EE kuće

Published on 14 siječnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

1

Primjena načela pasivne gradnje na postojećim zgradama

Pojedina načela pasivne gradnje mogu se primijeniti i tijekom nadogradnje ili obnove postojećih zgrada.

/assets/images/post/500/list/thumb/pasivna.JPGGlavna ideja pasivne arhitekture jest korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom periodu i sprječavanje upada sunčeva zračenja u ljetnom periodu kako bi se smanjila potreba za hlađenjem. Pri samoj gradnji to se postiže izolacijom zidova s barem 10 cm toplinske izolacije, dok prozori trebaju biti barem dvostruki s izolacijskim slojem (zraka ili nekog drugog plina poput argona) te low-e premazom (premaz niske emisivnosti) koji dopušta prolaz topline unutra, ali zato smanjuje njeno rasipanje prema okolini. Također, važno je da kuća bude orijentirana prema jugu kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje, tako da prozori prema jugu budu što veći, a prozori orijentirani prema sjeveru što manji, kako bi se maksimalno smanjili gubici topline, posebice u zimskim mjesecima.


Postanite naš fan na Facebook-u


Osim osnovnih načela, moguće je primijeniti i neke jednostavne metode kojima se može smanjiti potreba za grijanjem:

/assets/images/post/500/list/thumb/roletne1.png

U zimskim mjesecima treba maksimalno iskoristiti sunčevu energiju za grijanje prostorija, dok se noću gubitak topline može smanjiti spuštanjem roleta.

/assets/images/post/500/list/thumb/primjena_nacela_pasivne_gradnje_na_postojecim_zgradama_2 (1).png

U ljetnim mjesecima krošnje drveća stvaraju hlad i bacaju sjenu na kuću, čime se sprječava pregrijavanje kuće. Ukoliko ne postoji vegetacija koja bi pružala hlad, tijekom ljetnih mjeseci pametno je spustiti rolete tijekom dana kako bi se smanjilo zagrijavanje prostora i dizanje temperature i do nekoliko stupnjeva (6-8oC).

Noću, kad je temperatura niža, potrebno je otvoriti prozore te prirodnom cirkulacijom zrakaventilirati kuću na taj način hladeći je.

/assets/images/post/500/list/thumb/primjena_nacela_pasivne_gradnje_na_postojecim_zgradama_7.png
Značajan utjecaj na uštede toplinske energije može imati i postavljanje nadstrešnice na južnoj strani koju treba projektirati u skladu s geografskom širinom i upadnim kutevima Sunčeva svijetla.

Tako bi kutevi α i β s obzirom na položaj sunca u našim krajevima trebali biti: 

Zagreb: α = 27° i β = 64°

Rijeka: α = 27° i β = 64°

Split: α = 25° i β= 62°

Dubrovnik: α = 24° i β = 61°

Tags:


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.One Response to Primjena načela pasivne gradnje na postojećim zgradama

 1. Avatar Petra says:

  Iz općeg uvodnog opisa o načelima pasivne gradnje, želja bih se u najboljoj namjeri nadovezati na vašu tezu: “Također, važno je da kuća bude orijentirana prema jugu kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje, tako da prozori prema jugu budu što veći, a prozori orijentirani prema sjeveru što manji, kako bi se maksimalno smanjili gubici topline, posebice u zimskim mjesecima.”
  Naime, čitatelji koji se nalaze u južnim hrvatskim krajevima, mislim da su u ovom članku zakinuti jer se ove smjernice ne mogu primijeniti i na način gradnje u toplijim klimatološkim područjima.

  Možda da samo nadodate da nije isto gradi li se kuća u klimi tipa mediteranskoj, kakva je prisutna na brojnim našim otocima, ili se gradi u području kontinentalne/ planinske klime. U prvom slučaju, svakako je neprimjereno koristiti načelo velikih otvora na južnoj strani, već oni moraju biti umjereni, dok se prema zapadnoj orijentaciji moraju još više reducirati ili pak pojačati korištenje adekvatnih pomičnih sjenila/ uređaja za zasjenjenje. Što se tiče otvora prema sjeveru, oni su svakako poželjniji veći nego kod iste kuće u kontinentalnoj klimi. MIslim da je bez obzira na arhitektonsko rješenje, razliku u pristupu rješavanja pregrijavanja odnosno očuvanja topline potrebno spomenuti jer će savjeti imati veći efekt kod šire publike diljem Hrvatske!

  Inače, sve pohvale za širenje svijesti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?