Za i protiv žvakaće gume

Prema oglasima, žvakaću gumu možete i treba žvakati nakon svakog obroka. Ali do čega to dovodi i ima li koristi od “žvakaće gume”? Pogledajmo pomaže li žvakaća guma zaista u borbi protiv karijesa, čisti zubnu caklinu i jača zubno meso.

Prema stomatolozima koji reklamiraju različite “gume”, nakon jela trebate žvakati žvakaću, jer sprječava razvoj karijesa. To je vjerojatno tako, jer žvakanje gume u ustima dovodi do aktivnog slinjenja. Ovaj postupak pomaže uklanjanju ostataka hrane iz šupljine koji mogu dovesti do karijesa. Ali žvakaća guma ne može očistiti teško dostupna mjesta, štoviše, u prisutnosti karijesa, žvakaća guma ulazi na ta mjesta i dodatno uništava zub.

Žvakaća guma izvrstan je lijek za izbjeljivanje zuba. Zahvaljujući oglašavanju, osoba cijelo vrijeme žvače žvakaće gume. Žvače je nakon kave, vina, čaja, cigareta i misli da “guma” uklanja žute naslage na zubima. Ali u stvarnosti plak možete ukloniti samo uobičajenom četkicom za zube, jer zapravo meka žvakaća guma ne može nadvladati tvrdi plak. Ali guma koja u svom sastavu ima posebne granule može se nositi sa svojim zadatkom. Ipak, najbolje je prati zube nakon što jedete zubnom pastom.

Žvakaća guma jača caklinu zuba i desni. Stručnjaci vjeruju da žvakaća guma jača donju čeljust. A budući da često jedemo krutu hranu, mišići u čeljusti koji neprestano moraju vježbati slabe. U tom slučaju pomaže im žvakaća guma koja aktivira mišiće. Međutim, zdravija hrana od gume poput jabuka ili mrkve može biti dobra alternativa žvakaćim gumama za toniranje.

Žvakaća guma također može nanijeti nepopravljivu štetu tijelu. Prema liječnicima, ni u kojem slučaju ne biste trebali žvakati žvakaću gumu prije jutarnjeg obroka, ili općenito, žvakati je tijekom cijelog dana. To se ne smije raditi jer se prilikom žvakanja u tijelu počinje lučiti želučani sok. U nedostatku hrane u želucu, ovaj sok uzima se kako bi pojeo njegovu sluznicu. Ovaj proces kod čovjeka uzrokuje gastritis i čireve, što kasnije može dovesti do raka. Takvi bi se pacijenti trebali suzdržati od žvakaćih guma.

Stoga, ako nakon obroka nemate priliku oprati zube, možete koristiti žvakaću gumu. Ali možete ga žvakati tek nakon jela i samo 5-10 minuta, ne više. Kao preventivna mjera, toplo se preporučuje posjetiti stomatološku kliniku najmanje dva puta godišnje. To će biti puno učinkovitije od uobičajene žvakaće gume.