Vijesti

Published on 20 listopada, 2013 | by #zeelena

0

Šibenska Tehnička škola zarađuje od prodaje električne energije

Šibenska Tehnička škola jedna je od najbogatijih hrvatskih škola koja proizvodi vlastitu električnu energiju i prodaje je. U posljednjih godinu dana zaradila je 40.000 kuna, a sve je uloženo u opremanje učionica i nove udžbenike. Pametni srednjoškolci pod mentorstvom profesora i ravnatelja smišljaju i nove projekte za zaradu.

Šibenski učenici dio predavanja imaju na krovu, gdje uče kako se dobiva električna energija od sunčeve. Radi se o 96 panela koje su postavili učenici i profesori.

Dosad su proizveli oko 11.000 kilovatsati energije i sve su unovčili. “Negdje oko 40.000 kuna će biti ove godine, očekujemo da će se ova elektrana isplatiti za pet godina. Sav novac ulažemo u školu”, kazao je za dnevnik.hr Josip Belamarić, ravnatelj tehničke škole u Šibeniku.

Besplatni udžbenici i klima u učionicama

Od dobivenog novca klimatizirali su učionice i osigurali besplatne udžbenike za dva razreda. U solarnu elektranu snage 10 kilovatsati uložili su oko 220.000 kuna. No, tu ne žele stati, nego smišljaju novi projekt i to proizvodnju biodizela za vlastite potrebe.

Iduće godine će na krov staviti i vjetrenjaču. “Ona će biti snage oko 14 kilovatsati i napravit ćemo energetski neovisnu učionicu. Znači, sva će struja od vjetra davati svu potrebnu energiju toj učionici za rasvjetu, za rad kompjutora”, objasnio je ravnatelj Belamarić.

J.Š./dnevnik.hr
27.09.2013.

Tags: , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?