlaštenih certifikatora koji se nalazi na internetskim stranicama Fonda (www.fzoeu.hr). Trošak certifikatora u potpunosti će snositi Fond. Na inicijalnom pregledu certifikator će provjeriti zadovoljava li kuća propisane uvjete te će, ako zadovoljava, izraditi prvi energetski pregled i pomoći građaninu u popunjavanju dokumentacije za prijavu.

Na temelju energetskog pregleda, građanin će zatražiti detaljnu ponudu izvođača radova.

Za postavljanje sustava s fotonaponskim pretvaračima je umjesto prvog pregleda i ponude izvođača potrebna izrada Glavnog projekta s troškovnikom, od strane ovlaštenog projektanta.

Nakon toga se Fondu dostavlja zahtjev. Prijavu za sufinanciranje treba poslati na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Radnička 80, 10 000 Zagreb), te joj priložiti Izvješće o energetskom pregledu, ponudu izvođača i ostalu potrebnu dokumentaciju navedenu u tekstu Javnog poziva.

Kao potrebna dokumentacija navodi se: prijavni obrazac, uvjerenje o prebivalištu ili obostrana preslika osobne iskaznice podnositelja, dokaz legalnosti obiteljske kuće, izjave vlasnika ili svih suvlasnika da kuća nije dograđivana ili mijenjana u odnosu na dokaz legalnosti, da su svi suvlasnici suglasni za provođenje projekta te je li kuća nepokretno kulturno dobro jer ako jest, obvezna je suglasnost nadležnog konzervatorskog ureda, zemljišno-knjižni izvadak ili drugi dokaz vlasništva i izvješće o prvom energetskom pregledu obiteljske kuće i detaljna ponuda dobavljača opreme i izvođača radova ili, isključivo za fotonapon, glavni projekt s troškovnikom opreme, radova i usluga.

Mjera povećanja toplinske zaštite ovojnice može se provoditi i na obiteljskim kućama koje nemaju izvedenu fasadu, a koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta te na svakoj zgradi koja je prema Zakonu o gradnji s njom izjednačena, a na kojoj su izvedeni svi građevinski i drugi radovi.

Odgovor Fonda u roku od 45 dana

Ako je zahtjev u skladu s propisanim kriterijima Javnog poziva, njegov podnositelj će u roku od 45 dana od Fonda dobiti Odluku i Ugovor o sufinanciranju. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci od datuma navedenog u Odluci Fonda.

Nakon provedenih radova, odabrani certifikator će izraditi završni energetski pregled i izdati energetski certifikat kuće. Fondu će poštom uputiti Zahtjev za isplatu sredstava, kojem će priložiti certifikat i svu ostalu dokumentaciju propisanu Javnim pozivom.

U roku od 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva za isplatu, Fond će isplatiti bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova, odnosno na račun građanina, ako je dostavio dokaz da je podmirio sve opravdane troškove izvedenih radova.

Građani sve uvjete sufinanciranja i potrebne obrasce mogu pronaći na internetskoj stranici Fonda www.fzoeu.hr, a radnim danom od 9 do 15 sati informacije mogu dobiti i na besplatnom info telefonu 0800 200 170. Adresa elektoničke pošte je obiteljske-kuce@fzoeu.hr

Zašto energetska obnova obiteljskih kuća

U Ministarstvu kažu kako većina kuća u Hrvatskoj nema odgovarajuću toplinsku zaštitu ovojnice i vanjsku stolariju te nema energetski učinkovit sustav grijanja. Kuće imaju velike gubitke energije kroz zidove i stolariju, energija se rasipa, a troškovi su visoki. Cjelovitom energetskom obnovom kuće, potrošnju energije građani mogu smanjiti za 30 do 60 posto, a korištenjem obnovljivih izvora energije uštede na troškovima za energiju su još i veće, ističu u Ministarstvu.

Ministar Zmajlović poručio je da su koristi za građane trostruke: veća ugodnost stanovanja, ušteda energije i time manji troškovi za režije. “Dobro je za okoliš jer smanjujemo emisije stakleničkih plinova, a važno je i za poslove u građevinskom sektoru”, istaknuo je Zmajlović i dodao kako je iz razgovora s građanima na terenu vidio da postoji veliki interes za obnovu, pa vjeruje da će dosadašnji interes biti konkretno iskazan i kroz prijave za subvencije.

 

IZVOR: index.hr

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.9 Responses to Objavljeni detalji o postupku energetske obnove kuća: Poticaji od 80, 60 ili 40 posto

 1. Avatar milan says:

  U slucaju,da mi ovlasteni certifikator odradi posao i prikupi dokumentaciju te ju preda nadleznim tijelima,zbog povrata sredstava.Kako je navedeno,troskove u potpunosti snosi fond.No u slucaju odbijenog zahtjeva,ima li dugovanja prema ovlastenom certifikatoru?Zahvaljujem

 2. Avatar Zeljko says:

  Zna li netko kolike ce bit subvencije u % za 2016 godinu,hvala na odgovoru.

 3. Avatar marina says:

  subvencija obnova kuća na području međimurske županije ‘? da li ide preko naše županije ili na nivou države i kad kreće natječaj za 2016 ??? hvala .

 4. Avatar Katarina Pavić says:

  Kada će biti objavljen natječaj o subvenciji energetske obnove kuća u 2016.godini

 5. Avatar Vitomir says:

  Poštovani,

  molim Vas odgovor kada će biti raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća za 2016 godinu ?

  Pozdrav

 6. Avatar Zora Karlović says:

  Prijavila sam se za energetsku obnovu kuće i prošli put, međutim nisam dobila nikakvu obavijest. Došla je samo obavijest da je ispunjeni upit poslan na krivu e-mail adresu premda je poslan na vašu adresu. Nadam se da će ovaj put biti sve u redu.
  Unaprijed zahvaljujem.

 7. Pitanje -na koji način trebam osigurati vlastita sredstva.Dali kreditom kod neke banke , ?Naime pojednostavljeno kome plaćam onih 60 % , ? gotovine nemam ..Dali fond onda uplaćuje 40 % banci . Usvakom slućaju financijske transakcije mi nisu jasne . Inaće imem sve uvjete. Molim fond za detaljnjije objašnjenje oko financiranja,

 8. Avatar Đorđe Petrović says:

  Pitanje,
  Na obiteljskoj kući na području od posebne državne skrbi sam u četvrtom mjesecu ove godine mjenjao stolariju ( staru drvenu) sa novom PVC,stolarijom.Obzirom da nisam bio upoznat sa mogućnošću subvencija,dali postoji mogućnost da to ipak na neki način dobijem.
  Imam svu potrebnu dokumentaciju troškovnik izvođača radova,kao i konačni račun.
  hvala

 9. Avatar davor says:

  Čekam vec dugo te subvencije.Imam sve papire spremne.I sad kad su konacno izasle -ne mogu dobiti certifikatora ….eto…bzvz…mora drzava nekaj smisliti samo kaj ne bi dala subvenciju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?