Vijesti

Published on 5 veljače, 2014 | by #zeelena

0

Predstavljamo konferenciju zEEleni FEST 2014

U vrijeme ozbiljne gospodarske krize, te enormne potrebe za odgovornijim ponašanjem prema okolišu i gospodarstvu općenito, prepoznali smo potrebu za pokretanje projekta, manifestacije zEEleni FEST, na kojoj bi integrirali razne gospodarske sfere (građevina, poljoprivreda, školstvo, turizam…) u cilju poticanja gospodarskih aktivnosti, a time i promovirali turistički sadržaj i ponudu regije (Moslavina i Sisačko-moslavačka županija, ali i šire), uz naglašeno odgovorno ponašanje prema okolišu i korištenju alternativnih – obnovljivih izvora energije.

Pozivamo Vas na dvodnevnu Gospodarsko-investicijska konferenciju, u organizaciji Udruge Energo Panona.

Konferencija će se održati u terminu 30.-31. Svibnja 2014. koji će se održati u kongresnoj dvorani Hotela Kutina, Dubrovačka 4, 44320 Kutina.

Gospodarsko-investicijska konferencija bavi se perspektivom regionalnog zelenoga gospodarstva i održivog razvoja, kao i predstavljanje potencijalnih strateških razvojnih projekata u regiji. Teme su od izuzetne važnosti za gospodarski rast i razvoj lokalne zajednice, kao i unapređenja konkurentnosti i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u regiji. Pored toga, konferencija upoznaje predstavnike javnog i privatnog sektora o mogućnostima organizacije i financiranja investicijskih projekata bez upotrebe proračunskih sredstava gradova i općina.

Gradovi i općine u Republici Hrvatskoj nalaze se pred brojnim izazovima u pogledu zadovoljenja potreba svojih stanovnika za lokalnim javnim dobrima i uslugama. Naime, u odnosu na zemlje Europske unije, razina ponude lokalnih javnih dobara i usluga, ponajviše lokalne infrastrukture, značajno zaostaje. Brojne su potrebe za izgradnjom novih kapitalnih objekata kao i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture. Riječ je ponajprije o ulaganjima u području energetike te energetske učinkovitosti – ulaganja u obnovljive izvore energije, sustave javne i unutarnje rasvjete, zahvate u području zgradarstva; zatim u području pasivne telekomunikacijske infrastrukture, poljoprivredne infrastrukture, ali također i u objekte koji su se i do sada financirali većinom iz sredstava lokalnih proračuna kao što su škole, bolnice, objekti lokalne samouprave, sportske dvorane i drugi potrebni objekti.

U situaciji kad je R.Hrvatska napokon ravnopravna članica Europske unije, i u očekivanju novog investicijskog vala koji je definiran prethodno navedenim potrebama, lokalne jedinice imaju na raspolaganju bespovratna sredstva fondova Europske unije, ali i mogućnost korištenja privatnog kapitala putem različitih modaliteta javno-privatnog partnerstva. Dugogodišnja gospodarska kriza, koja je utjecala na smanjenje proračunskih prilika i pad proračunskih prihoda lokalnih jedinica, ozbiljno je limitirala mogućnosti zaduženja lokalnih jedinica u svrhe financiranja investicijskih projekata. Unatoč izmjenama Zakona o proračunu (N.N. 87/08, 136/12), kojima je dopušteno neograničeno zaduživanje za projekte financirane fondovima EU ili projekte unapređenja energetske učinkovitosti, realni fiskalni kapaciteti lokalnim jedinicama ne dozvoljavaju iskorištenje postojećih bespovratnih financijskih izvora, budući da nemaju prostora za potrebno sufinanciranje iz vlastitih proračunskih izvora.

Stoga je, između ostalog, zadatak ove konferencije ukazati na mogućnosti prevladavanja postojećih organizacijskih i financijskih ograničenja upotrebom naprednih modela organiziranja te financiranja projekata u domeni lokalnog javnog sektora. Takvim pristupom omogućuju se kapitalna ulaganja na lokalnoj razini bez korištenja vlastitih sredstava (zaduživanja). Teme skupa pokrivaju sva relevantna područja te su strukturirane na način da nositeljima odluka u lokalnom sektoru daju potpuni uvid u najvažnije probleme i modalitete njihova rješavanja. Naravno, navedene teme od izuzetnog su značaja i za poduzeća kako iz financijskog sektora i sektora malog i srednjeg poduzetništva, tako i aktivnosti savjetovanja. Predavači konferencije su vrhunski stručnjaci u području pravnih, tehničkih, financijsko- računovodstvenih te širih ekonomskih aspekata financiranja te izgradnje kapitalnih objekata.

Tekst:
Vladimir Kocet, B.Sc.E.E.
Energetski savjetnik
Lighting Design & Light Management Systems

Tags: , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?