Vijesti

Published on 24 travnja, 2014 | by #zeelena

0

U Kutini su potpisani ugovori za energetsku obnovu kuća

Grada Kutina i 14 građana potpisali su Ugovore za sufinaciranje povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području grada.

Na natječaj se javilo više od 80 građana, ali svi prijavljeni nisu zadovoljili uvjete. Tako je odobreno 14 projekte ugradnje plastične stolarije, obnovu fasada i ugradnju kotlova na pelete koje Grad i Fond sufinanciraju sa 50% predviđenog troška.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je građanima što su pokazali visoku razinu ekološke svijesti i doprinijeli ostvarenju zajedničkog cilja uštede energije i očuvanja okoliša i prirode. “Mislim da je 50% sufinanciranja od Grada Kutine i Fonda znači puno svima. Uvjeren sam da ćete to kvalitetno obaviti, vaše prijave su bili kvalitetne. Do 2020. godine moram ostvariti određene ciljeve, jer inače ćemo plaćati penale, a to ne želimo. Grada Kutina vrlo se snažno uključio u ostvarivanje tih ciljeva i čestitam vam na tome što želite pratiti svjetske trendove u učinkovitom korištenju energije i korištenju obnovljivih izvora energije.”

Grad Kutina će 14 odobrenih projekata sufinancirati ukupno sa 100 tisuća kn, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 400 tisuća kn. Preostalih 500 tisuća osiguravaju građani koji obnavljaju svoje kuće.
Ugovor sa Gradom potpisala je i obitelj Cvrtila koja želi smanjiti troškove grijanja na plin. Tomislav Cvrtila imao je i ranije plan, a realizaiju i odluku ubrzalo je sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

“Ovaj je projekt vrlo zanimljiv, za mene i za sve sugrađane. Ja sam planirao niskoenergetski objekt i ova subvencija od Grada i Fonda će mi pomoći da to što prije i što kvalitetnije ostvarim. Cjelokupna je subvencija 36 tisuća kn, očekujem uštedu od 60% i povrat investicije za 12 godina.”

Tomislav Cvrtila preporučio je građanima da se jave na buduće ovakve natječaje, jer je to najavio i gradonačelnik Kutine.

“Grad Kutina i dalje će raditi na programima i projektima Energetske učinkovitosti. Ove godine za slijedeću godinu pripremamo sličan natječaj za energetsku učinkovitost, ali uvodim i obnovljive izvore energije. Bit će dodatni natječaj za takav način uštede. Koliko god bude u mogućnosti Grad Kutina će izdvojiti što više sredstava. Prolazimo kroz dvije restriktivne godine proračuna Grada Kutine, ali za ovakve projekte jednostavno moramo naći sredstva zbog toga što se uklapaju u ciljeve koje je Hrvatska potpisala sa EU.”
14 projekata kojima je odobreno sufinanciranje energetske učinkovitosti moraju biti dovršeni do 15. Listopada 2014. godine.


Izvor

Tags: , , , , ,


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

  • ZEELENA.INFO

    Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
  •    • Forgot?