Tesla Convoy 2014

Published on 27 studenoga, 2014 | by Saša Cvetojević

0

Tesla Convoy 2014 – Drugi dio

19.09. Petak – 15:00 Makedonska granica

Nakon podužeg čekanja, napokon prelazimo granicu i susrećemo se s Ilijom. S obzirom da kasnimo preko 1 sat od planiranog, otpada doček u Gazi Babi, dijelu Skopja. Jurimo na sljedeću točku rute -Strojarski fakultet. Na kampusu nas dočekuje grupa znatiželjnika, profesori, studenti. Cilj je bio pogledati i prototip automobila koji je Ilija sa svojim timom izradio u okviru jednog projekta, ali zbog nekih internih igara na sveučilištu, automobil baš tad nije bio “slobodan”. Odrađujemo probnu vožnju, desetak putnika ima priliku iz prve ruke osjetiti ubrzanja i snagu električnog motora u Tesli. Kratko punjenje, koje opet ne ide lako. Prva utičnica trofazna nije ispravna, no srećom jedna cca 20m dalje jest. Pokazuje se vrlo korisno što sam posebno dao izraditi dugi produžni kabel koji ima klasičnu trofaznu utičnicu, jer se ona najčešće koristi u jugoistočnim krajevima. Nastavljam s pokazivanjem automobila i odgovorima na pitanja.

19.09.- 18:00 Startup Weekend

Stižemo na prvi cilj putovanja. Startup Weekend je događanje koje ima za cilj probuditi lokalne mlade i poduzetne ljude te im pokazati kako izgleda svijet poduzetništva. Ako žele saznati što je startup, kako pokrenuti svoj i kako izgleda nešto što već zovemo “startup kultura” – Startup Weekend je pravo mjesto za to. Moj suputnik Ivica me ovdje napušta. On i ja smo mentori koji na Startup Weekendu prenose svoja znanja i iskustvo mlađima, pomažući im da za jedan jedini vikend od prvotne grube ideje naprave nešto više. Susrećem neke stare prijatelje – Mitka, Ivana, Ivanu. Upoznajem i mnogo novih. Irena, osnivačica New Man’s Akceleratora, koji je domaćin i osigurava logističku podršku SW Skopje fascinira me svojim odlično razrađenim planom kojim se upravo sprema pokrenuti projekt akceleratora. Ni u nekim puno razvijenijim zemljama nisam vidio tako dobro posložen projekt. Odgovori na gotovo sva pitanja su spremi i stvarno bi se tako nešto uklopilo bilo gdje u EU ili SAD. Odrađujem par vožnji. Jedan od suputnika je i ministar za strane investicije Republike Makedonije. Čovjek je vrlo pristupačan i otvoren. Nije samo došao na otvaranje, održao govor i otišao zbog “važnih obveza”. Došao je kasnije, u nedjelju, na prezentacije, odgledao sve i glasovao. U Hrvatskoj to nisam doživio. Naši ministri imaju uvijek važnijih obveza.

Sa gradonačelnikom Skopja

Sa gradonačelnikom Skopja

Baterije su već pri kraju, kako Tesline tako i moje. Teslu uparkiravamo u uzak parking New Man Akceleratora, prebacujemo onaj dugi trofazni kabl preko prozora i sve do kuhinje. Klasična trofazna utičnica se opet pokazuje kao najbolji izbor. Punjenje kreće, punimo cca 50km vožnje na sat. Automobil ostaje preko noći na punjenju strujom, a Ivica, ja i ekipa idemo na punjenje raznim derivatima žitarica – hmelja, ječma a ponešto i pšenice. Nama je ipak trebalo manje vremena nego automobilu, da se natankamo do kraja 🙂

20.09. Subota – 10:00

Glavni trg Skopje

Glavni trg Skopje

Teslom dolazimo na prijem koji je za nas organizirao gradonačelnik Skopja, Koce Trajanovski. Kratak protokolarni razgovor u kancelariji, pokazivanje auta. Gradonačelnik se oduševio, ne bi se čudio da se u Skopju uskoro pojave električni automobili, pa čak i jedan Tesla za gradsku upravu. Čim je čuo da sam iz Zagreba, sjetio se našeg gradonačelnika, te izjavio da su prijatelji i da ga pozdravim. Praktički, nisam na putu sreo gradonačelnika, koji na spomen da sam iz Zagreba nije učinio isto. Naš Bandić je očito dobro održavao regionalne odnose.

Izjave u Skopju, gradonačelnik, Ilija i ja

Izjave u Skopju, gradonačelnik, Ilija i ja

11:00

Središnji trg u Skopju. Naš Tesla stiže praćen hibridnim Mitsubishi Outlanderom. Na trgu stvarno stotine ljudi. Gradonačelnik, Ilija i ja dajemo izjave za medije. Gradonačelnik najavljuje prve punjače za električna vozla u Skopju, te nabavku prvih električnih vozila za gradsku upravu. Praktički svi makedonski mediji su tu. Znamo da se najave političara često ne ostvare, ali ipak vjerujem da će u Skopju uskoro voziti bar nešto električnih bicikala i poneki automobil. Do 2016e, kada će i kroz Makedoniju proći ruta s Tesla SuperChargerima. Tada će i tamo električni automobili biti nešto sasvim uobičajeno.

