Stolarija

Published on 8 travnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

3

[STOLARIJA] Savjeti

Kakvi su Vaši prozori? Zamijenite ih energetski efikasnima, koji će pored smanjenja troškova za grijanje pridonijeti i povećanju ugodnosti u prostoru.

/assets/images/post/527/list/thumb/prozori_4.pngKarakteristike energetski efikasnih prozora:

 • Dvostruko ili trostruko ostakljenje sa zračnim prostorom od najmanje 16 mm. Umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može biti ispunjen inertnim plinom argonom čime se povećava učinkovitost prozora.
 • Low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor.
 • Toplinski gubici se događaju kako kroz staklo, tako i kroz okvir prozora. Okvir može biti PVC, ali s čeličnim ojačanjem; aluminijski, ali s prekinutim toplinskim mostovima te drveni ili kao kombinacija drvo-aluminij.
Ukupni koeficijent prolaska topline bi prema novom propisu trebao biti U < 1,8 W/m2K. Ovi su prozori u odnosu na obično IZO staklo skuplji 20%, ali su im toplinski gubici za 50% manji. Cijena PVC stolarije se kreće od 1800 – 2000 kn/m2, dok je cijena za prozore drvo-aluminij 2500 – 3000 kn/m2.

/assets/images/post/527/list/thumb/prozori_6.pngOsjećate li da kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak? Prozori ili vrata koji slabo brtve su glavni uzrok gubitaka topline. Ukoliko ste u nemogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske trake oko prozora i vrata smanjiti ćete toplinske gubitke. Cijena ove trake je 40 kn/m.

Provjerite da li postoje pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi zrak pri čemu se gubi toplina iz kuće. Pukotine zatvorite odgovarajućim materijalima, kao na primjer PU pjena. Investicijom od 40 kn godišnje možete uštedjeti i do 400 kn na grijanju.

Kako pravilno odabrati novi prozor

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje i kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. Ukupni gubici kroz prozore iznose 50% toplinskih gubitaka zgrade, obično su i desetak puta veći od onih kroz zidove, pa je jasno koliku važnost igra energetska učinkovitost prozora u ukupnim energetskim potrebama zgrade.

U skladu sa novim Tehničkim propisom, koeficijent prolaska topline za prozore i balkonska vrata može iznositi maksimalno U=1,80 W/m2K. Dok se na starim zgradama koeficijent U prozora kreće oko 3,00-3,50 W/m2K i više (gubici topline kroz takav prozor iznose prosječno 240-280 kWh/m2K, europska zakonska regulativa propisuje sve niže i niže vrijednosti i one se danas najčešće kreću u rasponu od 1,40-1,80 W/m2K. Na suvremenim nisko energetskim i pasivnim kućama taj se koeficijent kreće između 0,80-1,40 W/m2K.

U ukupnim toplinskim gubicima prozora sudjeluju i prozorski profili koji neovisno o vrsti materijala od kojeg se izgrađuju moraju osigurati: dobro brtvljenje, prekinuti toplinski most u profilu, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska topline.

Preporuka za gradnju suvremene energetski učinkovite zgrade je korištenje prozora s koeficijentom U manjim od 1,40 W/m2K. Također se kao prozorski profil preporuča moderni visoko učinkoviti drveni profil koji je i ekološki i energetski prihvatljiv.

Tags: ,


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.3 Responses to [STOLARIJA] Savjeti

 1. Avatar mond says:

  PVC prozori su dobri za energetsku efikasnost ali negativna strana je to sto se javlja kondenzacija u prostorijama, nekada je dobro imati propuh

 2. Avatar Sasa says:

  Pored smanjenja troškova za grijanje Pvc ili Alu stolarija je laksa za odrzavanje.

 3. Avatar petar oljaca says:

  zamjena prozorske stolarije sad su prozori drveni i nisu energetski
  ucinkoviti pa sa pvc stolarijom enrgetska usteda bila bi veca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?