Dječje autosjedalice – kupovina i postavljanje u automobil

Kada trebate kupiti dječju autosjedalicu, prva stvar koja vam pada na pamet je sigurnost djeteta u vožnji automobilom.

Koju autosjedalicu ćete kupiti ovisi najviše o starosti djeteta i njegovoj težini. Zatim koliko novca želite potrošiti na autosjedalicu. Sve autosjedalice koje se nalaze na tržištu moraju zadovoljiti sigurnosne zahtjeve, da bi bile u prodaji.

U Europskoj uniji trenutno su priznate 2 norme, za sigurnost dječjih autosjedalica. ECE R44/04 i I-Size norma.

Vrste dječjih autosjedalica

Sjedalice se dijele prema težini i visini djeteta. Prema dobi djeteta ne, jer svako dijete napreduje različito, pa nije mjerodavno.

Ovo su kategorije dječjih autosjedalica:

– grupa 0
– grupa 0+
– grupa0/1
– gruoa I
– grupa II-III
– bosteri
– ISOFIX sustavi

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine autosjedalice?

Osnovno pravilo kod kupnje autosjedalice je uzeti u obzir sigurnost djeteta.

Zatim sjedalicu birate prema dobi, visini i težinu vašeg djeteta.

Ipak, bolje je umjesto rabljene, radije kupiti novu autosjedalicu. To vrijedi pogotovo ako ne znate kako je bila korištena rabljena autosjedalica. Svaki sudar, čak i najmanji, može utjecati na sigurnost koju nudi takva rabljena autosjedalica. Iz tog razloga iako možete nabavu obaviti jeftinije, ipak se radi o sigurnosti djeteta i ne bi trebali previše razmišljati o nekim uštedama. Posebno ako morate puno voziti dijete, svaki dan. Npr. u školu, pa kod bake i dijeta koji su udaljeni i više od 10 km od mjesta stanovanja.

Postavljanje autosjedalice u automobil

Svaka sjedalica ima¸sličan način postavljanja u automobil. Neke autosjedalice omogućavaju postavljanje u smjeru vožnje, dok se neki postavljaju u suprotnom smjeru vožnje.

Važno je kod postavljanja ispravno i pravilno postaviti sjedalicu i biti siguran da je ona dobro postavljena i pričvršćena.

Sjedalice s modernim sustavom ISOFIX jamči najvišu razinu sigurnosti.

Isofix sustav pričvršćivanja imaju samo autosjedalice grupe O + i I. Sustav Isofix omogućava brzu i ispravnu instalaciju sjedalice. Autosjedalicu postavljate u automobil za veoma kratko vrijeme, prilikom čega ne postoji mogućnost da ju nepravilno pričvrstite.

Pogledajte izbor autosjedalica u Pčelici:

AUTOSJEDALICE 0-13 KG
AUTOSJEDALICE 0-25 KG
AUTOSJEDALICE 0-36 KG
AUTOSJEDALICE 9-25 KG
AUTOSJEDALICE 9-36 KG
AUTOSJEDALICE 15-36 KG