13:00

Čaršija. U pozadini Ducati punjač na stoliću birtije :)

Čaršija. U pozadini Ducati punjač na stoliću birtije 🙂

Slijedeća postaja nam je most koji povezuje stari dio Skopja (čaršiju) i novi dio. Na tom mostu je planirano postavljanje prvog punjača a tu se nalazi i zgrada sveučilišta. Prvi problem nastaje jer automobilima nije dozvoljen ulaz u čaršiju, pa je ulaz blokiran stupovima koji se uvlače u zemlju. No mehanizam je pokvaren i ne možemo proći. Ilija odlučuje da idemo okolo, no to znači da moram provesti Teslu i Outlandera cca 2 km kroz čaršiju. Prastaru čaršiju, s uskim i zavojitim ulicama. Prepunu ljudi, stolaca, suncobrana, tendi i kojekakvih stvari izloženih na stalcima na ulici. Ilija rješava s policajcima, ima ih na svakom koraku, kako bi nam dozvolili prolaz. Krećemo. Neopisivo iskustvo. Ljudi ne čuju automobil, hrpa djece trči okolo, prosjaci koji prose po cesti se lagano izmiču a mi gmizimo prema cilju. Na platou ispred mosta demonstriramo punjač tvrtke Ducati komoponenti, proizveden u Ludbregu. Kako nemamo fiksan priključak, opet sve spašava spoj na trofaznu utičnicu u obližnjem restoranu. Punjač kreće i sad punimo nešto brže.

Izjave za medije s makedonskim Ministrom ekologije

Izjave za medije s makedonskim Ministrom ekologije

Dolazi Ministar Ekologije Republike Makedonije. Kratko se sastajemo s njim i njegovim timom, te dekanom i prorektorom. Prenosim iskustva oko subvencioniranja električnih i hibridnih vozila iz Hrvatske. Ponovo izjave za medije i nakon toga obraćanje Ministra studentima. No, sve se odužilo, jer u 15:00 imamo direktno uključenje u program makedonske nacionalne televizije. Znam da je mjesto gdje nas reportažna kola čekaju par kilometara daleko a još moram proći nazad kroz čaršiju. Odluka pada u sekundi. Ostavljam Iliju s Ministrom i trčim u auto, odspajam punjač, slažem sve u auto i probijem se kroz gomilu. Ministar nije bio presretan, jer je očekivao da će ga nakon govora na fakultetu, dočekati oba vozila, kako bi svečano otvorio punjač. No, ja sam već gotovo na izlazu čaršije, svađam se s neizmjerno bahatim taksistima koji su naparkirani na sve sulude načine blokirajući prolaz. Premještanje počinje, trebalo je maknuti 5 automobila, kako bi prošao. Stižem u zadnji čas na mjesto uključenja u program, no počinje kiša. Intervju dajemo na otvorenom, pridružje se i Ilija. Uglavnom, totalna ludnica. Intervju pod kišobranima, kamerman snima detalje auta, Ilija mu drži kišobran nad glavom. Voditeljica se odjavljuje već prilično mokra.

Povratak u New Man’s Akcelerator i mentoriranje timova. Primjećujem neke zanimljive klince. Upoznajem zanimljivu ekipu slovenskog Ustvarjalnika. Oni se bave ekukacijom srednjoškolaca i pokušavaju im omogućiti da budu kreativni i poduzetni, popravljajući defekte “klasičnog” obrazovnog programa. Prilično su uspješni u tome. Ovih dana sam pričao s njima i žele pokrenuti isto i u Hrvatskoj. Možda…

No, dan ni izbliza nije gotov. Ilija je isplanirao i odlazak u Strumicu. Baterija ima, nismo previše prešli. Sjedamo u auto i krećemo.

Strumica, žene nisam slikao, morate mi vjerovati na riječ :)

Strumica, žene nisam slikao, morate mi vjerovati na riječ 🙂

19:00 Strumica

Strumica je, u stvari, zaniljiv gradić. Svi kažu da ima preko 60% žena, čak i do 70%. I to se vidi na ulicama. Pogotovo kad je subota navečer. Dolazimo na glavni trg, otvaraju rampu i dozvoljavaju nam parking na sred trga. Opet pregled automobila, opet probne vožnje po samom trgu. Policija se čudi, ali ne reagira. Napokon večera – taj makedonski kebab o kojem su pričali. Ukusno je, no mesojed poput mene kad je gladan, pojeo bi i skoro živ biftek. Slijedi nam potraga za mjestom za punjenje. Vlasnik hotela u kojem ću spavati ima i neku malu mesnu industriju blizu hotela. Tamo ima hladnjače i jaku struju. Nalazimo industrijsku trofaznu utičnicu – napokon. Sad je dobro došao deblji kabl sa 32A utičnicom kojeg smo prebacili preko jedne hladnjače. Ostavljamo auto na punjenju i odlazimo na korzo. Prepuštamo se opet konzumiranju tekućih žitarica promatrajući sve te žene koje prolaze kraj nas. Stvarno, rijetko gdje sam vidio taj omjer žena i muškaraca a čini se da su i lokalni dečki koje sam upoznao ponosni na tu činjenicu.

