Vijesti

Published on 25 srpnja, 2014 | by #zeelena

0

Studenti iz Australije napravili najbrži solarni električni automobil

Tim inženjera na australskom sveučilištu dizajnirali su i izradili automobil koji trenutno drži Guinnessov rekord kao najbrži solarni automobil zvan Sunswift, s maksimalnom brzinom od 88km/h (rekord iz 2011.). 

Kako prenosi portal engineering.com, ovi mladi inženjeri nisu stali samo na Sunswiftu već rade na novom automobilu eVe kojim žele srušiti 20 godina stari rekord a to je najbrža prosječna brzina u rasponu od 500 kilometara. Trenutni rekord je 73km/h, a tim iza Sunswifta vjeruje da će eVe nadmašiti taj rekord s prilično velikom prednošću. Za obaranje ovog rekorda, koristit će se samo baterija bez pomoći solarnih panela. 

Inače eVe pogone Li-ion baterije kakve se mogu pronaći u laptopima, a koje pogone dva posebno izrađena motora s efikasnošću od čak 97 posto. Solarne ćelije pružaju energiju od 800 Watta tijekom sunčanog dana, dok pomoću kočenja baterije se mogu napuniti do 80%. 

Automobil je trenutno u mogućnosti doseći brzinu od 140km/h, a vozeći se po autocestama, eVe troši energiju ekvivalentnu malo većem tosteru. Doseg je 800 kilometara koristeći se baterijom i solarnim ćelijama, dok samo uz pomoć baterije može doseći 500 kilometara. Sam automobil teži tek 300-injak kilograma zahvaljujući karbonskoj šasiji, te kotačima od kojih su prednji izrađeni od karbona a stražnji od aluminija.Tags: , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?