Kolumne

Published on 21 prosinca, 2013 | by Marko Fertelmeš

1

[TEST] Potrošnja električnog bojlera

U ranijim tekstovima pisali smo da je grijanje na električnu energiju najskuplje grijanje. Dosta objekata ima koji toplu vodu griju sa električnim bojlerima. Najviše se koriste u apartmanima na moru. Trošak kupnje električnog bojlera je naj jeftiniji u odnosu na ostale oblike, ali zato je kasnije naj skuplje riješenje.

elektricni_bojler2

Znali smo da električni bojleri puno troše “novaca” , ali nismo znali koliko pa smo odlučili napraviti test. Sa ovim jednostavnim testom htjeli smo pokazati koliko običan električni bojler, tri godine starosti, troši.

Bojler smo spojili na mjerač potrošnje električne energije. Na mjeraču nismo ništa naštimavali osim da nam na početnom zaslonu pokazuje ukupnu potrošnju električne energije.

Počeli smo s mjerenjem 09.12.2013. u 21h. Voda u bojleru je već bila zagrijana tako da nije počeo grijati dok se nije počela koristiti topla voda. Toplu vodu koriste dvije odrasle osobe i jedno dijete.

Isti test smo radili prije otprilike godinu dana. Primjetili smo da bojleru sada treba više vremena za zagrijavanje. Razlog tome je što se na grijač nahvatalo kamenca te ono dodatno smeta grijaču da zagrijava vodu. Svake godine kamenca će biti sve više i bojler će više trošiti.

Nakon 10 dana tj. 19.12.2013. u 21h na mjeraču električne energije pokazuje nam potrošnju od 82kWh. Prema sadašnjoj tarifi od 1,05kn/kWh sa PDV-om potrošili smo 86,10kn. Prosječna dnevna potrošnja je 8,61kn dok mjesečna 258,30kn. Godišnja potrošnja iznosi 3.099,60kn.

elektricni_bojler4

To je jako puno novaca, pogotovo u objektima koji imaju nekoliko električnih bojlera. Ako koristite električne bojlere svakako razmislite o upotrebi nekog drugog oblika grijanja tople vode.

POTROŠNJA kWh

CIJENA ELE. ENERGIJE

IZNOS POTROŠNJE

DNEVNA

8,2kWh

1,05kn

8,61kn

MJESEČNA

246kWh

1,05kn

258,3kn

GODIŠNJA

2952kWh

1,05kn

3099,60kn

Solarni sustav je idealan jer s njime je godišnja ušteda oko 80%. 80% potrebe za toplom vodom grijati će sunce. Povrat investicije je kroz nekoliko godina. Uz to određeni gradovi i županije daju subvencije za ugradnju takvih sustava.

Nadamo se da Vam je članak pomogao.

Tags: ,


About the Author

Marko Fertelmeš

- vlasnik firme SF klima,grijanje koja se bavi ugradnjom sustava za grijanje i hlađenje posebno orijentirana na sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Završio UNDP-ov tečaj za energetske savjetnike te u Kutini otvorio centar za uštedu energije i energetsku efikasnost - "EE info centar". Organizirao "Energetski tjedan u Kutini" te suosnivač udruge "Energo Panona" koja se bavi održivim razvojem, energetskom efikasnošču, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije. Možete me kontaktirati na e-mail marko@sf-klime.hr.One Response to [TEST] Potrošnja električnog bojlera

 1. Avatar rovac says:

  Mislim da vam usporedba uopce nije mjerodavna.
  Mjerili ste jedne godine potrosnju bojlera na dvoje odraslih i jedno dijete…….sledece godine opet…….dakle to je sve otprilike.

  Sta da je nedaj boze prve godine sa noim bojlerom vise puta odvrnuta cesma nego godinu dana poslije…….onda bi po vama ispalo da manje trosi stari bojler sa kamensom nego novi 🙂 .

  Potrosnja apsolutno zavisi od koliko vode potrosite iz bojlera……toliko treba ugrijati ponovo vode…..i nikad ne mozete znati koliko ste tople vode porosili jedan dan,a koliko vec sledeci dan…..nikad nije isto.

  Kod mene imamo slicnu situaciju……dvoje odraslih i jedno dijete…..imamo bojler od 2kw……..vremenska uticnica ga pali preko zime 1h dnevno (60kwh mjesecno potrosi)…….preko ljeta ne preko pola sata dnevno (do 30kwh mjesecno).

  Potrosnja ovog starog bojlera je mjesecno do 5€ struje u zimi…..a preko ljeta u pola manje.

  Sad me zanima …..po vasem mjerenju…….u sto da ulozim…..u neki drugi nacin grijanja tople vode……..a da mi se ulozeni novac sto prije vrati……da ustedim u odnosu na koliko sad trosim……hvala .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?