Vijesti

Published on 5 veljače, 2014 | by #zeelena

0

U Karlovcu otvorena prva mini biotoplana

Biološka mini toplana košta 1.500 kuna, energiju proizvodi godinu i pol, a na grijanju štedi 8.500 kuna.

Prva hrvatska eko-toplana na malčiranu drvenu masu otvorena je danas u Karlovcu, točnije u Mostanju. Riječ je o mini toplani na koju će se grijati obitelj Bosshard, koja je na ovaj za sada jedinstveni oblik grijanja u Hrvatsku odlučila prijeći zbog uštede i ekološke održivosti.

U dvorištu njihove kuće nalazi se oko 3,4 m širok i 1,80 m visok tzv. Bio-Meiler, odnosno 18 m3 malčirane drvena mase prekriva 280 metara cijevi s volumenom od 110 litara vode. Cijeli “pogon” obložen je kartonom i armaturnom mrežom. Malčirana biomasa pod djelovanjem mikroorganizama stvara temperaturu od oko 65 stupnjeva u jezgri, pojasnio je Pierre Bosshard.

Zahvaljujući mini toplani na biomasu, obitelj Bosshard moći će uštedjeti i na računima za struju, jer im osim toplih radijatora, ovaj pogon donosi i toplu vodu za tuširanje i ostale potrebe u kućanstvu. Preduvjet za to je, naravno, kvalitetna izolacija kuće, dodaje Bosshard. Cijela investicija vrijedna je oko 1500 kuna. Rok trajanja mini bio toplane je 15 do 18 mjeseci, a za to vrijeme obitelj će na grijanju i struji uštedjeti 8.500 kuna. Nakon isteka tog roka gradit će novi Bio-Meiler, a kompost koji nastane koristit će se kao humus za vrt tako dobro da su vlažni humus i jutarnja rosa dostatni da se za više mjeseci ne mora navodnjavati.

Budući da se radi o inovativnom i ekološki održivom projektu, prva mini toplana na biomasu ima i posebnu kumu – saborsku zastupnicu Mirelu Holy, predsjednicu stranke Orah (Održivi razvoj Hrvatske). “Mini bio toplane ne moraju ostati projekti samo na razini jednog kućanstva. Naime, moguće je na istom principu izgraditi i zajedničke pogone koji bi zadovoljili potrebe više domaćinstava. Hrvatskoj treba puno ovakvih malih i srednjih projekata, zaključila je Holy, jer održivi razvoj počiva upravo na takvim projektima”, piše portal Trend.

Tags: , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?