Kolumne

Published on 29 siječnja, 2014 | by Marko Fertelmeš

1

[SOLARNO GRIJANJE] Od čega se sastoji solarni sustav – 1. dio

prvom članku o solarnom grijanju pisalo se općenito o toj vrsti grijanja, prednosti te poticajima. U ovom članku pisati ćemo o komponentama bez kojih solarni sustav nebi normalno funkcionirao. Prvo ćemo se baviti solarnim kolektorima, a u sljedećim tekstovima objasniti ćemo funkcioniranje ostalih komponenti sustava.

Četri glavne komponente čine solarni sustav, a to su solarni kolektori, koje ste mogli vidjeti na krovu, spremnik tople vodepumpna stanica te srce sustava, solarna regulacija. Od ostalih stvari tu su još izolirane cijevi koje spajaju kolektor, pumpnu stanicu i spremnik. Cijeli se sustav puni glikolom (tekučinom protiv smrzavanja).

solar_komponente_zeelenaSlika 1. Od čega se sastoji solarni sustav

SOLARNI KOLEKTORI

Postoje pločasti i vakuumski kolektori. Pločasti kolektori se koriste već 30 i više godina dok vakuumski kolektori koriste noviju tehnologiju te su kod nas na tržištu otprilike 10 godina.

Pločasti kolektori

Vjerojatno ste vidjeli na krovovima pločaste kolektore. Kao što im sama riječ kaže oni izgledaju kao plava ploča. Dolaze u nekoliko dimenzija, 1m2, 2m2, 2,5m2. Najčešće se koriste kolektori od 2m2. Ako bi gledali presjek kolektora on se sastoji od nekoliko stvari. Zadnja ploča je aluminijska ili od lima, do nje se nalazi izolacija od kamene vune debljine između 6 i 10 cm. Najkompleksniji dio je apsorber koji se sastoji od aluminijskog ili bakrenog lima presvučen tinox premazom plave boje, dimenzija kao što je i kolektor. Sa donje strane za apsorber su zavarene bakrene cijevčice debljine 8mm. Iznad apsorbera se nalazi kaljeno staklo. Sve je smješteno u aluminijskom okviru. Apsorber prikuplja sunčevu energiju te se zagrijava i tako zagrijani prenaša toplinu na cijevi koje su zavarene za apsorber i griju tekučinu u cijevima.

pločastiSlika 2. Pločasti kolektor i presjek kolektora

Vakuumski kolektori

Postoje nekoliko vrsti vakuumskih kolektora “heat pipe” te “u type”. Vakuumski kolektori se sastoje od vakuumskih cijevi te razdjelnika tj. sabirnika. Postoje razne debljine stakla na vakuumskim cijevima, 1,6mm, 2,2mm te 3mm. Naravno što je deblje staklo to je bolje (manja mogućnost pucanja). Vanjsko staklo je duplo te se unutar njega nalazi vakuum. Sa unutarnje strane se nalazi apsorber plave boje koji privlači sunčevu energiju. U cijevi se nalazi bakrena cijev koja je spojena sa apsorberom koji se nalazi na vrhu kolektora. Sabirnik ili razdjelnik je obložen poliuretanskom izolacijom. Kod “heat pipe” kolektora ta bakrena cijev je neovisna od razdjelnika te nije spojena sa razdjelnikom nego se toplina prenaša preko kondenzera koji se nalazi na vrhu cijevi te je deblji od same cijevi.

heat_pipeSlika 3. Presjek vakuumskog kolektora “Heat pipe”  i vrh vakuumske cijevi s kondenzerom

u_typeSlika 4. Vakuumski kolektor “U type”

O ostalim dijelovima solarnog sustava pojasnit ćemo u sljedečem članku.

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.One Response to [SOLARNO GRIJANJE] Od čega se sastoji solarni sustav – 1. dio

  1. Avatar Pasionaria says:

    Kako izgleda krovište sa vakumskim kolektorima? Da li je moguće nabaviti Mediteran crijepove sa ugrađenim solarnim kolektorima? Vidjel sam ih u Italiji prije 4 godine. Pitam zato, jer na povijesnu građevinu ne mogu postaviti pločaste kolektore. Koja je cijena ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?