Ispucale su vam pete? Riješite se ovog problema

Ovaj problem nije zapisan ni u jednom medicinskom priručniku, iako nije tako rijedak. Znanstvenici se već dugi niz godina svađaju oko njegovih uzroka. Kažu i da se to ne može liječiti. O kakvom je napadu riječ – ispucale pete?

Svatko tko je iz prve ruke upoznat s ovim problemom, kao nitko drugi, razumije patnju nevjerojatne Male sirene. Kad je podmukla čarobnica umjesto ribljeg repa dočarala ženske noge, jadnoj djevojci svaki je korak donosio ludu bol. Maloj se sireni činilo da gazi oštre bodeže, ali što se nije moglo izdržati zbog ljubavi prema naočitom princu … Međutim, u stvarnom životu pojava krvarećih rana na petama nema nikakve veze bilo čarolijom bilo ljubavlju. Ne tako davno, dermatolozi su bili uvjereni da pukotine nastaju zbog činjenice da koža na nogama postaje presuha. Dovoljno ga je na vrijeme podmazati hidratantnom kremom i sve će biti u redu. Sada je postalo jasno da problem ne leži na površini kože, već u dubini. Gdje se nalazi njegov okvir – elastinska i kolagena vlakna. Kad im se snaga i količina smanje,

Znanstvenici su pokazali da postoje samo dva razloga za loše stanje vlakana trupa, a time i ispucalih peta. Prva je neispravnost endokrinog sustava, poput bolesti štitnjače ili dijabetes melitusa. Druga je nasljedna predispozicija. Primijećeno je: ako roditelji imaju pukotine na petama, tada će najvjerojatnije isti problem biti i kod djece. Ponekad čovjek možda godinama ne može ni naslutiti takvo “nasljeđe”. Ali ako se nervirate, udebljate se ili idete na planinarenje s teškim ruksakom, koža na petama počinje pucati.

Kao što se kaže: gdje je tanak, tamo se i pukne. Svaki put kad hodamo, težinu stavimo na pete. Ako su vlakna zdrava i jaka, mogu podnijeti tako ozbiljno opterećenje. Međutim, ako postoji kvar na vlaknima, ona se oštećuju stalnim pritiskom. A onda nastane praznina, pukotina i mi, stupajući na petu, osjećamo oštru bol. Postupno pukotina postaje sve veća i na kraju se na mjestu oštećenja stvara duboko otvorena rana. Loše liječi. Prvo, to je zbog nesretnog mjesta: čim pukotina potraje malo preko noći, ujutro ustanemo na bolnu petu i sve krene ispočetka. Drugo, zbog takvih opetovanih ozljeda, koža oko pukotine raste i grubi se, formirajući gusti kolut, koji također sprječava zarastanje rane.

OD KRUMPIRA DO SAPUNA U tradicionalnoj medicini postoje mnogi recepti za borbu protiv ispucalih peta. Najpopularnija je upotreba pire krumpira. Da biste to učinili, morate oprati gomolje i prokuhati ih u kori dok ne postanu mrvičasti. Zatim temeljito umijesite krumpir vilicom i držite pete u dobivenoj toploj masi 20-30 minuta. Na kraju postupka liječenja uputno je podmazati pukotine na petama masnom kremom.

Domaći lijekovi, naravno, neko će vrijeme poboljšati stanje peta, ali za potpuni oporavak trebat će vam stručna pomoć. Danas se takve usluge pružaju u mnogim kozmetičkim salonima i medicinskim centrima. Zahvaljujući posebnom tretmanu, čak i duboke rane zacijele u tjedan dana. Čim se na peti pojavi pukotina, hitno se trebate obratiti liječniku. Šanse da će sam proći jednake su nuli, ali svakim se danom povećava vjerojatnost unošenja infekcije u ranu. Liječenje započinje uklanjanjem hiperkeratoze – otvrdnule kože koja je izrasla oko pukotine. Prvo se rubovi rane pažljivo čiste skalpelom, a zatim bruse malom rotirajućom rezačicom. Ova hardverska metoda omogućuje vam selektivno i točno uklanjanje slojeva kože bez oštećenja živog tkiva. Za liječenje otvorenih ispucalih peta smiju se koristiti samo sterilni ili jednokratni instrumenti. Dakle, prije nego što se predate majstorovim rukama, svakako provjerite kako stoje stvari u salonu s asepsom i antiseptikom.

Nakon čišćenja pukotine, u ranu se utrlja posebna ljekovita mast. Obično se priprema na bazi zelenog medicinskog sapuna. Na vrhu se nanosi film čiji su rubovi sa svih strana zalijepljeni žbukom kako bi se stvorio efekt staklenika. Sad pacijent može ići kući i mirno se baviti svojim poslom. Točno nakon 24 sata uklanja se zaštitni oblog. Glavna stvar je ne zaboraviti tretirati pukotinu istom mastom 2-3 puta dnevno tijekom 4-5 dana. U naprednim slučajevima, kada se rana ne podvrgava “sapunici”, liječnik propisuje jače lijekove – hormonske masti. U pravilu, kao rezultat liječenja, pukotine na peti nestaju.

Gotovo je nemoguće vratiti snagu slabim vlaknima – genetiku nije moguće promijeniti. Jedini način da spriječite daljnje rane koje krvare je pravilno njegovati stopala. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da jednom zauvijek zaboravite na ispucale pete. Prvo napravite pedikuru barem jednom mjesečno i pol. Ne nadajte se da ćete se sami snaći: samo stručnjak može urediti problematične noge.

Da bi pete bile zdrave, barem ih jednom tjedno treba ugađati kupkama: ovo će zahtijevati vodu ugodne temperature – ne hladnu, ne vruću. S dijabetesom i proširenim venama dovoljno je 35 °, u drugim slučajevima – 37-38 °. U vodu možete dodati morsku sol, biljne ekstrakte, možete kupiti gotova sredstva za kupke za stopala u kozmetičkom salonu ili u specijaliziranoj trgovini.