Kolumne

Published on 17 travnja, 2014 | by Marko Fertelmeš

0

[SOLARNO GRIJANJE] Od čega se sastoji solarni sustav – 2. dio

U prošlom članku pisali smo o solarnim kolektorima, vrstama i funkciji. U ovom ćemo pojasniti funkcioniranje solarnih spremnika i ostalih dijelova solarnog termo sustava.

SOLARNI SPREMNICI

Imamo nekoliko vrsta solarnih spremnika ovisno o namjeni i funkciji koju trebaju izvršavati. Oni služe za akumuliranje energije koju smo dobili suncem tako da se može koristiti topla voda onda kada sunca više nema.

spremnici

Akumulacijski spremnik

Akumulacijski spremnik se koristi za akumuliranje energije za grijanje prostora. Može biti sa spiralom za spajanje solarnih kolektora ili bez te spirale. Najčešće se koriste 500 , 800 i 1000 litara (postoje i većih volumena).

Kombi spremnik

Kombi spremnik je isti kao i akumulacijski, ali u sebi ima još jedan manji spremnik za zagrijavanje potrošne tople vode. On se nalazi u gornjem dijelu spremnika.

Isto tako može biti bez ili sa spiralom za spajanje solarnog sustava.

Najčešće se koriste spremnici volumena 600/100 lit800/120 i 1000/160 lit. Veća litraža spremnika je za korištenje energije za grijanje dok manja je za grijanje potrošne tople vode.

I akumulacijski i kombi spremnik ima mogućnost spajanja više izvora grijanja. Solarni sustav se spaja na spiralu u donjem dijelu spremnika dok ostali izvori se spajaju u gornji dio.

Solarni spremnik za PTV

On se koristi za akumuliranje energije za potrošnu toplu vodu. Ima dvije spirale, jednu za spajanje solarnog sustava dok drugu za spajanje dodatnog izvora grijanja.

Na sve spremnike se može ugraditi električni grijač.

Ima raznih veličina spremnika od 200 lit pa do 1000 lit. Naravno, veličina spremnika ovisi o broju osoba koja koriste toplu vodu.

solarni_spremnici

Solarna pumpna stanica

Solarna pumpna stanica služi za distribuciju zagrijanog fluida od solarnog kolektora pa do spremnika.

U kutiji se nalazi pumpa, ventili sa termomanometrima, regulator protoka, odzračnik te sigurnosni ventil sa izvodom za spajanje ekspanzione posude.

Ima raznih jačina pumpi ovisno o veličini solarnog sustava.

solarna_pumpna_stanica

Solarne cijevi te tekućina za punjenje

Solarne cijevi za spajanje spremnika i kolektora koriste se bakrene cijevi u šipkama ili inox gibljive cijevi te se moraju obavezno izolirati. Cijevi se pune solarnom tekučinom.

Solarna tekućina tkz. glikol puni se sa posebnom solarnom pumpom te služi da se ne smrzne ako vani temperatura padne ispod nule.

solar_cijevi

Solarna regulacija

Solarna regulacija je srce sustava te ona mjeri sve potrebne temperature i upravlja sa cijelim sustavom, pali i gasi pumpe. Ona se brine da ne dođe do pregrijavanja spremnika ili kolektora. Prava regulacija ima mogućnosti i zaštite sustava od smrzavanja i blokiranja pumpi.

sorel

Ovo su u kratko opisani sve komponente potrebne za normalan rad sustava. Ako budete imali bilo kakvih pitanja slobodno ih pošaljite na e-mail marko@sf-klime.hr.

U sljedećem članku objasniti ćemo funkcioniranje sustava uz animaciju rada sustava tako da nas pratite.

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?