Kolumne

Published on 12 studenoga, 2013 | by Bojan Žnidaršić

3

Uzroci plijesni


1_9Plijesan
– kao posljedica toplinskih mostova na obodu zgrade – može se smatrati kao najveća poteškoća naših stanova. Razlozi su jasni. Previše tjesni prozori sprečavaju ventilaciju. To je dobro zbog manjih energetskih gubitaka, a loše za kvalitetu zraka. Drugi i važniji razlog su toplinski mostovi na obodu zgrade, koji su posljedica neznanja izvođača. Pošto je problem plijesni vrlo aktualan, objasnit ćemo ga u dva članka. U ovom opisujemo uzroke, u sljedećem ćemo predstaviti preventivne i učinkovite mjere kako bi se uklonila plijesan. Naglašavamo, da je uklanjanje plijesni Sizifov rad. Jednom i zauvijek se može riješit samo sa sanacijom toplinskih mostova. Puno bolje je, da toplinskih mostova tijekom gradnje uopće ne učinimo. Najbolje je početi na početku, to je kod temelja. Na desnoj fotografiji je dobra obrada prostora oko temelja. Uz hidro i termo izolaciju, tu je bitna i vertikalna i horizintalna drenaža. 

Toplinski most

post1_1Toplinski most je uvijek na vanjskoj strani zgrade, gdje je toplinska izolacija znatno niža od opće. Za ilustraciju izostavimo najkritičnija mjesta. To je betonski balkon, vanjske špalete kod prozora i vrata, vanjske stepenice, temelji zgrade ispod terena, staze oko zgrade,…. Puno toplinskih mostova možemo pronaći ispod krova. Ako tamo nema stanbenog prostora, onda se izolira strop u hladnom potkrovlju. Tu se ne smije zaboraviti pola metra visoko izolirati sve zidove, stupove i dimnjake. Ako u potkrovlju gradimo stan, onda moramo osigurati 100% spoj toplinske izolacije krova sa toplinskom izolacijom fasade na sve četri strane zgrade. U tom primjeru moramo toplinski izolirati i dimnjak iznad krova u visini pola metra. Česti toplinski mostovi stvore se kod prozora u krovu, jer njih majstori montiraju između dvije grede. Tako nema prostora za toplinsku izolaciju unutrašnje špalete prozora. Na fotografiji je školski primjer loših riješenja kod toplinske izolacije krova.

Gdje su saveznici?

Kad god se pojavi problem energije ili se počne razmišljati o obnovi ili izgradnji nove kuće, moramo pronaći dobre, razumljive i nezavisne savjete. U Sloveniji može se posjetiti jednog od 57 nezavisnih energetskih savjetnika iz mreže ENSVET (http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/index.html). Kancelarije imamo u 37 gradovima, za domaćinstva su savjeti besplatni. U procesu prikupljanja informacija i energetsko efikasnih rješenja je “obavezna” posjeta portala NEP Slovenija (http://nep.vitra.si). Portal ima puno korisnih savjeta. Tu su članci, razrađeni primjeri dobre i loše prakse, može se postaviti pitanja, pogledati 20 video snimka ili cijene energenata. Najbitniji dio portala je 660 različitih objekata, o kojima se može pročitati ”sve” na portalu, a moguća je i posjeta. Tako se može na licu mjesta razgovarati sa koristnikom, koji nam otvoreno kaže sve dobre i loše aspekte pojedinog energetskog rješenja. Kuće potražimo po različnim aspektima pomoću 4 različitih pretraživaća. Također je korisno posjetiti FB link (https://www.facebook.com/NEP.Slovenija) gdje svakodnevno objavljujemo primjere dobre i loše energetske prakse.

post1_2

post1_4


Gore: Sve djelove zgrade moramo toplinski izolirati ”pola metra preko”, da eliminiramo uticaj hladnoće na grijane prostorije.

Desno: Toplinski most kod elektro ormarića je rezultat rada loših majstora. Kad bi stavili izolaciju između ormarića i zida bilo bi ljepše riješenje i bez toplinskog mosta.

 

Kvaliteta zraka

1_8Osim temperature i zagađenosti, količina vlage je treći najvažniji indikator kvalitete zraka u prostoriji. Relativna vlažnost ima značajan utjecaj na dobar osječaj. Optimalna je između 40 i 60%, idealna je 50%, viša od 80% uzrukuje plijesan. Relativna vlažnost se smanji u zimi, kada sa otvorenim prozorima i propuhom pustimo u stan hladan i suh vanjski zrak. Da se postigne dobra i zdrava unutrašnja klima, moramo unutrašnji zrak promjeniti sa vanjskim bar tri puta dnevno, uvijek napraviti propuh sve prostorije stana i uvjek najviše 2 – 4 minuta. Ne zaboravimo, da su prozori čest uzrok plijesni. Zbog dobrog brtvljenja, nema više ”automatske ventilacije”. To je dobro za manje gubitke energije, a loše za kvalitetu zraka. Jedan od načina ugradnje prozora po RAL standardima. Na fotografiji vidimo vanjsko i unutrašnje rješenje obrade oko prozora.

1_6

1_7

Bolje išta nego ništa mogli bi komentirati gornju fotografiju. Desna fotografija prikazuje loše rešenje ugradnje prozora. Preporućuje se ugradnja na vanjsku ivicu zida. Tako je špaleta izrađena iz toplinske izolacije i nema toplinskog mosta. U slučaju iz fotografije nema dovoljno debljine za izolaciju špalete. Tu će nastati toplinski most, a na unutrašnjim špaletama pljesan.

