Vijesti

Published on 16 listopada, 2013 | by Vjeran Piršić

0

Prijedlog novog tarifnog sustava

Udruga “Eko Kvarner” objavila je danas, 16. listopada 2013. g. na svojim internet stranicama prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije i kogeneracije iz obnovljivih izvora energije. Dokument možete naći na adresi:

http://bit.ly/NovaTarifa

Smatramo da će ovim prijedlogom, kada on uskoro stupi na snagu, za duži rok biti uništen tek (uz velike napore i otpore već postojećih energetskih lobija) razvijeni sektor OIE u RH, a pogotovo korištenja sunčeve energije, koja se ovim dokumentom dimenzionira na upravo smiješnih 10 MW (5 MW integriranih i 5 MW neintegriranih solarnih fotonaponskih sustava, članak 12.), sa čime naša zemlja i dalje ostaje među zadnjima u Evropi. Naime, predviđa se da će u 2014. u svijetu biti instalirano preko 40 GW solara, a samo u kolovozu ove godine je u Njemačkoj instaliran 291,6 MW solarnih fotonaponskih sustava !).Naime, kao što su naša udruga i naša zadruga već više puta (od početka ove godine) ukazivale, s dolaskom koalicijske Vlade premijera Zorana Milanovića nije došlo do (u danas već zaboravljenom “Planu 21”) obećanog razvoja korištenja OIE u RH. Dodatno, nije se ni pokušalo osmisliti i provesti ono što rade sve razvijene i razumne zemlje, višedesetljetne programe tranzicije prema dominantnoj upotrebi obnovljivih izvora energije, te se iste posljedično sve više i sve snažnije okreću obnovljivim izvorima energije (koje više nigdje osim u Hrvatskoj ne zovu “alternativnim”). Dodatno, s takvim planskim i sustavnim pristupom ne samo da rješavaju energetske probleme, već i otvaraju desetke tisuća novih radnih mjesta.Nasuprot tome, Republika Hrvatska (zbog interesa pojedinih lobija) uporno inzistira na zastarjelom i prevaziđenom konceptu energetskog razvoja, s dominacijom velikih centraliziranih energetskih objekata koji koriste fosilna goriva, kao što je kontroverzni projekt “Plomin C”. Smatramo da je ta situacija ne samo neprihvatljiva, već i sramotna, te da je u potpunoj suprotnosti ne samo s dugoročnim energetskim planovima EU-a, već i s elementarnim zdravim razumom.

U Rijeci, 16. listopada 2013.

Za udrugu “Eko Kvarner”

Nenad Prpić, glasnogovornik

Tags: ,


About the Author

Vjeran Piršić

U zadnjih dvadesetak godina intenzivno se (volonterski) bavim implementacijom ideja održivog razvoja na Kvarneru, istočnoj obali Jadrana i Mediteranu. U sklopu toga aktivan sam kako na proaktivnim projektima (gospodarenje otpadom, obnovljivi izvori energije...), tako i na reaktivnim kampanjama civilnog društva na sprečavanju planiranih (ili već postojećih) projekata realizacija kojih bi (ili već je) ozbiljno ugrozila ne samo okoliš, već i zdravlje pa i živote građan u zoni utjecaja. Sve to radim kao jedan od osnivača (i aktualni predsjednik) udruge "Eko Kvarner", jedan od osnivača (i aktualni koordinator) mreže ekoloških i zavičajnih udruga i građanskih inicijativa (uglavnom sa Jadrana) "Plavi forum" te jedan od osnivača energetske zadruge "Otok Krk". Da bi se naši projekti mogli u realnosti implementirati, kandidirao sam se i izabran sam (već drugi mandat) za nezavisnog vijećnika u Općini Omišalj.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?