Izolacija

Published on 12 veljače, 2015 | by UNDP Hrvatska

2

Toplinski most

Toplinski most je termin koji se koristi u graditeljstvu i strojarstvu. Uz kvalitetnu toplinsku izolaciju vanjske ovojnice kuće, izbjegavanje jakih toplinskih mostova preduvjet je energetski efikasne gradnje.


Postanite naš fan na Facebook-u


 

U graditeljstvu je to manje područje u omotaču grijanog dijela zgrade kroz koje je toplinski tok povećan radi promjene materijala, debljine ili geometrije građevnog dijela. Zbog smanjenog otpora toplinskoj propustljivosti u odnosu na tipični presjek konstrukcije, temperatura unutarnje površine pregrade na toplinskom mostu manja je nego na ostaloj površini, što povećava opasnost od kondenziranja vodene pare.

Ovisno o uzroku povišene toplinske propustljivosti, razlikujemo dvije vrste toplinskih mostova:

 • konstruktivni toplinski mostovi – nastaju kod kombinacija različitih vrsta materijala;
 • geometrijski toplinski mostovi – nastaju uslijed promjene oblika konstrukcije, npr. uglovi zgrade.

U praksi su vrlo česte kombinacije ovih vrsta toplinskih mostova.
/assets/images/post/612/list/thumb/toplinski_most_1.pngUz kvalitetnu toplinsku izolaciju vanjske ovojnice kuće, izbjegavanje jakih toplinskih mostova preduvjet je energetski efikasne gradnje. Postavljanjem izolacije na ovojnicu kuće (zidovi, krov, pod), moguće je izbjeći većinu toplinskih gubitaka uslijed toplinskih mostova. Pozicija prozora u zidu također igra važnu ulogu u izbjegavanju toplinskih mostova, stoga ga je potrebno smjestiti u nivou toplinske izolacije. Ako to nije moguće, potrebno je toplinski izolirati špalete oko prozora. Pravilnom izolacijom toplinskih mostova, izbjeći ćete i kondenzaciju na pojedinim dijelovima konstrukcije.

U strojarstvu, pojam toplinskih mostova pojavljuje se u tehnici hlađenja i klimatizaciji. Naime, osim cjevovoda potrebno je adekvatno izolirati i armaturu (ventili itd.), pričvrsnice i ovjesnice, kako bi se po čitavoj dužini cjevovoda spriječila uspostava toplinskih mostova, odnosno prodor topline na lokalnom dijelu cjevovoda.

Tags:


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.2 Responses to Toplinski most

 1. Avatar nenad says:

  termin toplinskih mostova se upotrebljava ne samo u gradjevini, nego i u strojarstvu, elektrotehnickim naukama, psotali su standard koji moraju da se postuju u mnogim oblastima.

 2. Avatar mond says:

  Gradjevinski inzenjeri kao da ne uce o termo mostovima, nema objekta (novijeg datuma) koji ima rijeseno ovo pitanje. Znam da nije znanje u pitanju nego novci, ali ipak struka bi trijebalo malo vise o tome povjesti racuna. Istu ulogu imaju i u prenosenju zvuka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?