Kolumne

Published on 1 rujna, 2014 | by Marko Fertelmeš

6

[SOLARNO GRIJANJE] Kako funkcionira solarno grijanje

U prošlim člancima objasnili smo osnove o solarnom grijanju te od čega se sastoji (na kraju članka su postavljeni linkovi). U ovom ćemo pisati kako funkcionira sustav uz animaciju rada.


Postanite naš fan na Facebook-u


Solarni kolektor je sa izoliranim solarnim cjevovodom spojen na solarnu pumpnu stanicu te na spremnik tople vode. U sustavu se nalazi solarna tekućina odnosno glikol. Sa cijelim sustavom upravlja solarna regulacija koja ima senzore koji se nalaze na kolektoru i u spremniku te mjere temperaturu.

solar_komponente_zeelena

Kada se na kolektoru zagrije solarna tekućina na veću temperaturu nego u spremniku regulacija pali solarnu pumpnu stanicu te distribuira tu tekućinu do spirale koja se nalazi u spremniku te zagrijava vodu koja kasnije služi za dogrijavanje prostora ili kao potrošna topla voda.

U animaciji možete vidjeti kako funkcionira sustav solarnog grijanja.

Prošli članci:


Ovo je kratki opis, ako Vas zanima više informacija ili imate nekakvo pitanje vezano za solarno grijanje pošaljite mi poruku na e-mail marko@sf-klime.hr ili posjetite internet stranicu www.sf-klime.hr/hr/solarno

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.6 Responses to [SOLARNO GRIJANJE] Kako funkcionira solarno grijanje

 1. Avatar ZDENKA says:

  Kupila sam starinu u kojoj živim u općini Bakar. Potrebna je adaptacija stolarije, međukatne konstrukcije, krovišta, grijanje je na lož ulje šta bi htjela zamjeniti na drva. Zanima me kome bi se trebala obratiti za subvenciju.

 2. Avatar Mirjana says:

  Poštovani,
  zanima me nabava kondenzacijskog plinskog bojlera za grijanje, a možda i zamjena prozora. Područje je Grad Zagreb. Hoće li biti subvencija u 2015. za obiteljske kuće, za te namjene?
  Pozdrav,

 3. Avatar Stanka Srša says:

  Namjeravamo kupiti solarni sustav za dogrijavanje vode. Imamo termo fasadu i novo krovište.
  Živim u Međimurju
  zanima me dali imamo kakve šanse za subvenciju i kome se moram obratiti.

 4. Avatar Ivan says:

  Zanima me solarno grijanje,a moja opčina ne daje nikakve subvencije, na koji način ih mogu ostvariti. Hvala!

 5. Avatar davor says:

  Postovani.
  Proslu god.opčina u lojo zivim nije imala subvencije za Obnovljive Izvore Energije.
  Zanima me da li ce biti kakvih subvencija za obiteljske kuce u 2015?
  Zanima me solarno grijanje i elektrana cca 3 kw.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?