Koje su prednosti i mane zaslađivača?

Zamjene za šećer imaju manje kalorija, ali njihovom se primjenom brže udebljavaju nego s prirodnim šećerom. Zašto se ovo događa? Znanstvenici su proveli zanimljiv eksperiment, ali na štakorima. Jedne su štakore hranili jogurtom koji je sadržavao prirodni šećer , a druge umjetnim nadomjescima. Kao rezultat eksperimenta, apetit glodavaca, u čiju je prehranu bila uključena zamjena za šećer, znatno se povećao, a težina.

Razlog povećanja težine je neispravnost metaboličkog mehanizma. Kod štakora koji jedu jogurt s prirodnim šećerom, njihova unutarnja tjelesna temperatura porasla je zbog obrade rezultirajućeg visokokaloričnog proizvoda. A kad se jede jogurt sa zamjenom šećera, tjelesna temperatura se malo povećala, a životinje su počele jesti sve više i više. To je zbog nezasićenosti tijela. Za razliku od glodavaca, ljudi imaju sposobnost svjesne kontrole količine hrane koju jedu. Iako među ljudima postoje oni kojima je teško zaustaviti se dok jedu, to je već psihološki aspekt.

Možda koristite zaslađivač ili ćete ga probati. Jeste li znali da postoje razne zamjene za šećer? Razlikuju se i po svojoj strukturi i po korisnosti ili šteti za tijelo. Saharin je vrlo popularan. Nehranjivo je zaslađivač, 300-500 puta slađi od šećera. Dolazi u tabletama od 40 mg u pakiranju od 100. Preporučuje se konzumacija najviše 4 tablete dnevno. Prema eksperimentalnim podacima, saharin u velikim dozama može pospješiti stvaranje tumora. Prema stručnom povjerenstvu Svjetske zdravstvene organizacije za aditive u hrani, konzumacija saharina u količini do 2,5 mg po 1 kg tjelesne težine dnevno sigurna je za ljude.

Dostupno u obliku tableta i suklamata. Jedna tableta sadrži 6 mg natrijevog saharina i 60 mg natrijevog ciklamata. Lijek je kombinacija dvije umjetne zamjene šećera. Natrijev saharin je 300 puta slađi od šećera, natrijev ciklamat 30 puta slađi od šećera. Lijek nema kalorija i ne sadrži ugljikohidrate. S dijabetesom melitusom, pretilošću, kardiovaskularnim bolestima, niskokaloričnom prehranom – ograničena upotreba. Jedna tableta jednaka je žličici šećera. Kada se konzumiraju, moguće su alergijske kožne reakcije. Suklamat se ne uništava tijekom postupka kuhanja i nema ukusa.

Postoje i zaslađivači poput aspartama, sorbitola, fruktoze . Posljednji je najprihvatljiviji. Međutim, treba imati na umu da se s produljenom i nekontroliranom upotrebom fruktoze kao prehrambenog proizvoda mogu razviti acidoza i druge bolne pojave. Sudeći prema prikazanom opisu, trebali biste shvatiti da svaka od zamjena može donijeti i korist i štetu. Ako ćete i dalje koristiti zamjenu šećera, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Iz vlastitog iskustva reći ću da je bolje dodavati prirodni šećer, ali u malim količinama, nego se kasnije boriti s prekomjernom težinom. Želite voditi zdrav način života , pa možda tada trebate koristiti sve prirodno.