Subvencije

Published on 1 veljače, 2015 | by #zeelena

2

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava

„Pripremili smo 36 javnih poziva i natječaja kroz koje ćemo sufinancirati projekte sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Sufinanciranje Fonda se odnosi na sve razine, od općina, gradova i županija, preko poslovnog sektora do građana“ – istaknuo je danas na konferenciji za medije Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zajedno s ministrom Zmajlovićem predstavio projekte koji će se provoditi ove godine. Riječ je o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koje je u 2015. godini predviđeno više od 600 milijuna kuna.

„Energetska učinkovitost, borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i gospodarenje otpadom su važni zato što svaki građanin može u svom vlastitom domu osjetiti korist. Može boraviti u prostoru koji je ugodniji za život, plaćati manje račune, podizati svoj standard i pritom činiti dobru stvar za gospodarstvo, za okoliš te za svoju djecu i generacije koje dolaze. Nema konkretnijeg i jasnijeg učinka od toga. Zato smo u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine osigurali 600 milijuna kuna.Zato sa 40 do 80% bespovratnih sredstava sufinanciramo projekte koji građanima omogućuju kvalitetnije stanovanje i manje račune, a našem gospodarstvu, obrtništvu i građevinskom sektoru posao i radna mjesta“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prilikom predstavljanja projekata koji će se ove godine sufinancirati.

Uz nastavak provedbe Vladinih programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, ove godine biti će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi puta obuhvaćen komercijalni sektor. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada.

Novost u ovoj godini jest i poseban naglasak na turistički sektor. Ove godine bit će objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata. Turistički sektor može se uključiti i u programe energetske obnove i programe vezane za čistiji transport kojim može dobiti sufinanciranje za nabavu električnih i hibridnih vozila i primjerice električnih bicikala.

Za poslovni sektor, uz energetsku obnovu komercijalnih zgrada, predviđeni su i programi obnovljivih izvora energije i sufinanciranje energetskih pregleda ili uvođenja sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća. Sufinancirat će se i mjere energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima, primjerice za zamjenu energenta, učinkovitiji elektromotorni pogon, učinkovitiju rasvjetu ili grijanje.

Javni poziv za električna i hibridna vozila, u okviru kojeg je prošle godine odobreno sufinanciranje za kupnju 440 takvih vozila, ove će godine biti objavljen krajem veljače. Procedura se neće mijenjati, kao niti iznosi subvencija za vozila od 30 do 70 tisuća kuna. Sufinancirat će se i treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike te od ove godine i za građane. S ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima, u 2015. godini potaknuti ćemo kupnju energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Posebni javni pozivi i natječaji predviđeni su za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti.

Za jedinice lokalne samouprave i u 2015. godini ponovno je naglasak na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Već su objavljeni javni pozivi za nabavu komunalne opreme, vozila i izgradnju reciklažnih dvorišta. S ciljem poboljšavanja energetske učinkovitosti, sufinancirat će se projekti energetski učinkovitije javne rasvjete, obnovljivih izvora energije poput ugradnje solara na škole ili promjene sustava grijanja u vrtićima te pregradnja vozila na plin ili struju ili nabava električnih ili gradskih bicikala.

„Program energetske obnove obiteljskih kuća koji je kako se čini najinteresantniji za građane mijenjamo tako da im bude još pristupačniji i brži. Visoke naknade za elaborate su nepotrebne, poticaje će zatražiti direktno u Fondu i tako svi, neovisno o agilnosti svog grada ili općine, imati pristup sredstvima po istim, transparentnim kriterijima. Novaca ima dovoljno i poručujem građanima da će moći prijavljivati već u ožujku“ – istaknuo je ministar Zmajlović.


About the Author

Avatar

Blog o promicanju energetske efikasnosti, uštedi energije i obnovljivih izvora energije. Prvi projekt na kojem radimo je sređivanje energetski efikasne kuće tj "Zeelene kuće". Na našim stranicama moći ćete pratiti tijek sređivanja, a kada se sredi biti će izložbeni centar gdje će se moći vidjeti ugrađeni sustavi. Objekt se nalazi u Kutini.2 Responses to Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava

 1. Avatar ŽELJKO BROCIĆ says:

  MOLIM VAS DALI SUBVENCIONIRATE KUPNJU Peć na pelet SOLE 10KW, Peć na pelet 10000 STEEL Sole, Peći na pelet Sole 9000P ZA OBITELJSKE KUĆE I ŠTO TREBA UČINITI DA SE TO OSTVARI

 2. Avatar Marko Vidas says:

  Poštovani,,prošle godine predao sam sve potrebne papire za subvenciju na kolektore za sanitarnu
  vodu u gradu Novalji ali su me odbili jer sam prelazio 400m2 i nisam mogao proći na tom natječaju
  Nedavno sam čuo na televiziji da se može javiti direktno u ministarstvo Molim Vas da mi javite
  što sve moram prikupiti od dokumentacije za grijanje sanitarne vode preko kolektora
  Hvala Vam unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to Top ↑

 • ZEELENA.INFO

  Ako želite dobivati novosti vezane za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije te o subvencijama za takve sustave, prijavite se na naš newsletter.
 •   • Forgot?