Kako zadržati jake kosti do starosti

Pravilna prehrana, sport i sunčanje pomoći će kostima da ostanu jake do starosti. Nakon 30. godine težina kosti doseže svoj maksimum, a zatim započinje prirodni proces gubitka kosti koji se odvija postupno. Ako se koštana masa smanji za više od jednog posto godišnje, tada će postojati prijetnja od osteoporoze. Da bi se to spriječilo, važno je baviti se prevencijom ove bolesti, a također ne zaboraviti posjetiti reumatologa.

Redovito vježbanje bit će korisno. Dajte prednost bavljenju sportom ili trčanju. Ako su vam vježbe snage, napravite to jer to također može pomoći u prevenciji osteoporoze. Što se tiče hrane, svježe zelje vam može pomoći u održavanju razine kalcija u tijelu. Stoga ga pokušajte jesti što češće.

Nakon 50. godine pokušajte jesti puno mliječnih proizvoda obogaćenih kalcijem. Ne biste trebali odustati od sporta, finsko hodanje ili ples bit će vam vrlo korisni. Za brzi apsorpciju kalcija, trebat će vam vitamin D . Provodite li barem pola sata dnevno na suncu, tijelo će samo proizvesti potrebnu količinu ovog vitamina. Gljive i masna riba također su dobri izvori ovog vitamina. Zimi, kada sunca nema dovoljno, preporučuje se dodatni unos ovog vitamina.

Vitamin K smatra se dobrim gradivnim elementom za kosti, a njima su bogati brokula, špinat, cvjetača i mnoštvo drugog zelenog povrća. Dnevni unos ovog vitamina je najmanje 70 grama.

Nakon 70. godine života kosti postaju lomljive. Iz tog se razloga stariji ljudi počinju kretati polako i ne više onako samouvjereno kao prije. Padovi u starosti prepuni su prijeloma. Stoga biste trebali biti vrlo oprezni oko izbora cipela. Vježbanje i šetnja na svježem zraku pomoći će vam da budete u dobroj formi. Preporučuju se vježbe koordinacije. Vodena gimnastika je također vrlo korisna.

Za prevenciju različitih bolesti koštanog tkiva i kralježnice često se propisuju postupci masaže. Stručnjaci koriste sklopive masažne stolove i kauče. Oni udovoljavaju svim medicinskim standardima i istodobno ne zauzimaju puno prostora u sobi za masažu, jer su u sklopljenom stanju.