Vijesti

Published on 16 rujna, 2013 | by #zeelena

0

Prva Hrvatska utrka solarnih automobila

20130915-184106.jpg

Promotivnom vožnjom i prvom utrkom solarnih automobila u Hrvatskoj u Sisku je obilježen završetak projekta SOELA, koji je s gotovo 190 tisuća eura financirala Europska unija, kroz pristupni program IPA – Human Resources Development.

20130915-184210.jpg
U ostvarenju programa sudjelovalo je pet hrvatskih strukovnih škola – Tehnička škola Sisak, kao nositelj projekta, te Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra i Elektrotehnička i prometna škola Osijek, s više partnera. Voditelj projekta Stevče Arsoski izjavio je kako je u projekt neposredno bilo uključeno 40 učenika, a posredno u pojedinim fazama još 200, sa svojim mentorima. Svaka od pet ekipa uložila je oko 10.000 radnih sati, kako bi iz jednakih materijala i opreme projektirala i izradila automobil na solarni pogon. U tome im je pomagao i veći broj stručnih suradnika iz područja elektrotehnike, strojarstva, solarne tehnologije i dizajna. “Bila bi šteta da se prikupljena znanja, entuzijazam i iskustvo sada praktično ne iskoriste u primjeni solarne tehnologije, na dobrobit našeg gospodarstva”, rekao je Arsoski.

20130915-184301.jpg
Na utrci prvih solarnih automobila u zemlji, najbrži je bio automobil učenika iz Siska, a slijedili su automobili Kutinjana, Osječana, Zadrana i Velikogoričana. U sklopu projekta održana je stručna radionica za mentore u Topuskom, studijsko putovanje na sajam automobila u Ženevu i tvornicu električnih automobila Renault u Parizu, te Ljetna škola projektiranja automobila i solarne tehnologije u Zadru. Trodnevna svečanost u nedjelju će biti okončana završnom konferencijom te dodjelom priznanja i nagrada.

Slike: (Mate Piškor / CROPIX)

Link: Jutarnji list

20130915-184407.jpg

20130915-184427.jpg

20130915-184446.jpg

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?