Stolarija

Published on 16 travnja, 2015 | by UNDP Hrvatska

10

Vrste prozorskih okvira

Razlikujemo aluminijske, plastične i drvene prozorske okvire.


ALUMINIJSKI PROZORSKI OKVIRI
imaju veliku postojanost oblika, što je je od bitne važnosti kod velikih prozorskih okvira i veliku postojanost na vremenske utjecaje (npr. sol). Oni ne stare i laki su za održavanje. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost, tako je presudno njgovo unutarnje punjenje koje mora biti dobar toplinski izolator kao što je npr. drvo.

prozori_1

PLASTIČNI (PVC) PROZORSKI OKVIRI imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, cijena im je približno ista, ali imaju problematičan vijek trajanja i nisu prihvatljivi sa ekološkog aspekta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš (zato što najčešće sadrže kadmij, omekšivače i sredstva za zaštitu od požara). Prednost im je lako održavanje u odnosu na drvene prozorske okvire.

pvc prozor

DRVENI PROZORSKI OKVIRI imaju udio na trištu od oko 40%. Drvo je klasični materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati i do 100 godina, a prihvatljiv je i sa ekološke strane jer je drvo materijal koji se obnavlja. Drvo ima najbolji stupanj toplinske i zvučne izolacije. Prilikom požara njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Važan je i odabir ispravnog zaštitnog sredstva za njih, a ekološki najpovoljnije su zaštite na bazi smola i firnisa. Također se mora omogućiti i neometan prodor vlage, a da bi prozori bili otporni na vremenske utjecaje moguće je oblaganje aluminijem.

drveni prozor

Tags:


About the Author

UNDP Hrvatska

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) započet je u srpnju 2005. godine, kao zajednički projekt tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF). Tijekom provedbe EE projekta financiranju aktivnosti pridružio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Danas projekt uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF), u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Primarni cilj projekta je poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, kako u javnom sektoru tako i u kućanstvima, a sve kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.10 Responses to Vrste prozorskih okvira

 1. Avatar nenad says:

  postoje razne vrste stakala, i njihove kombinacije, treba biti dobro informisan. U svakom slucaju vazi ona narodna “koliko para toliko muzike”, sto je skuplje to je i bolje, sto se tice energetske ucinkovitosti minmum su prozori sa dva panela izmedju kojih je vazduh ili argon, sa ramovima koji sadrze 5-6 komora

 2. Avatar Azra says:

  Prozori su posebno osetljiva mjesta. Na ovom clanku sam pronašla nešto što me je dovelo u sumnju kakva stakla mi zaista trebaju. http://pvcstolarija.blogspot.rs/2016/03/izo-staklo.html

 3. Avatar Štefanija Kuzmič says:

  Pozdrav
  Željela bi na moru u Biogradu zamjeniti sve prozore.Postoji mogučnost sofinanciranja in gdje bi si morala prijavit.Na koga se obratim.
  Hvala Vam na odgovou
  Štefanija

 4. Avatar mond says:

  na slikama su opredstavljeni prozori sa trostrukim ostakljivanjem. Za nase podneblje mozda i nije potrebno toliko izolacije posto su ovi prozori dosta skuplji od dvostrukih, koji zadovoljavaju kriterije kod nas.
  Pomenuo bi i kombinaciju drvo-aluminij koja spaja dobre osobine drveta i AL.

 5. Avatar mirjana says:

  Gdje se moze obratiti za subvenciju u belom manastiru dali se jos uvijek moze podnijeti zahtjev i gdje

 6. Avatar Mario Vrhoci says:

  Da li postoji kakav plan ili najava kad će se raspisati novi natječaj za energetsku obnovu kuća u 2016. godini?

 7. Avatar Vanja says:

  Poštovani,
  Postoji li mogućnost sufinananciranja kupovine novih prozora i ako da, gdje se mogu prijaviti te koji su kriteriji?
  Hvala.
  S poštovanjem,
  Vanja

 8. Avatar Nataša Krapec says:

  Kada će krenuti projekt sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća i koju je dokumentaciju potrebno pribaviti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?