21.09. Nedjelja

10:00

Nar

Nar

Ilija mi savjetuje da ne doručkujem u hotelu, jer idemo prema njegovom rodnom Valandovu. Tamo ćemo doručkovati kebab. Priroda je stvarno prekrasna. Makedonija je stvarno raj za poljoprivredu, a oko Valandova uspjeva gotovo sve. Stajemo pored ceste kupiti plodove nara veličine rukometne lopte. Kiwi, lubenice, grožđe…svuda oko nas. Kebab u lokalnoj gostionici i Strumka – lokalno piće koje je preživjelo socijalizam, kao naša Cockta. Nastavljamo prema Skopju, napunjenih želudaca ali sve praznijih baterija.

13:00

Nešto im je bilo smiješno u mom izlaganju???

Nešto im je bilo smiješno u mom izlaganju???

Gradonačelnica Tetova

Gradonačelnica Tetova

Startup Weekend Skopje je na svom završetku. Odrađujem još kratko mentoriranje par timova i dolazi vrijeme za završne prezentacije. Potraga za mjestom za punjenje. Pronalazim samo jedan običan šuko šteker u kućici čuvara. Bit će dosta za popunit baterije. Struja je slaba, jedva 210V, punim cca 19km na sat. Tri udomaćena psa lutalice nisu me baš dočekala s veseljem. Ovaj put je kabl sa šuko utičnicom odradio duplu ulogu – punjejne i tjeranje najagresivnijeg cucka. Umor već čini svoje, ni dva red bulla mi ne pomažu. Klinci prezentiraju, u žiriju ministar, jedna zamjenica ministra, nekoliko kolega iz akceleratora i par investitora. Stvarno su neki napravili puno, za samo 48 sati. Od potpuno nesuvislih ideja, sad su već projekti, dobre prezentacije, razrađene ideje, čak i neke naznake proizvoda. Oduševljavaju me trojica klinaca, srednjoškolaca, koji u Unity3d grafičkom alatu izrađuju igricu. Vijećanje žirija, izbor pobjednika. Na mene pada izbor da održim wrap up – završnu riječ i da dam polaznicima neki feedback na njihove prezentacije. Pod teretom umora, teško nalazim riječi (oni koji me znaju, znaju da mi to inače ni najmanje ne predstavlja problem ) i uspjevam im zafrkancijom ukazati na greške koje su radili. Dvorana pada na pod od smijeha. Video pogledajte ovdje.

Tehnološki park Tetovo

Tehnološki park Tetovo

Ilija je već spreman za polazak, nema vremena za gubljenje, jurimo za Tetovo. Vozim debelo prebrzo za sve propise, nadajući se da makedonska policija danas gleda u drugom smjeru. Opet dolazak na glavni trg, susret s gradonačelnicom i direktorom inovacijskog centra u okviru fakulteta u Tetovu. Utičnica u nekom razvodnom ormaru na trgu, jasno, ne radi. Dolazi električar, nešto prtlja, iskre skaču, klinci trče okolo. Električar nije prosvjetlio, ali nekako je pospojio kablove i Teslin šteker veselo treperi zeleno. Nastavljamo dalje prema sveučilišnom kampusu. Ostajem zadivljen viđenim, takvim uvjetima za rad se ne bi posramili ni mnogi američki studenti. U Hrvatskoj nisam vidio tako nešto. Solarna elektrana preko 100kwh na parkingu, restoran i kafić izgledaju kao lounge bar, apartmani za studente kao hotel, fitness, trava pošišana kao u filmovima. Inovacijski centar, zgrada za biotehnloške znanosti, sve novo i moderno opremljeno. Pokazujemo im punjač, malo dopunjavamo baterije.

Vraćajući se za Skopje, nailazimo na policiju. Naravno, čudan auto pobuđuje interes i zaustavljaju nas. Vozio sam brže, ali ni približno kao u dolasku. Srećom. Prvo su nabrijani i pisali bi kaznu. Ali onda znatiželja odvlači razgovor u skroz drugom smjeru. Pokazujemo auto, oduševljavaju se. na kraju se slikamo zagrljeni, samo mole da ne stavim na Fejsbuk 🙂 I nisam, red je održati obećanje. Ali slika je fakat super 🙂

Tags: , ,


About the Author

Saša Cvetojević

uspješan je poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu. Specijaliziran je za upravljanje ljudskim resursima , upravljanje projektima i zdrastvenim institucijama, te poslovne pregovore . Vrlo je aktivan član CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Tijekom dosadašnjeg investiranja, stekao je iskustvo u predstavljanju projekata investitorima na EU i SAD tržištu. Neki od projekata u koje je investirao već posluju kao etablirane tvrtke na domaćem i stranim tržištima. Član je Hrvatske udruge poslodavaca te Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?