Odnos vlaga – zrak

post1_3Maksimalna količina vlage (u gramima) koja može biti u m3 zraka, približno je jednaka temperaturi zraka. Kod temperature 5 ° C u zraku može biti najviše 5 g vode, što znači da je vlažnost 100%. Na temperaturi od 22 ° C  u zraku može biti maksimalno 22 g vode, što opet znači da je 100% vlage. Sada lakše razumijemo kako možemo hladnim vanjskim zrakom sušiti naše boravište.

Desno: Temeljna ploča – sa svih strana oko nje je toplinska izolacija – obavezna je za pasivne kuće. Kod kvalitetno urađene, nema mjesta za toplinske mostove.

Izvori vlažnosti

1_5Plijesan u stanovima je jedan od najgorih ”posjetioca”. Ulazi bez poziva i teško ju je otjerati. U svakoj zgradi – osim kvalitetno izolirani i ventilirani – ima puno mogućnosti, da se unutrašnja vlaga kondenzira na toplinskim mostovima. Eliminisanje uzroka nije jednostavno. Uvijek moramo na početku jasno identificirati izvor vlage. Ta može biti vanjska ili unutrašnja, često su jedna i druga skupa. Vanjska je posljedica loše hidroizolacije temelja ili oštečenih oluka, vodovoda ili krova. Kod unutrašnje – kondenzira se na toplinskim mostovima – je izvor u normalnom životu stanara, koji koriste tuš, kuhaju, dišu, znoje se, imaju ruže ili čak suše rublje na radijatorima. Podsjetimo, da prosječna 4 člana obitelji proizvede u 24 sata 10 – 15 litara tekućine, koju nosi sa sobom unutrašnji zrak. Iz stana možemo vlagu istjerati samo na dva načina. Sa propuhom kroz prozore ili sa mehaničkom ventilacijom. U tom primjeru savjetuje se rekuperacija. Na slici vidimo ”strašan” toplinski most ispod krova, gdje će biti stan. Kroz ovaj dio kuće će vlasnik grijati zvijezde, a unutra će biti pljesan.

Uzroci prekomjerne vlage i plijesni

1-5Glavni razlog za početak i razvoj plijesni je višak vlage u prostoriji. Obično je to kombinacija nepravilne gradnje, dizajna pojedinih elemenata zgrada, loše ili nedovoljne ventilacije i grijanja, kao i neadekvatne upotrebe prostorija. Razlozi su :

 1. Korištenje stana i aktivnosti unutar njega (disanje, znojenje, pranje, kuhanje, sušenje rublja, sobne biljke, itd) i nedovoljna ventilacija,
 2. Zbog arhitekturnih, građevinskih ili fizikalnih elemenata zgrade (loš izbor materijala), pojave se toplinski mostovi. Vanjska vlaga može doći u stan zbog kvarova, loše projektiranih riješenja ili loših majstora.
 3. Kod brze gradnje se može desiti, da vlaga iz materijala (beton, cigla, žbuka) ne može normalno da izađe u zrak.

Na slici je prilično dobar primjer, kako se između zida i vanjskih stepenica obavezno stavi toplinska izolacija. Obično je debljine kao izolacija fasade, što znači oko 15 – 20 cm.

Vlažni zidovi i plijesan negativno utječe na kvalitetu života, naročito na zdravlje. Pojava prekomjerne vlage u prostorijama i razvoj plijesni na unutarnjoj površini vanjskih zidova ima negativan utjecaj na održivost zgrade, kao i povećanje operativnih troškova održavanja. Zbog tih razloga, smanjuje se i tržišna vrijednost zgrada.

Tags: , , ,


About the Author

Bojan Žnidaršić

Bojan Žnidaršič iz Slovenije je energetski savjetnik za domaćinstva (ENSVET), koji od 1994 godine djeluje u Cerknici. Poslije zanatske kvalifikacije za zidara završio je i srednju građevinsku školu. Poslije diplome na krajobrazni arhitekturi u Ljubljani je sedam godina predavao tri predmeta na višoj stručnoj školi Izraz, smjer komunala. Formalno i neformalno dobivene komunikacijske vještine pomognu mu kod jednostavnog i razumljivog prijenosa znanja i informacija. Tako se mogu domaćinstva u privatnim kućama ili višestambenim zgradama na osnovi relevantnih kriterija lakše odlučiti za optimalne investicije u efikasnu upotrebu energije ili u obnovljive izvore energije. Kao osnivač i direktor nevladine udruge Vitra Cerknica, 2008 godine je osnivao portal NEP Slovenija, gdje mu članci, dobri i loši primjeri iz prakse, komentari, video snimci i obilje fotografija omogućuju širenje dobre energetske prakse. Na portalu je sada 660 zgrada iz cijele Slovenije, koje se može slobodno posjetiti i vidjeti, kako svaka radnja djeluje u praksi. Na FB svaki dan stavi bar jedan primjer dobre ili loše energetske prakse.3 Responses to Uzroci plijesni

 1. Avatar Damir says:

  Postovani

  Molim savjet da li postaviti podzbukne zaluzine od 13 cm ako je ukupna debljina fasade 16 cm sa obicnim stiroporom zbog straha da ne dođe do toplimskog mosta? Kod gradnje nisu nam prosirili stok od prozora za visinu kutije za rolete pa sad imamo problem. Zato bi uzeli zaluzine jer je kutija manja od rolete. Stolarija je aluminij drvo troslojno staklo.

  Hvala

  Damir Videk

 2. Avatar ivica says:

  Dali je dobro rijesavat plijesan unutar prostorije knauf sistemom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?