Izolacija

Published on 10 veljače, 2015 | by UNDP Hrvatska

1

Toplinska izolacija krova ili stropa prema negrijanom tavanu

Gubici topline kroz krov mogu biti i do 30%. U ovisnosti od toga koristi li se potkrovlje za stanovanje ili ne, potrebno je izolirati ili direktno krov ili strop prema negrijanom potkrovlju. Krov bi trebalo izolirati s 20 cm toplinske izolacije, a troškovi izolacije su oko 100 kn/m2. U ovisnosti o konstrukciji kuće, te njenom stanju očekivani rok povrata investicije je 3-5 godina.


Postanite naš fan na Facebook-u


 

/assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_1.png

KROV I KROVNA KONSTRUKCIJA

Iako je krov u ukupnim toplinskim gubicima u kući zastupljen s oko 10-20%, ima posebno važnu ulogu u kvaliteti i standardu stanovanja s obzirom da direktno štiti kuću od kiše, snijega, hladnoće i vrućine. Najčešći oblik krova na obiteljskim i manjim stambenim zgradama je kosi krov. Prostor ispod krova često se namjenjuje za stanovanje, iako je rijetko adekvatno toplinski izoliran. U tom slučaju, zimi se javljaju veliki toplinski gubici, ali i je još veći problem pregrijavanja ljeti. Nije li krov dobro toplinski izoliran, kroz njega može proći i do 30% topline, stoga se preporuča toplinska izolacija i to od 20 cm. Naknadna toplinska izolacija nije jednostavna i ekonomski isplativa, jer je period povrata investicije 2-5 godina.

Krovna konstrukcija može bili drvena ili masivna, a izbor krovnog pokrova (crijep, lim, cementne ploče, šindra) ovisi o nagibu krova i klimatskim uvjetima. Krovni pokrovi se u pravilu dijele na tvrde i meke. Kao tvrdi pokrovi koriste se kameni materijali kao što je kamen škriljevac, krovne betonske ploče, proizvodi od cementnih vlakana te nešto rjeđe metalni pokrovi i šindra od tvrde smole. Umekane krovne pokrove ubrajamo bitumensku ljepenku, folije, lijevane izolacijske proizvode, mekano drvo, izopolimere kao i proizvode od trske i slame.

Kako kod ravnih, tako i kod kosih krovova, potrebno je spriječiti prodiranje difuzne vodene pare iz grijanih prostora u sloj toplinske izolacije i stvaranje kondenzata u toplinskoj izolaciji ili ga svesti na dozvoljeni minimum. Također, važno je spriječiti kondenzaciju vodene pare na unutrašnjoj površini. Parna brana se postavlja na toplijoj strani u odnosu na sloj toplinske izolacije.

Toplinska izolacija krova osigurava ugodne mikroklimatske uvjete boravka u prostorijama te time značajno smanjuje potrošnju energije za grijanje i hlađenje. Postavlja se između i ispod greda. Radi prekrivanja toplinskih mostova, preporuča se izvesti donji, drugi sloj toplinske izolacije. Kao toplinska izolacija primjenjuje se EKSPANDIRANI POLISTIREN (u tom slučaju nije potrebna brana protiv vjetra).

Sloj za provjetravanje je veoma važan jer kod loše provjetravanih krovova zimi mogu nastati štete usljed kondenzacije vodene pare i zamrzavanja. Poželjno je imati i rezervnu hidroizolaciju, potkrov ili kišnu branu.

Ugradnjom otprilike 20 cm toplinske izolacije s ukupnim koeficijentom prolaska topline U=0,20-0,25 W/(m2K) možete godišnje uštedjeti 18 litara lož ulja (90 kn/m2) ili 19m3 plina (39 kn/m2) po m2 kuće.

/assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_6.png

IZOLACIJA STROPA

Kod izolacije stropa postoji nekoliko slučajeva:

 • Stropne konstrukcije ispod ventiliranih potkrovlja
 • Stropne konstrukcije iznad negrijanih prostora – podruma
 • Stropne konstrukcije u mokrim prostorima
 • Stropne konstrukcije iznad otvorenih prolaza

STROPNE KONSTRUKCIJE ISPOD VENTILIRANIH POTKROVLJA

Masivne konstrukcije koje graniče sa zračenim potkrovljima najbolje je izolirati s gornje strane. Ispod toplinske izolacije (čija je potrebna debljina u ovom slučaju 20 cm) uglavnom nije potrebna ugradnja toplinske brane, ali kod lakih stropnih konstrukcija s lakšim montažnim stropnim oblogama potrebna je parna brana. Bitno je da se taj sloj ugradi potpuno zrakonepropusno. Kod stropnih konstrukcija vrijednost U ne bi smjela prelaziti 0,35 W/m2K, a za lakše se stropove preporuča do 0,25 W/m2K. Treba naglasiti da sve stropne konstrukcije treba dobro zaštiti od oborina ili drugih voda.

/assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_5.png   /assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_6.png

STROPNE KONSTRUKCIJE IZNAD NEGRIJANIH PROSTORA – PODRUMA

Postoji više rješenja. Moguća je toplinska izolacija sastavljena od dva sloja, donjeg koji je tvrđi i gornjeg koji je mekši, kako bi se spriječio prijenos zvuka po konstrukciji. Toplinska izolacija može biti u jednom sloju, ali je bitno da njena stišljivost ne prelazi 5 mm. Moguća su i rješenja podnih konstrukcija izvedenih ˝suhim˝ postupkom. U tom je slučaju potrebno podnu oblogu odvojiti od donjih slojeva s odgovarajućim razdjelnim slojem. Toplinska provodljivost kod ovakvih konstrukcija ne bi smjela prelaziti 0,45 W/m2K. Zbog potrebe za većom debljinom toplinske izolacije, visina svih slojeva iznad nosive stropne konstrukcije je od 14 do 16 cm, što se može iskoristiti za polaganje instalacijskih cijevi u stropnu konstrukciju.

/assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_8.png

STROPNE KONSTRUKCIJE U MOKRIM PROSTORIMA

U sastavu slojeva ove konstrukcije su podna obloga do nosive stropne konstrukcije te obavezni hidroizolacijski i termoizolacijski sloj za zaštitu konstrukcije i obodnih zidova. Osim ovih slojeva, kod ovih konstrukcija postoji i sloj kojim se sprječava prijenos udarnog zvuka po konstrukciji. Pošto je teško dobro izvesti bitumenske hidroizolacije ispod plivajućih estriha, u ovom slučaju se koristi ˝alternativna˝ hidroizolacija koja se iz vodotijesnog tanjeg sloja prevlači po plivajućem estrihu. Taj sloj mora biti vodotijesno spojen na podne proboje (sifone i izljeve) i zidove s posebnom elastičnom brtvenom trakom. Na takav se sloj lijepe keramičke pločice.

/assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_9.png   /assets/images/post/549/list/thumb/toplinska_izolacija_krova_ili_stropa_prema_negrijanom_tavanu2_10.png

 

STROPNE KONSTRUKCIJE IZNAD OTVORENIH PROLAZA

Stropne konstrukcije koje graniče s vanjskim zrakom zahtijevaju vrlo dobru toplinsku izolaciju, gdje vrijednost U ne bi smjela prelaziti 0,35 W/m2K. Najbolje je ugraditi toplinsku izolaciju na donjoj strani stropa. Dio toplinske izolacije može poslužiti kao zvučno izolacijski sloj ispod plivajućeg estriha.

Tags: , ,


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.One Response to Toplinska izolacija krova ili stropa prema negrijanom tavanu

 1. Avatar damir says:

  Poštovani, imam jedno konkretno pitanje. Živim u potkrovlju u kojem moram mijenjati ciglu jer mi je crijep MEDITERAN proizvođača GIK Kanjiža loš i prokišnjava Prilikom izrade krova meštar nije dopustio da stavimo bitumensku ljepenku s gornje strane niti izolaciju pa smo to sve stavljali naknadno odozdo i to na način da smo stavili bitumensku ljepenku kao prvi sloj, zatim mineralnu vunu sa aluminijskom folijom debljine cca 5 centimerata, te ispod toga najlon da ne bi prokišnjavalo, ispod toga letvice i kao završni dio brodski pod. Umjesto izolacije s vanjske strane kuću po savejtima majstora i inženjera prije dvadeset godina ozidao sam u potkrovlju unutarnji zid opekom od 10 cm i između vansjkog i unutarnjeg zida stavio izolaciju 5 cm vune. Dobio sam situaciju da mi je zimi izolacija dobra jer drži toplinu (grianje termo peći 4,5 kw za cca 50 m2 potrkovlja) ali je problem veliki ljeti jer noću vrućina koju krov primi preko dana isijava unutra a ne vani pa moram cijelu noć paliti klimu da bi se moglo spavati.

  PITAM SAVJET:
  Kada budem radio rekonstrukciju krova planiram skinuti staru kupu, zatim skinuti “kantinele” te podaskati krov i na to staviti bitumensku ljepenku s gornje strane, zatim vunu debljien 3 cm ili više ako smatrate da treba, te paropropusnu foliju i na to TONDACH VENUS kupu sa venitilirajućim kupama.

  Postojeće VELUX prozoore (koji su dobri) mislim serivisirani i promjeniti opšav da bih mogao iskoristii postojeće alumirnijekse vanjske rolete koje su odlična zaštita od krupe, kiše i velikog sunca.

  Samtrate li da ću ovom izmjenom kupa i dodatnom izolacijom od npr. 3 cm vune dobiti puno bolju zaštitu (jer već imam cca 20 cm s unutarnje strane krova u nekoliko slojeva koje sam prethodno naveo). Da li je ovo dobro i koliko ću toga postići da li će mi se investicija od cca 10.000 eura za zamjenu krova i dodatnu izolaciju te plaćanja meštara isplatiti i da li biste vi što dodali ili oduzeli u ovom planu ?? pozdraljvam damir batarelo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?