Energetska obnova

Published on 14 ožujka, 2016 | by #zeelena

13

Planirate obnovu fasade ili ugradnju solarnog sustava? Uzmite novac od države

Energetska obnova obiteljskih kuća (fasade, krova, prozora itd.) trebala bi se nastaviti i ove godine. Riječ je o programu koji je planiran sve do 2020., a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nositelju projekta, još točno ne znaju kad će biti objavljen natječaj. Očekuju da će se to desiti u drugoj polovici godine, svakako ne prije lipnja

Fond još nema usvojen financijski plan za ovu godinu jer se čeka da Sabor usvoji Državni proračun za 2016. godinu.

Novost je da će se novac za program povući iz europskih fondova, zbog čega treba prilagoditi dosadašnje uvjete sufinanciranja EU pravilima. Iz Fonda tvrde kako se to neće odraziti na samu proceduru za građane, već će ona biti slična kao i prošle godine.

Kakvi su uvjeti?

Lani su se za poticaje mogle prijaviti kuće bruto podne površine do 600 kvadrata ili najviše tri stambene jedinice, kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Država je sufinancirala zamjenu vanjske stolarije, obnovu krova, fasade i stropa te ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla ili postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kolektora, kotlova na biomasu i dr).

Visina bespovratnih sredstava ovisila je o tome gdje se kuća nalazi, a iznosili su 40, 60 ili čak 80 posto od ukupne investicije. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogla su dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko planinska područja te druga skupina otoka 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Prihvaćeno 9.350 zahtjeva za obnovu kuća

Fond je do 10. srpnja prošle godine, kada je javni poziv zatvoren, zaprimio oko 12.300 zahtjeva za sufinanciranje obiteljskih kuća. Od toga je prihvaćeno njih oko 9.350. Radi se o projektima obnove kuća vrijednima više od 833 milijuna kuna, za koje je Fond osigurao oko pola milijarde kuna poticaja.

Do sad je Fond isplatio poticaje za oko 3.100 kuća, odnosno završeno je više od 30 posto projekata. Na temelju dostavljene dokumentacije (u koju se ubraja i završni energetski pregled te certifikat tih kuća) građanima je isplaćeno više od 145 milijuna kuna.

Važno je istaknuti da je u sklopu programa građanima u potpunosti pokriven i trošak angažiranjaenergetskih certifikatora.

Najviše projekata provodi se u Zagrebu

Kad je riječ o teritorijalnoj raspodjeli sredstava, među županijama s najvećim brojem odobrenih projekata prednjače Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Od 485 lokalnih jedinica u kojima se projekti provode, na prvom mjestu po broju projekata je Zagreb(537), a slijede ga Petrinja te Vukovar, s više od 300 kuća po gradu. Takva raspodjela ne čudi, s obzirom na to da su kuće na područjima od posebne državne skrbi imale pravo na poticaje u visini do 80 posto investicije.

IZVOR: tportal.hr

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.13 Responses to Planirate obnovu fasade ili ugradnju solarnog sustava? Uzmite novac od države

 1. Avatar marija says:

  Poštovani
  Koji su uvjeti za subvenciju za obnovu fasade
  Hvala puno!

 2. Avatar Miroslav Špoljar says:

  Poštovani,
  U novo izgrađenu kuću u Bistri/Zagrebačka županija ugrađujem dizalicu topline i podno grijanje , dali mogu ostvariti pravo na poticajna sredstva/subvenciju prema OIE programu, te kome bi se moga javiti za izradu potrebne dokumentacije?
  Unaprijed zahvaljujem
  M Špoljar
  098/408 887

 3. Avatar Alma Spehrer says:

  Postovani, zavrsavamo prije nekoliko godina zapocetu trospratnu kucu u Bristu, Makarska. Razmisljamo o ugradnji solarnih ploca za zagrijavanje tople vode i eventualno koristenje Klima uredjaja. Da li postoji mogucnost dobivanja subvencije iako se radi o kuci za godisnji odmor.
  Hvala lijepa Alma

 4. Avatar Barbara Buršić Giudici says:

  Poštovani,
  obnovili smo fasadu, krov, vrata i prozore na obiteljskoj kući. Zanima me da li možemo dobiti povrat novca, kome podnijeti zahtjev i koja bi dokumentacija eventualno bila potrebna.
  Hvala puno i LP

 5. Avatar Franjo Peršin Bratina 131, 10451 Pisarovina says:

  Kako i koji dokumenti su potrebni za izgradnju solarne elektrane cca 5KWh na selu 30 km od Zagreba? Živim sam i htio bi instalirati takvu elektranu, dobivao sam obećanja od Zavoda za energ. učinkovitost, uzeo kredit kupio dvije trećine materijala (solarni paneli,elektronika akumulatori) no nemam dovoljno novaca za realizaciju a od Fonda sam uvijek dobivao odgovore “ne zna se i čekaj” Što i do kada?? Molim decidirani odgovor jer se vlade stalno mijenjaju i svaka tumači nešto drugo i praktički se sa mnom igraju ping pong

 6. Avatar Tihana Karlović says:

  Poštovani,

  potrebna nam je nova fasada i krov na obiteljskoj kući. Molim Vas gdje se mogu prijaviti i što je potrebno.
  Hvala i lijep pozdrav!

 7. Avatar Igor says:

  Poštovani živim u Karlovačkoj županiji
  Ugradio sam solarno grijanje tople vode
  Pa me zanima da li mogu dobiti kakav povrat novca i gdje podnesti zahtjev za poticaj ili nešto u tom pogledu.
  Hvala

 8. Avatar silvija says:

  Posjedujem kucu u Zadru koja je etazirana . Ima vise stambenih jedinica.Interesira me mogucnost i procedura ucestvovanja u natjecajima za evropske fondove i poticaje.

 9. Avatar dado says:

  Poštovani,
  htio bih promijeniti stolariju (vrata i prozore) na obiteljskoj kući. Mogu li to napraviti sada a zatražiti dio sredstava (preko natječaja) za refundaciju.
  Pozdrav

  • Avatar Nena says:

   Poštovani htjela bih ići na mjenjanje stolarije na kući .jer stara stolarija je jako loša i hladno je u kući preko zime.Zanima me mi smo na područiju posebne skrbi Novska ,da li za nas vrijedi 80% ili sve zavisi kako nam na natječaju dodjele postotak ,Hvala puno

 10. Avatar Nives Jeličić says:

  Poštovani,
  htjela bih promijeniti stolariju (vrata i prozore) na obiteljskoj kući. Mogu li to napraviti sada a zatražiti dio sredstava (preko natječaja) za refundaciju.
  Pozdrav

 11. Avatar ivan says:

  Poštovani !
  Živim u području posebne državne skrbi tj. u mjestu Sunja, zanima me dali će fond ove godine objaviti natječaj za subvenciju obnove obiteljskih kuća i poboljšanje sistema grijanja putem FN panela za solarno grijanje.
  Unaprijed Hvala!

 12. Avatar renata čobrnić says:

  Poštovani,
  u postupku smo kupnje i ugradnje solarnog sustava za pripremu tople vode za objekt sa 4 smještajne jedinice-apartmana.
  Da li možemo konkurirati za neku od mjera – poticaja.

  Hvala lijepa za odgovor,
  lijep pozdrav
  Renata Čobrnić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?