Dali je poljubac koristan?

Onaj tko se voli ljubiti živi u prosjeku 12 godina duže od onoga koji ne voli ovu aktivnost. Ali to nisu sve blagodati ljubljenja.

Ljubljenje smiruje živčani sustav i sprječava stres. Kad se ljubimo, naše tijelo ne prolazi samo kroz razne biokemijske reakcije koje uništavaju hormone stresa, već se i oslobađaju hormoni sreće – endorfini . Za jedan poljubac tijelo oslobađa smirujuću dozu hormona koja premašuje minimalnu dozu morfija! Zbog toga su ljubitelji ljubljenja optimisti, sigurni u svoje sposobnosti.

Svaki strastveni poljubac sagorije oko 12 kilokalorija. Minut ovog ugodnog kontakta ravan je trčanju 500 metara. Samo tri poljupca dnevno – i nestao je čitav kilogram! Nije iznenađujuće što ljubavnici uvijek puno mršave: ne žele jesti, već se ljube …

Poljubac je dobar za održavanje općeg tonusa tijela. Općenito, ovo djelovanje je snažno terapijsko sredstvo koje nema nuspojave i kontraindikacije. Zahvaljujući hormonu endorfinu koji ulazi u slinu, dugi strastveni poljubac može biti i vrlo učinkovito sredstvo za ublažavanje boli, na primjer kod
glavobolje ili zubobolje.

Stomatolozi također preporučuju ljubljenje. Djelatnici čikaškog Stomatološkog instituta otkrili su da pojačano slinjenje, bogato kalcijevim i fosfornim spojevima, štiti zube od karijesa ništa gore od Orbite bez šećera. Doktor Ulf Beming s austrijske Akademije opće medicine tvrdi da ljubljenje pomaže u izgradnji imuniteta.

Najčešće se Nijemci ljube na zemlji – čine to u prosjeku 3,2 puta dnevno. Međutim, njihov se “šmek” ne smatra dovoljno nježnim. Francuzi i Talijani su na drugom mjestu nakon Nijemaca. Više vole duga i sofisticirana milovanja. Španjolski poljubac smatra se najstrastvenijim. I rjeđe od svih Engleza padaju na usne drugima.